Küresel TV pazarı, akıllı telefon ve tabletlerin içeriğe ulaşmada bir alternatif olması nedeniyle küçülme tehlikesi yaşarken, internet tabanlı televizyonların pazara girmesi sektörü yeniden canlandırdı. Telekomünikasyon Uydu ve Yayıncılık İş İnsanları Derneği (TUYAD) verilerine göre, özellikle son üç yılda televizyon pazarı, adeta televizyonların evin baş köşesinde yer aldığı ‘80’li yıllara geri döndü. Klasik televizyonların yerini giderek internet bağlantılı televizyonlar alıyor. Türkiye’de hâlâ 53 milyonu sabit noktada televizyon izleniyor.
2018 YILINDAN BU YANA
TUYAD verilerine göre, televizyonda internet tabanlı dönüşümün kırılma noktası 2018 yılında oldu. Söz konusu yıla kadar HD ve SD cihazlar pazarda paylarını bölüşürken, 2018 yılında pazara set üstü alıcılar da dahil oldu. 2018 yılından bu yana televizyonun bir medya eğlence merkezi haline dönüşmesine vesile olan set üstü alıcıların payı her yıl yaklaşık yüzde 50 oranında arttı.
YERLİ ÜRETİM KAPASİTESİ
Türkiye’de 11 tam teşekküllü fabrikada set üstü alıcılar üretiliyor. Ticaret Bakanlığı, 2012 yılında yerli üretimi desteklemek amacıyla set üstü kutuların ithalatında gerçek değerler ile vergiler ödenmesi için bir genelge yayımlamıştı. Bu genelgeye bağlı olarak firmalar yeni dizgi hatları satın alarak üretimde yerlileşmeye gitti. Ancak sektör mensuplarından alınan bilgilere göre, 25 milyonluk üretim kapasitesinin yalnızca 3 milyonu değerlendiriliyor.
İNTERNET YAYINCILIĞI ZİRVEDE
Türkiye’de TUYAD verilerine göre, 53 milyon sabit noktada televizyon izleniyor. Son beş yılda 75 milyon televizyon, dijital yayıncılığa da imkan verecek şekilde üretildi. TUYAD verilerine göre, geçtiğimiz yıl televizyon izleme oranlarında internet yayıncılığı pazarda liderliği korudu. TV izleyicilerinin yüzde 43.7’si internet yayıncılığını tercih ederken, izlenme oranları açısından uydu yayıncılığı yüzde 38, TV yüzde 8, mobil TV yüzde 6, Kablo TV yüzde 3, karasal TV yayıncılığı ise yüzde 0.2 pay aldı.
BİRLEŞİK TEKNOLOJİLER ARTACAK
TUYAD 2025 yılı sektör öngörü raporuna göre, pazar 2025 yılında yüzde 17.5 ile yüzde 20 arası büyüyecek. Büyüme hedefi genel olarak IP uyumlu cihazlarda daha belirgin olacak, net ihracat büyümeye daha fazla katkı sağlayacak. İmalatçı ve ithalatçı firmalar tarafından 16.5 milyon TV’nin tüketiciye sunulması öngörülüyor. Bu ürünlerin yüzde 77’si dış pazarda kendisine alıcı bulacak. Televizyonlarda gömülü ve birleşik teknolojilerin daha fazla kullanılacağı ve set üstü satışlarının da 7.6 milyon olacağı düşünülüyor.
YÜZDE 60’I DIŞ PAZARA
Türkiye’de geçtiğimiz yıl yaklaşık 14 milyon adet televizyon üretildi. Bu üretimin yaklaşık yüzde 60’ı ihraç edildi. Televizyonun tercih edilme oranı set üstü alıcılarla yükseldi. Televizyona bağlanarak televizyonu yalnızca uydu alıcısına bağlı olmaktan çıkaran set üstü alıcıların pazardaki payı bir önceki yıla göre yüzde 60 arttı.
ÇOĞU 50 İNÇ ÜZERİ VE İNTERNET BAĞLANTILI
TUYAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Özaydın "Ülkemiz günde 4.5 saat TV izleme ortalamasıyla dünyada ilk 10 sıralamasında. En çok keşif amaçlı ve reklamsız izleme seçenekleri tercih ediliyor. Kablo ve anten ihtiyacı olmayan internet TV yani mobil seçenek ise son yılda yüzde 30 oranını geçti. Özellikle yaşlı ve yalnız kişilerin başka hiçbir eğlencesi yok. Televizyonla hayata dahil oluyorlar" dedi.
Özaydın "Yıllardır raporlarımızda hep izleme oranlarını verdik ama son üç yıldır 80’ler gibi yine TV en başta yer alıyor. Ayrıca son 7 yılda satılan tüm televizyonlar, internet bağlantı özellikli; artık 50 inç ve üstü ekranlar tercih ediliyor. Birçok kişinin artık normal TV yerine programlama saati engeli olmadan içeriğe ulaşmak için internet TV’yi kullanıyor. Bu nedenle tüketiciler artık geleneksel uydu TV yerine internet TV’yi daha mobil olduğundan tercih ediyor" diye konuştu.