HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK
Ekstrem sporlar her ne kadar eğlenceli olsa da çoğu zaman güvenlik açısından akıllarda soru işareti bırakabiliyor. Bu sporlardan biri de yamaç paraşütü. Yamaç paraşütü yapmak hem cesaret hem de yetenek işi. Uzun süren eğitim süreçlerinde profesyonelleşmek büyük önem taşısa da güvenli bir şekilde yere iniş yapmak en önemli unsur. Yamaç paraşütü denildiği zaman Türkiye’de akla gelen ilk yer hiç şüphesiz Fethiye. İsviçre, Fransa da bu sporun yapıldığı önemli ülkeler arasında yer alıyor.
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) Winglobal programına dahil olan ve Silikon Vadisi’ne gitmeye hak kazanan startup’lardan FlightMax, geliştirdiği uçuş ekipmanı ile birlikte olası bir kazayı önlemek için tasarlanmış. Projeye ait detayları ve Silikon Vadisi planlarını Flightmax kurucu ortağı Bilal Kubilay Keskin’e sorduk.
KAZALARI YÜZDE 80 AZALTACAK
Flightmax’in yenilikçi yönünden bahsedebilir misiniz?
Flightmax, yamaç paraşütü sporuna merak sarmış, amatöründen profesyoneline kadar tüm hobi severler için tasarlanmış bir uçuş ekipmanı. Küçük bir cihaz olan Flightmax’in mobil uygulaması üzerinde sunduğu uçuş ekranındaki verilerle amatör pilotlar, profesyonel pilotlar gibi uçuş yapabilir. Olası bir kaza durumunda ise Flightmax otomatik olarak bunu algılar ve ilk yardım ekiplerine hemen haber vererek pilotun güvenliğini sağlamaya çalışır. Flightmax kullanan pilotlar uçuş sırasında ve olası kaza sonrasında birçok avantajlara sahip olur. Tüm bunlarla beraber asıl hedefimiz, uçuş verileri ile big data elde etmek ve kaza verilerini analiz ederek bir yapay zeka geliştirmek. Bu yapay zeka sayesinde de Flightmax, pilotların anlık verilerinden bir veri haritası çıkartarak olası bir kazayı öngörüp engelleyebilecek. Eğer bunu yapabilirsek kaza oranlarını yüzde 80 azaltabileceğimizi düşünüyoruz. Yine bu yapay zeka ile paraşütçülük okulları için hataları anlık iletip pilotu bilgilendiren bir asistan geliştirmek istiyoruz.
HİKAYE DRONE İLE BAŞLADI
Bu ürünü nereden yola çıkarak tasarladınız? Ürünün bir hikayesi var mı?
Kurucu ortağımla beraber yaptığımız ilk girişim, Karadeniz sahilinde boğulan insanları kurtarmak için can simidi bırakan bir drone’du. 6 yıl önce böyle bir çalışma yaptık. Aslında bugün de vizyonumuz aynı: İnsanların eğlenmek için yaptıkları sporlardan mutlu bir şekilde evlerine dönmelerini sağlamak.
HEDEFİMİZ DIŞ PAZARLAR
Winglobal programı ile Silikon Vadisi’ne gideceksiniz. Orada neler yapmayı planlıyorsunuz?
Her girişimcinin mutlaka bir Silikon Vadisi hayali vardır. Ben de oraya giderek bu hayalimi gerçekleştireceğim ve yatırımcı sunumunda olabildiğince heyecanlanmanın tadını çıkaracağım. Çünkü sıfırdan başladığımız bir yolda bu noktaya gelmek gerçekten de kutlamaya değer. Silikon Vadisi’nde kaldığımız süre boyunca Amerikan pazarlarında olan firmalarla bağlantı kurmaya çalışacağız.
Yatırımcı sunumundan sonra yatırım alabilirsek Türkiye pazarı ile birlikte ABD veya Avrupa pazarına açılmayı planlıyoruz. Hedefimiz, dünyadaki tüm yamaç paraşütü pilotlarının güvenli uçtuğundan emin olmak ve onlara uçuş konforu sağlamak. Bu sayede global olacağımıza inanıyoruz.
PARAŞÜTE YAPAY ZEKAYI DAHİL EDECEĞİZ
Pazara aktif şekilde çıktığımızda ilk hedefimiz, yapay zeka teknolojisini paraşütçülük sektörüne getirmek olacak. İlk etapta pilotlara harita üzerinde çeşitli sitelerden aldığı verilerle hesap yapmaları yerine tamamen gelişmiş bir teknoloji ve matematik ile hesaplanmış veriler sunmak istiyoruz. Daha sonrasında da bu sistemi yamaç paraşütü eğitimlerine kazandırmayı planlıyoruz. Eğitimcilerin işini kolaylaştıran öğrenci verilerini takip ve analiz eden özellikler getirmek istiyoruz. Bu sayede daha fazla insanın yamaç paraşütüyle ilgilenmesini ve ölüm oranlarını en az yüzde 50 oranında azaltmayı öngörüyoruz. Tüm bu alanlarda kendimizi geliştirdiğimizde de ürünümüzün Türk askerlerinin paraşütçülük eğitimlerinde kullanılmasını, böylece ülkemize faydalı bir şeyler yapabilmeyi hedefliyoruz.
İLK KEZ FETHİYE’DE KULLANILACAK
Proje kapsamında bir prototip üretip, bunu Türkiye’nin en profesyonel yamaç paraşütü pilotlarının olduğu bölgede, Fethiye’de beğeniye sunduk. Flightmax ile çok ilgilendiler ve geliştirilmesinde yardımcı olmayı kabul ettiler. Fethiye yamaç paraşütü kooperatifi ürünün geliştirilmesinde de çok aktif rol oynuyor. İlk hedefimiz ürünün Fethiye’de geliştirilmesi ve kullanılmaya başlanması. Sonrasında da tüm Türkiye’deki pilotların beğenisine sunacağız. Paraşütçülük evrensel bir spor olduğu için tüm dünyadaki pilotlara hitap eden bir ürün geliştiriyoruz.