DARPA, NOM4D programının son aşamasında önemli bir değişikliğe giderek laboratuvar testlerinden küçük ölçekli yörünge uygulamarına geçileceğini duyurdu. Bu adım, büyük ölçekli uzay yapılarının inşasına yönelik kritik bir dönüm noktasını işaret ediyor. Amaç, uzayda yeni malzeme ve montaj tekniklerini değerlendirerek uzay içi üretimi mümkün kılmak.
2022'de başlatılan NOM4D programı, uzay inşasında karşılaşılan temel zorluklardan birine çözüm arıyor. Roketlerin kargo boyut ve ağırlık kısıtlamaları. DARPA'nın yeni yaklaşımı, önceden katlanmış veya sıkıştırılmış yapılar yerine, roket kaportasında hafif hammaddelerin istiflenmesini içeriyor. Bu yöntem, şu anda mümkün olanın çok ötesinde daha büyük ve kütle açısından verimli yapıların inşa edilmesine olanak tanıyabilir.
UZAYDA İNŞA MÜMKÜN OLACAK
Programın ilk iki aşamasındaki ilerlemelerin ardından DARPA, yörüngede montajı gerçeğe dönüştürebilmek için uzay içi testlere başlama kararı aldı. Bu gelişme, büyük uzay yapılarının üretimi için bir dönüm noktası anlamına geliyor.
Caltech, Momentus ile işbirliği yaparak, Momentus Vigoride Orbital Services Vehicle’da otonom robotik montaj teknolojisini sergileyecek. Şubat 2026’da SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak bu denemede, uzayda 1,4 metre çapında dairesel bir kafes kiriş inşa edilecek. Hafif kompozit fiber uzatma çubuklarından oluşan bu yapı, büyük ölçekli uzay altyapısının inşasında önemli bir adım olan anten açıklığı mimarisini simüle edecek.
2026'DA KRİTİK ÜRETİM
Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign, Voyager Space ile birlikte, uzayda kompozit yapı üretimi için geliştirdiği yüksek hassasiyetli bir süreci Nisan 2026’da Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sergileyecek. Bu süreç, büyük otoklavlar gerektirmeden karbon fiber yapıları sertleştiren bir “önden polimerizasyon” yöntemi kullanarak devasa uzay yapılarının üretimini mümkün kılabilir.
Florida Üniversitesi ise NASA'nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi ile işbirliği yaparak lazer sac bükme teknikleri üzerine önemli araştırmalar yapıyor. Bu teknik, gelecekteki uzay tabanlı inşaatlar için kritik bir üretim yeteneği sağlayabilir.
TİCARİ VE SAVUNMA ALANINDA GELİŞME
Bu uygulama, ticari uzay girişimlerinden ulusal güvenlik alanına kadar geniş çapta yeni imkanlar sağlayabilir. Çalışma ekibi, bu gelişmelerin 100 metre çapında RF antenlerinin yapımını mümkün kılacak şekilde ölçeklenebileceğini ve cislunar uzayda durumsal farkındalığı artırabileceğini belirtti. Savunma uygulamalarının ötesinde, NOM4D programı, yörüngesel yakıt ikmal istasyonları, uzay tabanlı güneş çiftlikleri ve diğer ticari ve ulusal güvenlik altyapılarının kurulmasına öncülük edebilir. Bu sayede, bir uzay içi üretim ekosisteminin temelleri atılabilir.