Devlet, işletmeler ve girişimciler için birçok destek sağlıyor. İşletmelerin büyümesi, istihdamın artırılması, girişim fikirlerinin hayata geçirilmesi ve yeni yatırımlar yapılması için dört koldan destek ve teşvik veriliyor. KOSGEB, KOBİ’lere özel birçok destek için çağrıya çıkarken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayi yatırımları, Ar-Ge faaliyetleri, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm için milyarlarca lira destek sağlıyor. Ticaret Bakanlığı ise ihracata yönelik çalışmalardaki masraflar için milyonlarca liralık destek veriyor. Diğer yandan TÜBİTAK da sanayiye yönelik desteklerle katma değer oluşturacak projelerin hayata geçirilmesine katkı sunuyor.
REKABETE 50 MİLYON TL
KOSGEB, ocak ayında iki program duyurdu. Bunlar kapasite geliştirme ve küresel rekabetçilik üzerine oldu. İlk dönem başvuruları alınan programlar şunlar:
Kapasite Geliştirme Destek Programı: İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma geliştirme sektörlerindeki işletmeler başvurabiliyor. 36 ay vadeyle 20 milyon TL’ye kadar kredi desteği veriliyor.
Küresel Rekabetçilik Destek Programı: Yeni teknolojileri etkin kullanmalarının sağlanması, küresel işbirlikleri ile küresel pazarlar içerisinde yer almaları gibi stratejileri içeren projeler destekleniyor. işletme başına 5-50 milyon TL kredi verilebiliyor.
KOSGEB’E BAŞVURULAR İÇİN SON GÜNLER
Ayrıca KOSGEB’in şu anda aktif olan iki programı bulunuyor. İşte bu iki program:
İstihdamı Koruma Destek Programı: Tekstil ürünleri, deri ve ilgili ürünler, mobilya, baskı düğmesi, çıtçıt, düğme, fermuar imalatı yapan KOBİ’ler başvurabiliyor. Her bir çalışan için işverene 2 bin 500 TL destek sağlanıyor. Son başvuru tarihi 31 Mart 2025.
Girişimci Destek Programı: İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, danışmanlık, bilişim altyapısı, veri işleme, barındırma, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapan işletmeler başvurabiliyor. Bu kapsamda ‘iş kurma desteği’ ve ‘iş geliştirme desteği’ veriliyor. İş geliştirme desteği kapsamında masraflar için 1.5 milyon TL destek sağlanıyor. Bu tutarın yüzde 80’ini KOSGEB karşılıyor. İlk dönem başvuruları 31 Mart 2025’e kadar e-Devlet üzerinden alınıyor.
DİJİTAL DÖNÜŞÜME 20 MİLYON TL
KOSGEB’in ayrıca ‘KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı’ bulunuyor. İlgili kurumlar tarafından yetkilendirilen yerlerden dijital dönüşüm danışmanlığı alan imalat sanayi firmaları başvurabiliyor. Program dahilinde işletme başına 20 milyon TL’ye kadar kredi sağlanıyor. Azami kredi vadesi 36 ay. Makina, teçhizat, yazılım ve donanım giderleri için destek veriliyor. Ayrıntılar için adres: https://kosgeb.gov.tr
İhracatta masraflar devletten
Ticaret Bakanlığı, ihracat odaklı girişimcileri ve şirketleri destekliyor. Bu kapsamda ihracat için müşteri bulmaktan pazara giriş araştırması yapmaya, fuarlara katılmaktan tanıtım ve tasarıma kadar birçok alandaki masraflar için milyonlarca lira destek sağlanıyor. Bakanlığın ayrıca yeni nesil ihracat destekleri de bulunuyor. Bu kapsamda pazara giriş projesi hazırlama desteği, çok kanallı zincir mağaza desteği, ihracat konsorsiyumları desteği sağlanıyor.
E-İHRACAT SİTELERİNE 45 MİLYON TL
Ticaret Bakanlığı’nın ‘e-ihracat’ destekleri kapsamında şirketler 15 milyon TL, perakende e-ticaret siteleri 45 milyon TL destek alabiliyor. Yararlanıcı şirketler, dijital pazaryeri tanıtım desteğine başvurabiliyor. Bu destek dijital reklam masrafları için veriliyor. Tıklama başına ödeme, ürüne ilişkin yorum hizmetleri destekleniyor. Sipariş karşılama hizmeti desteği de sipariş karşılama, iade kabulü, depolama giderini kapsıyor. İhracat destekleri için adres: https://ticaret.gov.tr/destekler
Pazara girişte her aşama düşünüldü
KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara giriş için yaptıkları masraflar da hemen her aşamada destekleniyor. Bu kapsamda pazara giriş projesi hazırlayanlara verilen bazı destekler şunlar:
Sanayi yatırımlarına teşvik
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayi kuruluşlarını ve sanayi yatırımı yapanları 4 farklı uygulamayla teşvik ediyor. Sistemde, Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Öncelikli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşviki uygulanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teşvik uygulamaları kapsamında sağladığı destek unsurları ise şunlar: KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi işçi hissesi desteği, faiz ve kâr payı desteği, yatırım yeri tahsisi ve KDV iadesi.
Öncelikli sektörlerden olan havacılık ve uzaydaki yatırımlar için verilen yatırım teşvik belgeleri her yıl artıyor. 2012’den 2025’e kadar havacılık ve uzay sektöründe düzenlenen 157 yatırım teşvik belgesiyle 4.5 milyar dolarlık yatırımın önü açıldı.
İKİZ DÖNÜŞÜM
Ayrıca Türkiye’nin yapısal dönüşümüne hız kazandıracak ileri teknoloji başlıklarında gerçekleşecek yatırımlara 2030 yılına kadar 30 milyar dolara varan teşvikler sunulacak. Sanayide ikiz dönüşümü gerçekleştirmek için yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm hedefiyle iki program başlatıldı. Bu kapsamda firmalardan, yeşil dönüşüm merkezleri ve dijital dönüşüm merkezleri oluşturması bekleniyor. Sanayi teşvikleri için: https://sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri
Karbonsuzlaşma yatırımlarına 5 milyar Euro
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu kurdu. Platformla, çelik, alüminyum, gübre ve çimento sektörlerinde yeşil dönüşüm ve karbonsuzlaştırma yatırımlarına 2030 yılına kadar 5 milyar Euro finansman sağlanacak.
TÜBİTAK’tan 22 program birden
TÜBİTAK, akademik desteklerin yanı sıra sanayi için de destek programları uyguluyor. TÜBİTAK’ın bu destekleri ağırlıklı olarak girişimcilerin ve sanayideki Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi için veriliyor. TÜBİTAK ayrıca, Ufuk Avrupa ve Eureka gibi uluslararası ortaklı destek programları düzenliyor. TÜBİTAK’ın sanayi Ar-Ge faaliyetleri ve girişimcilik için verdiği 22 destek programına ve uluslararası ortaklı desteklerine web sitesinden ulaşılabiliyor.