Çarşamba, 04 Aralık, 2024
Türkiye’de istihdamın yüzde 75’ini karşılayan KOBİ’ler, ihracatın da yüzde 56’sını gerçekleştiriyor. Küçük işletmelerin bu başarısında, verilen devlet desteklerinin de büyük önemi bulunuyor. İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) desteğiyle KOBİ’lere yönelik yürütülen projeler hakkında bilgi verdi.
130 ÜLKEDEN DAHA BÜYÜK
İstanbul’un, 349 milyar dolarlık ekonomisi ile Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’ına denk bir büyüklüğü temsil ettiğini belirten Vali Şahin, “Şehrimiz tek başına ürettiği gelir ile 25 Avrupa ülkesini geride bırakıyor ve 130 ülkeden daha büyük bir ekonomik gücü elinde bulunduruyor” dedi.
TEK ELDEN İŞLEM
Şahin, yabancı yatırımcılara yönelik önemli hizmetleri olduğunu da anlattı. Şahin, “Her kalkınma ajansının bünyesinde yatırım destek ofisleri bulunuyor. İSTKA, bu yıl yatırım destek ofisi bünyesinde ‘Invest in Istanbul’u kurdu. Türkiye’de ilk defa, Invest in İstanbul’dan hizmet alan yabancı yatırımcı; ikamet izni, çalışma izni, işyeri tescili, vergi kaydı, SGK işlemleri, işyeri açma ruhsatı, imar izni ve yapı ruhsatı işlemlerini tek elden yürütebiliyor” diye konuştu.
ENGELLERİ KALDIRALIM
Invest in Istanbul ile 1 ay süren işlemleri 1 haftaya indirmeyi hedeflediklerini aktaran Şahin, “Bu model Türkiye’deki diğer kalkınma ajansları için örnek uygulama olacak” dedi. Özel sektörün dinamizminin kendilerini 10 yılda 3 kat büyüttüğüne işaret eden Şahin, görevlerinin yatırımcının önündeki engelleri kaldırmak olduğunu belirtti.
İKİ ARAŞTIRMA MERKEZİ
İstanbul’un, ekonomik lokomotif özelliği ile dönüşümde başı çekebileceğine dikkat çeken Şahin, KOBİ’lerin bu alanda kilit rol oynayacağını ifade etti. Birinci merkezlerinin kısaca ÇETAM adını verdikleri Çelik Test ve Araştırma Merkezi olduğunu belirten Şahin, “Kurduğumuz bu merkez, sektöre küresel rekabet gücü kazandıracak” diye konuştu. Pilot ölçekli üretim simülasyon laboratuvarları ile üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesinin yanında firmalara kendi Ar-Ge projeleri için altyapı imkânı da sağlandığını aktaran Şahin, “İkinci merkez ise Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM)” dedi.
KÜRESEL TRENDLER DÖNÜŞÜME ZORLUYOR
Vali Vasip Şahin, 2009’da kurulan İSTKA’nın ilk desteğini 2010’da vermeye başladığını hatırlattı. Şahin, “Kuruluşumuzdan bu yana 710 projeyi destekledik. Şimdiye kadar 407 milyon liralık bütçe kullandık” dedi. Gelişmiş ülkeler grubunda yer almanın ancak yüksek katma değerli ürünler ile olacağına inandıklarını kaydeden Şahin, küresel trendlerin böyle bir dönüşümü zorunlu kıldığını söyledi.
İHA İÇİN 300’DEN FAZLA PARÇA ÜRETİYOR
Vali Şahin, “ALUTEAM, alüminyum ve ilgili tüm sektörlerin ortak kullanımına ve işbirliğine açık uluslararası ölçekte bir araştırma merkezi olma hedefi ile çalışmalarını sürdürüyor” dedi. Şahin, “ALUTEAM, prototip çalışmaları, 3D yazıcılarla özel nitelikli ürün üretimi gibi projeler içinde yer alıyor. Şirketlere teknoloji transferi yapma noktasına geldi. ALUTEAM, insansız hava araçlarının 300’den fazla fonksiyonel parçasını üretiyor” diye konuştu.
HAVACILIK ALANINDA FARKINDALIK OLUŞTURACAK MERKEZ
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Vali Şahin, İkitelli OSB’nin bünyesinde barındırdığı 37 sanayi kooperatifi ile sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin KOBİ’lerinin üretim çeşitliliği için çok güzel bir örnek oluşturduğunu kaydetti. Şahin, “İkitelli’de Havacılık Uzay Farkındalık ve Bilgi Merkezi (HUFBM) projesi ile KOBİ’lerin yüksek katma değerli ürünler üretebilir hale gelmesinin önünü açtık” diye konuştu. Şahin, böylece havacılık ve uzay konularında farkındalık oluşturacak bir merkez kurulduğunu söyledi.
07 Kasım 2017 Salı
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba