HABER: AYŞE BAŞAK
Uçak motorları oldukça karmaşık sistemler. Düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekiyor ve bu da uçuş maliyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Hem zaman hem de para açısından kayba yol açan ve oldukça detaylı olan bu işlemlerin büyük bir özenle yapılması gerekiyor.
Rolls-Royce firması uçakların bakımlarını kolaylaştırmak ve hızlandırmak adına Intelligent Engine projesi kapsamında küçük robotlar geliştiriyor. Peki, bu minik robotlar ne işe yarayacak?
ENDOSKOPİ GİBİ
Robotlar küçük olduklarından, motoru parça parça sökmeden, üstelik motorun her yerinde inceleme yapabilecek. ‘Flare’ isimli robot, bir yılan şeklini alarak endoskopi yapar gibi motorun derinliklerine dalacak. Diğer yılan şeklindeki robotlarla işbirliği yaparak örneğin motorun termal kaplamalarının eksilen kısımlarını tamir edecek.
Robotlar aynı zamanda bir hamam böceği gibi ilerleyen ‘Swarm’ adı verilen robotları adeta tükürür gibi ağzından çıkaracak. 10 milimetre uzunluğundaki bu böcekler üzerlerinde taşıdıkları ışık ve kamera ile tamir işlerine yardımcı olacak. Aynı anda robotların ilerleyişini canlı olarak izleyen uzmanlar, robotlar sayesinde tamiri ile meşgul olduğu noktayı farklı açılardan izleyebilecek.
İLK DENEMELER BİRKAÇ YIL İÇİNDE
Rolls-Royce, aynı zamanda büyük parçaları birleştirmek gibi işler yapacak olan büyük robotların da üretileceğini söylüyor. Nottingham ve Harvard Üniversiteleri ile birlikte çalışan firma, bu minik robotların gerçek olmasını şu anda uzak bir ihtimal olarak görse de birkaç sene içinde ilk denemelerin başlayacağını ve kamuoyuna bu robotların tanıtılacağını belirtiyor.
20 dakikada yolların ‘kralı’ olacak
Yapay zeka konusunda doktora yapmış iki bilim insanı Amar Shah ve Alex Kendall, çalışmalarını sürücüsüz araçların yazılımları üzerinde yoğunlaştırdılar ve bir sistem geliştirdiler: Araba sürmeyi 20 dakikada öğrenen bir sürücüsüz araç yazılımı
ÖĞRENDİĞİNİ UYGULUYOR
Cambridge Üniversitesi’nden bu iki bilim insanı, çalışmalarını kurdukları Wayne isimli şirket adı altında devam ettiriyor. Sisteme göre otomobilin ön tarafına bir kamera yerleştirdikten sonra aracın direksiyon, gaz ve fren gibi kontrollerinin de bilgisayar tarafından yönetilmesini sağlayacak değişiklikleri yaptılar. Ancak bilgisayarda aracı kullanmayı sağlayacak bir yazılım yoktu. Onun yerine insanın sürüşü sırasında öğrenerek, öğrendiğini uygulayacak bir yazılım yüklediler. Aracı bilgisayarın kontrolüne tamamen bırakmayıp, yoldan çıkmak istediğinde onu yola çekerek, fren ve gaz gibi kontrolleri de yine ona birebir göstererek 20 dakika boyunca acemi sürücü yazılıma araba kullanmayı öğrettiler.
İki araştırmacı, bu şekilde üretilecek sürücüsüz araç yazılımlarının zaman içerisinde insanın kullanma becerilerini aşacağını ve insanüstü bir noktaya ulaşacağını düşünüyorlar.