tatil-sepeti

HABER: YAHYA GÜL

MMG Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi ve Sergisi, Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) tarafından ikincikez 6-7 Eylül’de İstanbul’da düzenlendi. Zirvede, Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyonayön veren isimler bir araya geldi.

Türkiye’nin daha hızlı büyüme için ihtiyacı olan Ar-Ge ve inovasyonun tüm yönleriyle ele alınarak yerli ve milli projelerin konuşulduğu ve sergilendiği zirvede,KOBİ’lerin dönüşümünden Türkiye’nin milli gelirini dünyadaki ilk 10 ülkenin seviyesine getirecek yerli yenilik vizyonuna, 2023 hedeflerindeki atılımlardan dünyaya öncülük edenmilli teknolojilere kadar önemli konular üzerinde duruldu.

ÖNCÜLÜK EDELİM

Zirvenin açılışı, Bilim Sanayi ve Teknoloji BakanıFaruk Özlü ileKalkınma BakanıLütfi Elvan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmada toplumsal bir seferberlik içinde olunması gerektiğini belirten Bakan Faruk Özlü,“Bakanlık olarak bu seferberliğe katılmaya ve öncülük etmeye hazırız. İnovasyon, Ar-Ge ve tasarım ekonomisine geçiş için bütün kaynaklarımızı seferber etmeye hazırız” dedi.

DÜNYAYA YÖN ÇİZİYOR

Özlü, dünyanın artık yeni bir yöne ve döneme doğru hızla ilerlediğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Teknolojide, bilişimde, dijitalleşmede ve sanayide baş döndürücü gelişmeler, ilerlemeler yaşanıyor. Bilginin, bilimin, teknolojinin, Ar-Ge’nin, inovasyonun ülkelere ve dünyaya yön çizdiği bir çağda yaşıyoruz.Bilgiyi elinde bulunduran, teknoloji üreten ve bilimi kalkınma için seferber eden toplumlar, ekonomi başta olmak üzere her alanda çok önemli avantajlara sahip.Bilgiyi ve teknolojiyi üretmek yerine ithal eden toplumlar ise sürecin gerisinde kalıyor.”

BAŞTAN KURGULANIYOR

Sanayi 4.0 denilen yeni endüstri döneminin, bütün unsurlarıyla beraber yaşandığını vurgulayan Özlü, “Her şey yeni baştan organize ediliyor, yeni baştan kurgulanıyor ve güncelleniyor.Ülkeler ve firmalar, bu yeni endüstri anlayışına uygun olarak sanayi politikalarını yeniden planlıyor.Bu yeni dönemin, yeni gerçekliğin gerisinde kalamayız” diye konuştu.

BİN AR-GE MERKEZİ

Özlü, şunları kaydetti: “Bugün Türkiye’de 38 farklı sektörde, 35 ilimizde, toplam 611 Ar-Ge merkezimiz ve 20 farklı sektörde, 9 ilimizde de 86 tasarım merkezimiz faaliyet gösteriyor. Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizin sayısını yılsonuna kadar bine çıkartmayı hedefliyoruz.

Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde yaklaşık 39 bin kişi çalışıyor. Bu merkezlerde tamamlanan veya devam eden 17 bin adet proje var.2016’da Ar-Ge faaliyetleri için merkezi yönetim bütçesinden 7.5 milyar lira harcandı.2017’de ise merkezi yönetim bütçemizden ayrılan başlangıç ödeneği 8 milyar liranın üzerinde.”

YOĞUN KATILIM

Etkinlikte; Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, milli ve yerli İHA’ların tasarımcısı Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yer aldı. Etkinliğe ayrıca çok sayıda girişimci ve iş dünyasının temsilcileri ile bürokrat ve üniversite öğrencisi de katıldı.

AR-GE KAPASİTESİNİ GÜÇLENDİRMELİYİZ

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, araştırma ve geliştirmenin kalkınmanın ana ekseni olduğunu söyledi.

Türkiye’nin araştırma altyapısının geliştirilmesi ve araştırma kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade eden Elvan, şunları kaydetti: “Bugün 20 milyar lira civarında araştırma ve geliştirmeyekaynak ayırıyoruz. Bunun 10 milyar lirası kamu tarafından, diğer 10 milyar lirası ise özel kesim tarafından harcanıyor. 2023 için milli gelirin yüzde 3’ü kadar Ar-Ge’ye kaynak aktaracağımızı söyledik. Bugün milli gelirin yüzde 3’ünü kaynak olarak ayırsak, bu kaynağı kullanacak araştırma ve geliştirme altyapısına sahip değiliz. O yüzden Ar-Ge altyapısını ve kapasitesini güçlendirmek zorundayız.”

6 MİLYAR LİRA DESTEK

Araştırma merkezlerinin esnek, rekabet edebilecek özelliklere sahip, belirli bir alana odaklanmış yapıda olmasının gerekliliğine dikkat çeken Elvan,“Şu an itibariyle 4 üniversitemizin 4 araştırma merkezinin akreditasyonunu sağladık” dedi.

Bugüne kadar sadece bu alan için üniversitelere 6 milyar liranın üzerinde destek sağladıklarını bildiren Elvan, üniversitelerin artık niteliğe yoğunlaşması gerektiğini dile getirdi.

Bakan Elvan, “2002’de 20 bin civarında tam zamanlı araştırmacı vardı. Bugün 120 binleri aştık ama bu yeterli değil. 2023 hedefimiz 300 bin. O hedefe ulaşmak zorundayız” dedi.

2018’DE YENİ PROJELERE 100 MİLYON LİRA KAYNAK

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, “2018’de 100 milyon liraya yakın bir kaynağı yeni projelere ayıracağız” dedi. Yavuz, 7 yılda 710 proje fonladıklarını, 287 projenin doğrudan Ar-Ge, inovasyon ve yenilikçi projeler üreten çalışmalar olduğunu, bunlara da 201 milyon liralık bütçe aktardıklarını söyledi.

Yenilikçilik kavramını sürekli öne çıkardıklarını ve bu kapsamda çözüm sunan projeleri sürekli desteklediklerini ifade eden Yavuz, “İstanbul inovasyonun da başkenti. Ancak küresel rekabet gücünü artırabilmek için global anlamda da kapasitesini yükseltmemiz gerek” dedi.

Yavuz, İstanbul’daki girişimci destek merkezlerinde şu ana kadar 10 bini aşkın girişimciye girişimcilik eğitimi verildiğini dile getirdi.
Yavuz, “2010’dan bu yana 402’si ekonomik kalkınmaya, 308’i sosyal kalkınmaya yönelik 710 projeyi destekledik” diye konuştu.

ZAMANIN RUHUNA UYGUN FİKİRLERE ODAKLANALIM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, bakanlık olarak inovasyonu özümseme konusunda öncü olduklarını ifade ederek, “Ülkenin gurur duyacağı stratejik hedeflere ulaşmak için yöntemimizi belirliyoruz. Ardından hedefe dönük çalışmaları sonuna kadar ilerletiyoruz” diye konuştu.

Bakanlık olarak dış dünyada tartışılan fikirleri duyarak üzerinde kafa yorduklarını ifade eden Dönmez, “Zamanın ruhuna uygun fikirlere odaklanmak durumundayız. Bu noktada gençlerin katkılarına sonuna kadar açığız” dedi.

15 Eylül 2017 Cuma

Etiketler : Gündem