Cuma, 22 Kasım, 2024
* Türkiye’nin her alanda yaptığı teknolojik hamlelerle uluslararası yatırımcılar da yatırım alışkanlıklarını değiştiriyor. Eskiden hızlı tüketim ürünlerine yatırım yapan küresel firmalar, şimdi Türkiye’de startuplar, elektrikli otomobiller, iletişim cihazları ve savunma sanayi gibi yüksek teknolojili sektörlere yöneliyor.
* TOGG ile başlayan elektrikli araç ekosistemi, uluslararası yeni yatırım kararlarıyla gelişiyor. Ford Motor Company tarafından Türkiye’de elektrikli araç üretimi için 2 milyar Euro’luk yatırım açıklanırken İtalyan Eldor Grubu da elektrikliye yatırım kararı aldı. KOSGEB de desteklerini elektrikliye yoğunlaştırıyor.
HABER: BARIŞ CABACI
Nitelikli ürünlerin üretilmesi ve bunların ülkeye daha fazla katma değer kazandıracak şekilde ihracı amacıyla başlatılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, bütün Türkiye’de sektör sektör yaygınlaşıyor. En son tarım sektörünün dahil olduğu program, uluslararası yatırımcılarla kapsama alanını genişletiyor. Eskiden hızlı tüketim ürünlerine gelen uluslararası yatırımcıların son yıllarda yüksek teknolojili alanlara yatırım yaptığı gözlemleniyor. Şüphesiz, bunda teknoloji odaklı teşvik ve desteklerin de etkisi var.
EN BÜYÜK YATIRIM
Geçen yıl Türkiye’de akıllı telefonlara yönelen ve 1 milyar 373 milyon dolarlık telekomünikasyon yatırımıyla ikinci sıraya yerleşen uluslararası teknolojik yatırımlar, yılın ilk 3 ayında teknoloji odaklı trendini sürdürüyor. Ford Motor Company tarafından yapılacağı açıklanan 2 milyar Euro’luk yatırım, 2021’in en çok yatırım yapılan sektörler listesinde birincilik sırasını şimdiden ayırtmış gibi duruyor. ‘Türk otomotiv sektörünün bugüne kadarki en büyük yatırımı’ olarak tanımlanan yatırım kararıyla ABD’li otomotiv devi Ford Motor Company, Ford Otosan’ın Kocaeli’deki fabrikalarında elektrikli araç üretecek. Buna göre ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) versiyonları ile tam elektrikli versiyonun üretimi Türkiye’de gerçekleştirilecek.
ELEKTRİKLİ EKOSİSTEMİ
Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları, ilk etapta 2022 yılı itibarıyla Ford’un tam elektrikli ilk ticari aracı E-Transit’in Avrupa’ya yönelik seri üretimini gerçekleştirecek ve bataryalarını da Kocaeli’de temin edecek. Böylece, Kocaeli’de Türkiye’nin ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi kurulmuş olacak.
Elektrikli araç yatırımı konusunda bir güzel haber de İtalyanEldor Grubu’ndan geldi. Eldor Grubu, Ege Serbest Bölgesi’ndeelektrikli araç sistemlerikonusunda yeni yatırım kararı aldı. 810 milyon liralık yatırım kararının alınmasında Türkiye’nin otomobili TOGG’un elektrikli modellerinin oluşturacağı ekosistemin de etkili olduğu belirtiliyor. Çünkü TOGG, tedarikçilerinin yüzde 75’ini Türkiye’den seçtiğini açıkladı ve buna göre yapılanıyor. Öte yandan KOSGEB de teşvik sistemini elektrikli ekosistemi öncelikle destekleyecek şekilde güncelledi.
KOSGEB ÖNCELİYOR
KOSGEB’in ‘Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nın ilk çağrısı kapsamında otomotiv ve elektronik sektörlerinde desteklenecek projelerin TOGG gibi projelerde tedarik ekosisteminin oluşmasına da katkı sağlaması bekleniyor. ‘Öncelikli Sektörlerde Faaliyet Gösteren Küçük İşletmelerle, Orta Büyüklükteki İşletmelerin Kritik Teknolojilerdeki Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi’ adı verilen çağrı kapsamında, otomotiv ve elektronik sektörleri öncelikli olarak belirlendi.
Böylelikle otomotiv ve elektronik alanlarında projeleri desteklenecek KOBİ’ler, gelecek yıl sonunda ilk araçların banttan inmesinin hedeflendiği TOGGprojesi başta olmak üzere elektrikli otomobillere yönelik projelerde tedarik ekosisteminin oluşmasına önemli ölçüde katkı sağlayabilecek. Ayrıca, Türkiye’de bu alanın gelişmesine ve ülkenin elektrikli araç konusunda merkez olabilmesine destek sunulmuş olacak.
2023 DÖNÜM NOKTASI
Türkiye, 2023’te elektrikli üretimin dönüm noktası olacak. Yerli araç çıkmadan birçok yatırımın gerçekleşmesi de yerli araçta sağlam adımlarla ilerlediğimizin bir göstergesi. Ülkenin şarj istasyonu ve batarya tamir merkezi altyapısının bir kısmını doğrudan yatırımcılar karşılıyor. Üstelik bunları tüm elektrikli araçlar için yapıyorlar. İşte onlardan biri de Almanya’nın otomobil devi Volkswagen’e bağlı olan Porsche grubu. Türkiye’deki tüm araçlar için şarj istasyonları ve batarya tamir merkezleri açan firma, toplamda ilk adımda 7.8 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirdi. İstasyon sayısını bu yıl yaklaşık iki katına çıkarmayı hedefliyor.
TÜRKİYE’DE YATIRIM ALAN İLK UNİCORN
Özellikle pandemiyle artan dijitalleşme ile birlikte uzun vadede gelişecek firmalar kısa vadede hedeflerine ulaştı. Türkiye’de bulunan birçok yatırımcı da yatırım aldı ve mini mini unicorn adayları çoğaldı. 2023 yılına kadar 10 turcorn hedefleyen Türkiye’den biri firma satışı, biri firmaya yatırım olmak üzere iki unicorn çıktı. Türkiye’nin yatırım alarak büyüyen ilk unicornu ise Getir oldu. Getir, Silikon Vadisi merkezli Sequoia Capital ve mevcut fonlardan New York merkezli Tiger Global’ın 300 milyon dolarlık yeni yatırımıyla 2.6 milyar dolarlık değerlemeye ulaşarak milyar dolarlık şirket (unicorn) konumuna yükseldi.
YATIRIMLARIN NİTELİĞİ DEĞİŞİYOR
Dünyadaki tekno-ekonomik gelişime paralel olarak Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı doğrudan yatırımların da niteliğinin değiştiğini belirten OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, fintech, elektrikli otomotiv ve batarya dahil olmak üzere lojistik alanlara doğru bir kayış olduğunu vurguladı. Türkiye’ye yeterince katma değer bırakacak yeni nesil politikaların devamına ihtiyaç olduğuna işaret eden Prof. Dr. Murat Yülek, yerli otomobil üretiminin Türkiye açısından çok kritik bir proje olduğunun da altını çizdi.
05 Nisan 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma