tatil-sepeti

Alman startup şirketi Wingcopter, günlük tüketim ürünlerini Orta Almanya’nın uzak kırsal bölgelerine taşımak için drone ve elektrikli kargo-bisiklet teslimat projesi başlattı. Üretici ve tüketiciyi aracısız buluşturan projeyle bölgedeki yerel tedarikin sürdürülebilir kılınması hedefleniyor.



 

Alman startup şirketi Wingcopter ve Frankfurt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, drone ve elektrikli kargo-bisiklet teslimat projesi başlattı. ‘LieferMichel’ adı altındaki pilot projenin amacı, Hessen eyaletinin güneyindeki Michelstadt kentinin uzak semtlerinde yaşayanlara Wingcopter teslimat drone’u ve kargo bisikletiyle yiyecek ve tüketim mallarını hızlı ve emisyonsuz bir şekilde teslim etmek. Drone teslimatlarının bölgedeki yerel tedariki sürdürülebilir kılması hedefleniyor. 

 

TAZE ÜRÜNLER 

 

Wingcopter ile önce Michelstadt’ın oldukça dışındaki iki bölge olan Rehbach ve Würzberg’de hizmet verilecek. Bu ilçelerde yaşayanlar, süt, yumurta, meyve, sebze, konserve ve buzdolabına konulmayan birçok taze ürün gibi gündelik ihtiyaçlarını www.liefermichel.de sitesi üzerinden sipariş edecek ve istedikleri saatte evlerine teslim ettirebilecekler. Siparişler, Wingcopter ile köylerin hemen dışındaki iniş noktalarına getirilecek ve buradan son müşterilere elektrikli kargo bisikleti ile taşınacak. Pilot projenin yürütülmesinde bu hizmeti ekonomik ve ekolojik açıdan değerlendiren Frankfurt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bilimsel olarak eşlik ediyor.

 

ARAÇLAR DEVRE DIŞI

 

Söz konusu köylerde birçok yerel satıcı son yıllarda mağazalarını kapatmak zorunda kalmış. Bu da köylüleri alışveriş yapmak için oldukça uzağa gitmek zorunda bırakmış ve bölgede araç kullanımını artırmış. Yeni teslimat sistemiyle araçlar yine devre dışı kalacak ve tamamen elektrikli teslimat drone’ları daha çevre dostu bir çözüm sunacak. Üretici de ürününü çok kısa bir sürede tazeliğini koruyarak teslim edecek. 

 

Proje, ‘Yenilikçi Hava Hareketliliği’ finansman direktifinin bir parçası olarak Alman Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanlığı (BMDV) tarafından yaklaşık 430 bin Euro tutarında finanse ediliyor.

 

YENİ İŞ MODELİ

 

Pilot projedeki deneyimlere dayanarak, günlük gıdaların drone ile hızlı, ekolojik açıdan makul ve güvenilir bir şekilde teslim edilmesi yoluyla Almanya’nın diğer kırsal bölgelerindeki yerel tedarikin iyileştirilmesi için sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir iş modeli geliştirilip geliştirilemeyeceğine bakılacak. Üretici ve tüketiciyi aracısız buluşturan, gıdayı daha ekonomik kılan projenin müellifleri geliştirdikleri modelde muazzam bir potansiyel görüyor. 

 

Denemeler ilk etapta 2023 yılı sonuna kadar yürütülecek. 

20 Kasım 2023 Pazartesi