Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye’de teknoloji geliştirme bölgeleri (teknopark), 2001’de kurulmaya başlandı ve aynı yıl içinde 7 tane daha açıldı. Bu yılın ilk 3 ayında ise 8 teknopark kurulurken, bu rakam ile şimdiye kadarki en yüksek sayıya ulaşılmış oldu. Teknoparklar ile ilgili açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk sanayisinin ihracat odaklı ve uluslararası pazarlarda rekabet gücü yüksek bir yapıya kavuşturulmasında üniversite-sanayi işbirliğinin büyük önem arz ettiğini söyledi. Bakan Özlü, bu sayede akademik bilginin yeni teknolojilere, bu teknolojilerin de yeni ürünlere dönüşeceğini söyledi.
KATMA DEĞER GETİRECEK
Ürünlerin ticarileşmesiyle Türkiye’de ilave katma değer yaratılacağını anlatan Özlü, ülkenin bu amaca hizmet eden en önemli ara yüzlerinden biri olan teknoparkların, yenilik ve teknoloji ekosistemine her geçen gün daha fazla katkı verdiğini bildirdi. Türkiye’deki teknoparkların sayılarının giderek arttığına işaret eden Özlü, 24 ve 31 Mart’ta Resmi Gazete’de kuruluş kararları yayımlanan İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Boğaziçi Üniversitesi ve Mersin Tarım ve Gıda İhtisas teknoparklarıyla Türkiye’deki teknopark sayısının 77’ye ulaştığına dikkati çekti.
21’İ HAZIRLANIYOR
Özlü, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ek alanı kuruluş kararlarının da Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatarak, böylece teknopark bulunan il sayısının 51’e yükseldiğini dile getirdi. Türkiye’deki teknoparkların 56’sında Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin aktif olarak yürütüldüğünün altını çizen Özlü, 21 teknoparkta ise inşaat ve yapılaşma süreçlerinin devam ettiğini belirtti.
5 YILDA EN AZ 200 FİRMA OLACAK
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Teknoparkı’nda tıp, biyoloji, gıda, malzeme ve tarım başta olmak üzere çeşitli alanlarda ileri teknolojilerin geliştirilmesi ve bu sayede katma değerli ürünlerin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Teknoparkla İstanbul’un teknoloji, Ar-Ge, yenilikçilik kapasitesinin artırılması amaçlanıyor. Bölgede ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli firmaların yer alması öngörülürken, bu kapsamda gelecek 5 yıl sonunda teknopark bünyesinde en az 200 firmanın yer alması hedefleniyor.
TASARIM ODAKLI FİRMAYA ÖNCELİK
Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi Teknoparkı’nda sanayi ile teknoloji firmaları arasında ortak çalışmaların yürütülmesi planlanıyor. Ayrıca bölgedeki girişimciler, Boğaziçi Üniversitesi’nin de katkılarından yararlanabilecek. Teknoparkta, Ar-Ge konusunda faaliyet gösteren firmaların yer alması öngörülüyor. Ayrıca tasarım odaklı çalışmalar yapan firmalara öncelik verilecek. Sanayinin çeşitli endüstriyel ihtiyaçlarını karşılayan projelerin geliştirilmesi de teşvik edilecek. Bölgede 100’e yakın girişimci şirketin yer alması öngörülüyor.
İLK TARIM VE GIDA İHTİSAS TEKNOPARKI
Türkiye’nin ilk tarım ve gıda ihtisas teknoloji geliştirme bölgesi Mersin’de kuruldu. Mersin Tarım ve Gıda İhtisas Teknoparkı’nın 799 dekar arazisi, tarımsal amaçlı araştırma ve faaliyetler için kullanılacak. Çevreye duyarlı tarımsal Ar-Ge ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilecek. Tohumculuğun geliştirilmesi, bitki ıslahı, bitkisel atıkların değerlendirilmesi, yenilenebilir enerji kullanım yöntemleri, verimli sulama nanoteknoloji, sera teknolojileri ve topraksız yetiştiricilik, gıda işleme alanında firmaların sorunları çözülecek.
20 Nisan 2018 Cuma
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı