tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

Bilim insanları uzun yıllardır vücudun kopan bir uzvunu mesela bir kulağı ya da kırılan bir kemiği laboratuvar ortamında üretilen insan hücreleriyle onarmak için araştırmalar yapıyor. Tüm çaba insandan insana nakil yerine insan dokusundan üretilecek ve nakil beklemeyi gerektirmeyecek bir çözüme ulaşmak için. Bu çalışmalar esnasında araştırmacıları en çok zorlayan sorun, hücreleri üretmekten ziyade onları canlı tutmak oldu. Hücreler üretiliyor fakat bir müddet sonra ölüyorlardı. Çünkü üretilen hücreler 0.2 milimetreden kalın dokularda oksijensiz kalıyor ve beslenemiyordu.

MİKROSKOBİK KANALLAR

ABD’de yapılan araştırmalar neticesinde varılan sonuç, vücudun hasar gören bölümlerini canlı hücrelerle onarma araştırmalarında yeni bir eşiği işaret ediyor. Çünkü Wake Forest Baptist Tıp Merkezi’ndeki araştırma ekibi tıpkı bir sünger gibi içinde mikroskopik kanallar bulunan üç boyutlu hücreler basmayı başardı. Bu mikroskopik kanallar sayesinde kalın dokulardaki hücreler beslenebiliyor ve böylece ölmüyorlar.

SU BAZLI JEL

Peki bu şaşırtıcı üç boyutlu baskı yöntemi nasıl çalışıyor? Entegre Doku ve Organ Baskı Sistemi denilen üç boyutlu baskı teknolojisinde hammadde olarak biyolojik çözülme özelliği olan plastik ve su bazlı bir jel kullanılıyor. Çözünebilir plastiğe istenilen dokunun biçimi kazandırılıyor, hücreleri içeren su bazlı jel de bunların gelişebilmesi için gerekli ortamı sağlıyor.

NAKİLDEN SONRAKİ SÜREÇ

Üç boyutlu basılan dokular öncelikle hayvanlara nakledildi. Nakilden sonraki süreç şöyle işledi: Plastik form çözünerek yerini hücreler tarafından üretilen, proteinden oluşan akıcılığı az sıvı ortama bıraktı. Bu arada nakledilen parçaların içinde kan damarları ve sinirler oluştu.

SIRADA İNSAN DOKULARI VAR

Araştırma ekibi insan dokularının da aynı şekilde basılabileceğini düşünüyor. Üç boyutlu baskı, tıp için bir dönüm noktası olacak gibi görünüyor. Örneğin bir kemik kırığında röntgen çekip kırık parçanın görüntüsü bilgisayara aktarılacak. Sonra oraya kusursuz bir biçimde uyacak kemik parçası üç boyutlu yazıcı ile basılabilecek.

28 Mart 2016 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji