Vergi gelirlerinin yüzde 47.5’i İstanbul’dan

Geçen yıl toplanan vergi gelirlerinin yüzde 47.5’ini, kurumlar vergisi gelirlerinin de yüzde 64’ünü İstanbullu mükellefler karşıladı.

Giriş: 13.05.2024 - 10:17
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Vergi sisteminin işlemesinde önemli rol üstlenen mali müşavirler ise özlük haklarının iyileştirilmesi talebinde bulunarak, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin önemine dikkat çekiyor.  

 

MESUDE DEMİRHAN

 

İstanbul Ticaret Odası Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Çalışma Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın başkanlığında, Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Sektörel gelişmelerin istişare edildiği toplantıda; KDV iadesi, vergi uygulamaları, özlük haklarının iyileştirilmesi ve geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi konuları ele alındı.

 

Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, iş dünyası olarak özellikle iş yapma koşullarının iyileştirilmesi, yeni yatırımların hızlandırılması, ürün ve hizmet maliyetlerinin iyileştirilmesi için fikri çalışmalara çok ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu temel mesele çerçevesinde vergi politikaları ve uygulamalarının büyük yer tuttuğundan bahseden Salman, verginin gerek kamu yönetiminin işlemesi gerekse toplumsal yarar sağlayacak her türlü kamusal hizmetin sağlanması açısından elzem olduğuna dikkat çekti. Salman, “Mesele sadece vergi toplamak değil. İstanbul iş dünyasının temsilcileri olarak bizler de bu hususu önemsiyor, kamu kurumları nezdinde girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

 


KAYIT DIŞI GERÇEĞİ

 

İstanbul’un vergi kalemlerinin, kamu bütçesinin önemli bir kaynağını oluşturduğunu ifade eden Salman, geçen yıl toplanan vergi gelirlerinin yüzde 47.5’inin İstanbul’dan sağlandığını hatırlattı. Şirketleri önemli ölçüde ilgilendiren kurumlar vergisi gelirlerinin ise yüzde 64’ünü İstanbul’un karşıladığını dile getiren Salman, şöyle devam etti: “Vergisini veren, sorumluluklarını yerine getiren şirketler olduğu gibi bir de maalesef kayıt dışı ekonomi gerçeği var. Bu durum; bir yandan vergi geliri kaybına neden olurken, diğer yandan da iş piyasasını bozan, rekabeti sekteye uğratan bir niteliğe sahip. Kayıt dışı alanla mücadeleyle birlikte mali piyasalarda ürün ve hizmet çeşitliliği ile derinliğin artırılması, kamu gelir ve harcamalarının kalitesinin yükseltilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, işgücü piyasası ile ilgili başlatılan yapısal dönüşüm ve reformların tamamlanması da iş dünyamızın ana gündem maddeleri arasında.”

 

VERGİ USUL UYGULAMALARI ESNETİLMELİ

 

Sektör mensupları, bir ülkenin gelişmişlik seviyesini gösteren en önemli alanların başında bütçe harcamalarının gelir üzerinden alınan vergilerle karşılanma düzeyi olduğunu belirterek, sorunları şöyle özetledi: “Bütçe ve finansman, önemli oranda iş insanlarının ödediği vergilerden oluşuyor. Ülkemizde en karmaşık hukuki düzenlemelere tabi olan vergi uygulamalarında zaman zaman önemli sorunlarla karşılaşıyoruz. Verginin toplanması çok önemli ancak toplanan vergilerin etkin ve adil kullanılması çok daha önemli.


Ayrıca vergi uygulamasında usule çok önem verilmesi, mükelleflerin ve mali müşavirlerin zaman ve maddi kayıplarına neden oluyor. Usul uygulamalarının daha esnek olması için gerekli mevzuat altyapısı oluşturulmalı.”