Türkiye’nin jet motorlu ilk hayalet İHA’sı ANKA III: Özellikleri göz kamaştırıyor!

İnsansız savaş uçağı ANKA III, uçan kanat formu, düşük radar izi ve yüksek görev kapasitesiyle geleceğin dijital savaş doktrininde Türkiye’nin attığı en kritik adımlardan biri oldu. Yerli motor ve modüler yapıya sahip ANKA III, özgün ve avantajlı maliyetiyle savunma vizyonunu temsil ediyor.

Giriş: 18.07.2025 - 09:22
Güncelleme: 18.07.2025 - 09:47
Türkiye’nin jet motorlu ilk hayalet İHA’sı ANKA III: Özellikleri göz kamaştırıyor!

Türkiye’nin ilk V kanat teknolojisiyle tasarlanan ve jet motorlu görünmez insansız savaş uçağı olan ANKA III, 2023 sonunda başlayan test süreçleriyle savunma sanayinde yeni bir dönemin temsilcisi oldu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen platform, uçan kanat tasarımı, düşük radar izi, yüksek hız kabiliyeti ve geniş faydalı yük kapasitesiyle hem keşif-gözetleme hem de taarruz görevlerinde etkin rol üstlenecek. İlk uçuşunu 28 Aralık 2023’te başarıyla gerçekleştiren ANKA III, 2026 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girmesi planlanan en ileri İHA sistemlerinden biri olacak.


40 BİN FEET, 10 SAAT

ANKA III, TUSAŞ’ın uçan kanat konseptine sahip ilk jet motorlu insansız hava aracı olarak tasarlandı. Kuyruksuz gövde yapısı ve yan stabilatörleri sayesinde düşman radarları tarafından tespit edilmesi son derece zor. Saatte yaklaşık 830 kilometre (0.7 Mach) hıza ulaşabilen sistem, 40 bin feet irtifada 10 saate kadar görev yapabiliyor.  


YERLİ MOTOR

Aracın itki sistemi, TEI tarafından geliştirilen yerli üretim TF6000 turbofan motoruna dayanıyor.  6.000 lb itki gücüne sahip bu motor sayesinde ANKA III, jet motorlu sınıfta Türkiye’nin ilk milli İHA platformu olma özelliği taşıyor. ANKA III için bir sonraki aşamada çift motorlu TEI-TF10000 varyantıyla süpersonik süratlere ulaşan  gelişmiş versiyonları da planlanıyor.

Türkiye’nin jet motorlu ilk hayalet İHA’sı ANKA III: Özellikleri göz kamaştırıyor!


KAPASİTE VE KABİLİYET

Yaklaşık 7 ton kalkış ağırlığına sahip ANKA III, 1.200 kilogramlık faydalı yük kapasitesiyle dikkat çekiyor. İki dahili ve beş harici istasyonuyla platform, geniş bir görev yelpazesine sahip. Taşınabilecek sistemler arasında; elektro-optik/kızılötesi kameralar (EO/IR), sentetik açıklıklı radar (SAR), elektronik istihbarat sistemleri (COMINT/ELINT) ve elektronik harp sistemleri bulunuyor.


FAYDALI YÜK

Silah entegrasyonu açısından ise SOM-J seyir füzesi, lazer güdümlü roketler, TEBER-82, TOLUN ve LGK-81/82 gibi güdümlü mühimmatlarla görev yapabiliyor. Ayrıca, yüksek hızlı hedef İHA’sı Süper Şimşek, ANKA III üzerinden bırakılarak testleri başarıyla gerçekleştirdi. Uçakta yer alan modüler görev yükleri, ANKA III’ün hem askeri operasyonlarda hem de elektronik harp ve istihbarat görevlerinde kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca, satıh ötesi kontrol (BLOS) bağlantı sistemleri sayesinde uzun menzilli ve karmaşık görevlerde komuta-kontrol avantajı da mevcut.


B-2 BENZERLİĞİ

ANKA III, genel tasarım itibarıyla ABD üretimi B-2 Spirit ‘uçan kanat’ stratejik bombardıman uçağını andırıyor. Her iki uçak da uçan kanat tasarımına sahip ve radar izi düşük görevlerde kullanılmak üzere geliştirildi. Ancak B-2’nin nükleer silah taşıma kapasitesi ve süpersonik hızı gibi farklılıkları bulunuyor. ANKA III, Türkiye’nin yerli savunma teknolojileriyle inşa ettiği, maliyet etkin ve modüler bir çözüm olarak öne çıkıyor. Savunma teknolojilerinde büyük bir sıçrama olarak görülen ANKA III, sadece havacılıkta değil, Türkiye’nin savunma sanayindeki yerlileşme hamlesinde de yeni bir kilometre  taşı olarak yerini aldı. Yüksek teknoloji, yerli motor ve geniş  görev kabiliyeti ile ANKA III,  sahada dengeleri değiştirme potansiyeline sahip. 


SERİ ÜRETİM

ANKA III’ün taarruz kabiliyetleri, 2025 başında TOLUN mühimmatıyla yapılan testlerle sahada doğrulandı. Ardından LGK-82 mühimmatıyla gerçekleştirilen atışlar da yüksek isabet oranıyla tamamlandı. Platformun 2026 yılı içinde  TSK tarafından kullanılmaya başlanması bekleniyor.


STRATEJİK KABİLİYETLER

Hava savunma sistemlerini doyurma (Saturation attack)

  • Süper Şimşek, yüksek hız ve aldatıcı uçuş profiliyle düşman radarlarını yanıltıyor.
  • ANKA III, bu taktikle ana mühimmat taşıyan İHA’ların güvenli geçişini sağlyor.

Sürü İHA operasyonları

  • ANKA III, birden fazla Süper Şimşek İHA’yı aynı anda taşıyabilir.
  • Sürü halinde görev yaparak çok hedefli operasyonlara imkan tanıyor.

Elektronik harp ve aldatma

  • Süper Şimşek, elektronik karıştırma ve radar simülasyonu görevleri için özelleştirilebilir.

Taarruz görevi (Kamikaze/Minyatür Cruise İHA)

  • 35-50 kg harp başlığı taşıyan Süper Şimşek, düşman radar ve hava savunma sistemlerini imha edebiliyor. 
  • Düşman hava savunmasını bastırma/yok etmede (SEAD/DEAD görevleri) kritik rol oynuyor.

Otonom görev yeteneği

  • Süper Şimşek, belirlenen hedefe tam otonom şekilde yönelerek görevini yapabiliyor. 
  • ANKA III, Süper Şimşek’e bağımsız görev atayabiliyor.

Türkiye’nin jet motorlu ilk hayalet İHA’sı ANKA III: Özellikleri göz kamaştırıyor!


F-35’İN RADAR İZİNİ TAKLIT EDEBİLİYOR

TUSAŞ tarafından geliştirilen, hem yüksek hızlı hedef uçak hem de taarruz maksatlı kullanılabilen çok yönlü bir insansız hava aracı olan Süper Şimşek, genellikle hava savunma sistemlerinin test edilmesi ve personel eğitimi gibi görevlerde kullanılacak. 0.85 Mach hıza ulaşabilen Süper Şimşek, 700 km’den fazla menziliyle geniş bir operasyonel alan kabiliyetine sahip. 


Süper Şimşek’in en dikkat çekici özelliklerinden biri, F-16, F-35 veya KAAN gibi ileri nesil savaş uçaklarının radar izini taklit edebilmesi. Bu sayede düşman hava savunma sistemlerini yanıltarak diğer İHA ve uçaklara saldırı fırsatı sağlıyor.