HABER: AYŞE BAŞAK
Güneş gibi ışık yayarak, kullanıcısını doğal, gürültüsüz bir şekilde uyandıran alarmlı saatler bir süredir piyasada. ABD Los Angeles merkezli Mode Modern isimli şirket bu konsepti alarmlı saat yerine yastığa uygulamış. Sunrise Smart Pillow adını verdikleri bu ürün, sabahları ışık saçarak sizi uyandırmakla kalmıyor, çok daha fazlasını da vadediyor.
Kullanıcı, alarmı akıllı telefon (iOS veya Android) kullanarak kuruyor. Bununla uyanma saatinden önceki yapay gün doğumunun süresi de ayarlanıyor. 5 dakika ile 30 dakika arasında bir süre seçilebiliyor.
Siz uyurken bir hareket sensörü ile sizi takip eden yastık ne kadar hareket ettiğinizi ölçüyor. Bu sayede uykunuzun derin bir yerinde olup olmadığınızı anlıyor ve sizi uykunuzun hafif bir yerinde uyandıracak şekilde ışıklarını ayarlıyor.
LED ışıklarla çalışan yastık önce kehribar rengi ışıklarını yakıyor. Yavaş yavaş ışığı daha parlak bir sarıya doğru değiştiriyor. Uyanma vakti yaklaştığında yastığın hoparlörlerinden müzik sesi çıkmaya başlıyor.
SES DE KAYDEDİYOR
Ayrıca yastıkta bir mikrofon da bulunuyor. Eğer gecenin bir yarısı bir gürültü ile uyandıysanız, bu sesi kaydetmiş olan yastığınızdan dinleyebilirsiniz. Ayrıca sizi tatlı tatlı uykuya daldırmak konusunda da elinden geleni yapan Sunrise Smart Pillow, uykunuzu getirecek sesler çalıyor. Eğer kitap okumak için ışığa ihtiyacınız varsa bunu da hallediyor. Elbette sizin uykuya daldığınızı anlayıp ışıkları ve sesi kendiliğinden kapayabiliyor. Piyasaya henüz sürülmemiş olan yastık için 299 dolarlık bir fiyat düşünülüyor. Ancak internetten erken siparişler 99 dolardan alınıyor.
NÖROTEKNOLOJİK HAKLAR GÜNDEMDE
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak dört yeni insan hakkı tartışılmaya başladı. Artık tekerlekli sandalyeyi veya protez kol ve bacakları sadece beyin ile kontrol edebilme noktasına gelindi. Elbette zihin ile kumanda edilen silahlar da geliştirilebilir hale geldi! Bilimdeki tüm ilerlemelerde olduğu gibi iyiye ve kötüye kullanılabilecek bu mesele bilim insanlarını ahlaki açıdan tedirgin etmeye başlamış olmalı.
ZİHİN DE ÖZEL
Zürih Üniversitesi ve Basel Üniversitesi’nden araştırmacılar mevcut insan haklarına ilave edilmek üzere dört yeni insan hakkı daha önerdi. “İnsanın zihni, şahsi hürriyeti ve kendi hayatını belirleyecek kararları yine kendi alabilmesi açısından kaçacak son sığınaktır” diyen araştırmacılar, “Başkalarının yönlendirmesi veya yönetmesine açık durumdayız. Nöro teknoloji o noktaya geldi ki artık zihinlerimiz surları kuvvetli olan bir kale değil” diyor.
Araştırmacıların önerdikleri dört yeni insan hakkı şöyle:
Zihinsel Mahremiyet Hakkı, Zihinsel Bütünlük Hakkı, Psikolojik Süreklilik Hakkı, Bilinç Özgürlüğü Hakkı.
MAHREMİYET VE SAVUNMA
İnsan aklının, bilincinin hür olması! Bireyin aldığı kararlar, kendi kararları değilse, zihni kontrol ediliyorsa, diğer hürriyetlerin bir manası kalmıyor.
İnternet üzerinden kişisel bilgilerimiz büyük şirketler tarafından ele geçirilip çeşitli amaçlarla kullanılıyor.
Peki direkt beynimizden bilgi alabilselerdi neler olurdu? Bilim insanları bir kişinin izni olmadan onun beyin dalgalarının incelenmesini imkansız kılmayı, bunu bir insan hakkı olarak tescil ettirmeyi teklif ediyor.