Volkswagen of America ve Uber yaptıkları açıklamayla, önümüzdeki on yıl içerisinde birçok ABD şehrinde otonom elektrikli VW ID. BUZZ araçlarını kullanarak ticari bir robotaksi hizmeti başlatmayı planladıklarını duyurdu. Planın ilk durağı, 2026 yılının sonuna kadar ticari hizmetin başlatılması hedeflenen Los Angeles olacak. Şirketler, gelecekteki potansiyel pazarlarla ilgili ise henüz detay vermedi.
İLK AŞAMADA OPERATÖR VAR
Hizmet başlangıçta sürücüsüz olmayacak. Otonom araç filosu, 2027 yılında tam anlamıyla sürücüsüz hale gelmeden önce, direksiyon başında insan güvenlik operatörleri bulunduracak. Bu süreç, Volkswagen'in otonom araç yan kuruluşu olan Volkswagen ADMT’ye, Kaliforniya’daki yasal süreçleri yönetme, araç testleri gerçekleştirme ve nihayetinde ticari hizmet lisanslarını alma konusunda yaklaşık iki yıllık bir zaman kazandıracak.
TESTLER BU YIL BAŞLIYOR
Volkswagen ADMT, Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Dairesi’nden ilk test iznini aldıktan sonra, 2025 yılı içerisinde Los Angeles’ta test sürüşlerine başlamayı planlıyor. Bu süreçte Kaliforniya Kamu Hizmetleri Komisyonu da, robotaksi hizmetlerinin ticari olarak kullanılmasına yönelik yolculuk çağırma lisanslarını değerlendirecek.
STRATEJİK BİR KİLOMETRE TAŞI
Ortaklık, Volkswagen ADMT için stratejik öneme sahip bir adım olarak değerlendiriliyor. Şirket, Temmuz 2023’te Austin’de başlattığı otonom araç test programında, iş ortağı Mobileye teknolojisiyle donatılmış 10 adet tamamen elektrikli ID BUZZ minibüsle kamuya açık testlere başlamıştı.
Volkswagen Grubu, daha önce Ford ile birlikte Argo AI girişiminde yer almış, ancak her iki şirket de bu projeden finansal desteğini çekmişti. Argo’nun kapanmasının ardından Volkswagen, otonom sürüş teknolojisi geliştirmek üzere Mobileye ile daha yakın bir iş birliğine gitti. Yaklaşık dokuz ay sonra ise ABD merkezli ADMT girişimini hayata geçirdi.
YALNIZCA ÜRETİM DEĞİL
Volkswagen, 2023 yılında doğrudan bir yolculuk çağırma hizmeti kurmayı planlamadığını açıklamıştı. Ancak kendi kendine giden ID BUZZ minibüslerini ve filo yönetim yazılımlarını diğer şirketlere satmanın iş modeli olarak değerlendirilebileceği düşünülüyordu. Uber ile gerçekleştirilen bu ortaklık ise planın hâlâ geçerli olduğunu gösteriyor.
Volkswagen Autonomous Mobility CEO’su Christian Senger’in yaptığı açıklamalara göre, şirket yalnızca bir otomobil üreticisi olmanın ötesine geçerek, mobilitenin geleceğini şekillendirmeyi hedefliyor. Uber ile yapılan iş birliği ise bu vizyonu daha hızlı hayata geçirme konusunda önemli bir rol oynuyor. Senger, yüksek hacimli üretim tecrübesi, son teknoloji ve kentsel mobilite ihtiyaçlarına yönelik bilgi birikiminin bir araya gelmesinin, Volkswagen’i farklılaştıran temel unsurlar olduğunu ifade etti.
UBER’İN AV YATIRIMI SÜRÜYOR
Bu gelişme aynı zamanda Uber’in otonom araçlar (AV) alanındaki son ortaklığı oldu. Şirket, son birkaç yıl içerisinde yolculuk çağırma, teslimat ve kamyon taşımacılığı alanlarında faaliyet gösteren 14’ten fazla otonom araç firmasıyla iş birlikleri kurdu. Uber, yakın zamanda Austin’de Waymo ile robotaksi hizmeti başlatmış ve benzer bir hizmeti Atlanta’da da başlatmak üzere hazırlıklara başlamıştı.