Çarşamba, 27 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Ekmek, un ve unlu mamuller sektörü çalışma toplantısı, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi.
Sektör temsilcilerinin ve ilgili kurumların yetkililerinin katıldığı toplantıyı, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Özer yönetti. İstanbul Vali Yardımcısı Dr. M. H. Nail Anlar’ın da sektör önerilerini dinlediği toplantıda, İstanbul İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe ve İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Nazif Koca da yer aldı.
Toplantının başında İTO Meclis Başkan Yardımcısı ve İTO Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Üyesi Sultan Selim Şimşek, sektördeki bazı sorunları ve çözüm önerilerini paylaştı.
İTO Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi’nin diğer üyelerinin görüşlerini ifade ettiği toplantıda, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı, İstanbul Sanayi Odası’ndan sektör temsilcisi, İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı da görüşleriyle katkıda bulundu.
FİYAT İÇİN ÖNERİ
Sektör temsilcileri, ekmek fiyatı konusunun birkaç ayda bir sektörü yorduğunu belirterek, bunu çözmenin yolunun fiyat artışının belli bir düzene bağlanması olduğunu dile getirdi. Sektör temsilcileri, enflasyona (TÜFE) göre yapılacak otomatik fiyat ayarlamasının uygun olacağını dile getirdi. İhtiyaç duyulan fiyatlamanın zamanında yapılmasının, sektör çalışanlarının işe devamlılığı konusundaki problemleri de azaltacağı kaydedildi. Bir diğer talep ise Adalar ilçesinde ulaşım ve nakliye maliyetinin yüksekliği sebebiyle yüzde 25 daha fazla uygulanması yönünde oldu.
RUHSAT MESELESİ
Toplantıda ağırlıklı konu ise ruhsatsız fırınların durumu oldu. İstanbul’da yaklaşık 3 bin 500 fırından 2 bininin ruhsatsız olduğunu belirten sektör temsilcileri, ruhsat meselesinin ilçe belediyelerine bağlı olduğunu kaydetti. Kaçak çalışanların yanı sıra çeşitli sebeplerle ruhsatsız olan fırınlar, İstanbul’da sektörün en büyük problemlerinden biri haline gelmiş durumda.
Apartman altında eskiden bu yana faaliyette olan veya alanı (metrekare) yeterli olmayan fırınların mevzuata göre ruhsat alamayacağını, ancak çalışmaya devam ettiğini belirten sektör temsilcileri, farklı kanatlarda farklı görüşler dile getirdi.
Ankara’da ruhsatsız fırın sorununun ilçe belediyelerinin hukuki yoldan sıkıştırılarak çözüldüğünü hatırlatan bazı sektör temsilcileri, benzeri uygulamanın İstanbul’daki ilçelerde yapılabileceğini ifade etti.
KAPASİTE VE MALİYET
Toplantıda diğer bir konu da kapasite ve verimlilik oldu. Çoğu fırının günlük 2 bin 500 veya 3 bin ekmek ortalamasıyla çalıştığını belirten sektör mensupları, “Halbuki çoğu fırın, günde 8-10 bin ekmek yapıp satabilir. Burada bir sıkışma yaşandığı için ürün başına maliyet de artıyor” dedi.
Toplantıda hijyen problemi ve halk sağlığı konuları da gündeme geldi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin hijyen denetimi yaptığına, ancak uygun bulunmayan birçok işletmenin faaliyete devam ettiğine dikkat çekildi.
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı