tatil-sepeti

Dijital seçim, dijital araç ve hizmetlerde de istihdama büyük katkı sağlayacak. Bunlar arasında; sosyal medya uzmanlığı, reklamcılık, mobil uygulama, dijital fotoğrafçılık ve editörlük bulunuyor.

HABER: HAMİT ETEEVRANS

Türkiye, Yüksek Seçim Kurulu’nca 31 Mart 2019’da yapılacak mahalli idareler seçimlerine yönelik aday tanıtım çalışmalarında ilk kez dijital devrim niteliğinde bir dönemi yaşıyor. Partiler ve adaylar, yerel seçimlerde basılı materyaller kullanmak yerine çağın gelişimine ayak uydurarak dijital araçları ve mecraları tercih ediyor. Seçim çalışmalarında kullanılan bayrak ve afiş döneminin kapanmasıyla ekonomide büyük tasarrufun yaşanacağı öngörülüyor. Türkiye nüfusunun yüzde 67’sine tekabül eden yaklaşık 54 milyonun üzerinde internet kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, siyasilerin dijital teknolojiye eğilim göstermelerinde aslında hiç de haksız olmadıklarını ortaya koyuyor.

51 MİLYON KULLANICI

Günlük internet kullanımının 7 saate çıktığı, 51 milyon kişinin aktif sosyal medya kullanıcısı olduğu Türkiye’de bu kişilerin 44 milyonu ise mobil mecrayı tercih ediyor. Bu nedenle neredeyse seçmen sayısını aşan bir kitle, siyasi partilerin ve adayların radarına giriyor. Dijital araçları ve mecraları kullanan parti ve adaylar, seçmenlere daha hızlı, güvenilir ve ölçümlenebilir verilerle ulaşmayı kendilerine avantaj olarak görüyor.

İLK BÜYÜK DENEME

Dijital dönüşüme en büyük destek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Aralık’ta yaptığı açıklamada yerel seçimlerde yürütecekleri seçim kampanyasında caddelerde görüntü ve gürültü kirliliğine izin verilmeyeceğine dikkat çekerek, bu süreçte dijital araçların ön plana çıkacağı vurguladı. Bu kapsamdaAK Parti; meydan, sokak ve caddelere bayrak asmayacak. Seçim arabalarının ise sadece belirli saatlerde gezmesine izin verilecek. Diğer partiler ve adaylar da dijital dönüşüm sürecinde kampanyalarını bu şekilde sürdürmeyi deneyecek.

36 BİNDEN FAZLA ADAY

Mahalli idareler seçimlerine 13 siyasi parti katılıyor. İl, ilçe ve beldelerde bin 398 belediye başkanlığı için 36 binden fazla aday yarışıyor. Seçimlerde 81 il, 921 ilçe, 396 beldede belediye başkanı belirlenecek.32 bin 36 mahalle ve 18 bin 336 köyde ise 50 bin 372 muhtar seçilecek.Toplamda yaklaşık 86 bin aday yarışacak. Ülke genelinde 36 binden fazla belediye başkanının seçim çalışmalarını yönettiği süreç, sosyal medya uzmanlarına da büyük iş fırsatı sunuyor. Parti ve adaylar, seçim çalışmalarını sosyal medya uzmanlarıyla çalışarak dijital seçim sürecini birlikte yönetiyor. Türkiye genelinde 50 binden fazla muhtar adayı da dijital araçları kullanarak yeniçağa ayak uyduruyor. Bunlar düşünüldüğünde ise dijital dönüşümde istihdama yapılan büyük katkı da gözler önüne seriliyor.

ADIM ADIM SOSYAL TANITIM

Seçim çalışmalarını dijital tanıtım çalışmalarıyla yönetmek isteyen adaylar, öncelikle profesyonel bir medya ajansından tanıtım desteği hizmeti alarak işe koyuluyor. Öncelikle seçim kampanyasının yürütüleceği vizyon, misyon, hedef ve projeler belirleniyor. Ardından fotoğraf çekimi ve adayın vitrini olacak bir web sitesi hazırlanıp, yayına alınıyor. Bunun sonrasında kullanacağı sosyal medya hesapları ve Whatsapp profili oluşturuluyor. İletişimin daha hızlı ve güvenli olması sebebiyle Whatsapp profilinde hedef kitlelere yönelik toplu mesaj ya da gruplar oluşturularak seçim kampanyası tüm araçlarla birlikte senkronize ediliyor. Hazırlanan içerik, medya hesapları ve dijital mecralarda kullanılıyor. Sosyal medya profillerinin hesap onaylatması işlemi, bir başka adıyla ‘mavi tik’ alma süreci de adayların en çok tercih ettiği yöntemlerden birisi…

BAŞARI İÇİN PÜF NOKTALAR

İş yaşamında da işe yarayacak başlıca başarı önerileri şunlar:

  • Kısa metinler yazılmalı. Uzun metin yazılacaksa ara başlıklarla okuma rahatlığı sunulmalı.
  • Polemik oluşturacak konularda tweet atmamaya özen gösterilmeli.
  • Genç kitleye erişim için iletişim dilinin yalınlaştırılması ve uygun etiketlerin kullanılması.
  • Seçmen ziyaretlerinde canlı yayın yapmaktan çekinilmemeli.
  • Videoların daha çok izlendiği gerçeği unutulmamalı ve mümkünse bol bol video paylaşımı yapılmalı. Video süresi 1 dakikayı geçmemeli.
  • Gün içinde en fazla 4 paylaşım yapılmalı. Fazlası takipçileri yorabilir.
  • Ziyaretlerde konum bilgisi paylaşılmalı.
  • Belirli gün ve saatlerde, internetin yoğun kullanıldığı saatlerde paylaşım yapmaya özen gösterilmeli.
  • Dikkat çekecek kaliteli içerikler, sosyal medyada reklam verilerek öne çıkarılmalı.
  • İçeriklerde en fazla 4 öne çıkan fotoğraf seçilmeli.
  • Fotoğraflara kolaj yapılmamalı.

51 MİLYON KULLANICI, SOSYAL MEDYADA AKTİF

  • Türkiye’de 54.3 milyon internet kullanıcısı bulunuyor.
  • 51 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var.
  • Yetişkinlerin yüzde 98’i, nüfusun yüzde 77’si akıllı telefon kullanıyor.
  • Ülke genelinde masaüstü bilgisayar veya laptop kullananların oranı yüzde 48 iken, tablet kullananların oranı yüzde 25.

İŞTE EN ÇOK TERCİH EDİLEN PLATFORMLAR

  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Google+

28 Ocak 2019 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji