tatil-sepeti

HABER: OSMAN KUVVET

Birçok sektörde inovasyonu teşvik eden uzay çalışmaları, Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunacak alanlardan biri haline geliyor. Endüstriyel ürünlerin yanı sıra doğal kaynaklar, ulaşım ağları, şehirler ve tarım için de yeni çözümler sunan uzay ve uydu çalışmaları, artık Türkiye’nin ekonomi ajandasının ayrılmaz bir parçası oldu. Geçtiğimiz şubat ayında ilan edilen Milli Uzay Programı ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA), bu alanda faaliyette bulunan ülkelerin de dikkatini çekiyor.

Yurtdışında temaslarını artıran TUA’ya, Macaristan’dan davet geldi. TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Macaristan Dışişleri Bakanlığı’nın daveti üzerine bu ülkeyi ziyaret edecek. TUA Başkanı, burada hem uzay alanında işbirlikleri hem de Macaristan Uzay Ajansı’nın kurulmasına ilişkin görüşmeler yapacak.

TECRÜBE PAYLAŞIMI

Uzayda birinci ligde olmayan fakat potansiyel teknolojilere sahip; dolayısıyla da işbirliği arayışında olan ülkeleri ziyaret programına alan TUA Başkanı, ziyaretlerin çok verimli geçtiğini ifade etti. Yıldırım, ziyaretler ve yeni davet hakkında şunları söyledi: “Macaristan Uzay Ajansı’nın kurulmasına ilişkin görüşmeler yapıp, tecrübelerimizi paylaşacağız. Türkiye, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) üyesi değil. Bu yüzden ESA üyesi olan ülkelerle ikili işbirlikleri geliştirerek projelere ortak teklif vermek istiyoruz. Bunun da kapılarını Macaristan ile açabiliriz. İtalya, Fransa ve İngiltere’den de davet aldık, onları da ziyaret edeceğiz, onları da davet edeceğiz.”

ARAYI KAPATACAK

Uzay çalışmalarında ileride olan ülkelerle arayı kapatmak için bu tarz tecrübe ve teknoloji transferlerinin zorunlu olduğunu vurgulayan TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, bunun Türkiye’nin tanıtımı için de faydalı olacağını belirtti.

Covid-19 yüzünden yurt dışı temasların kısıtlı tutulduğunu belirten Yıldırım, 9 Şubat 2021’de açıklanan Milli Uzay Programı’nın ardından Azerbaycan ve Pakistan’da bu alanda temaslarda bulunduklarını kaydetti. Yıldırım, daha önce Kazakistan ve Ukrayna’yı da ziyaret ettiklerini hatırlattı.

ABD ZİYARETİ

Bu arada TUA Başkanı’nın ajandasında ABD de var. Gelen davet üzerine eylül ayında ABD Ticaret Bakanlığı’nı ve uzay çalışması yapan şirketleri ziyaret edecek olan Başkan Yıldırım, uzay alanında somut işbirliği için umutlu olduğunu dile getirdi.

Hindistan, Endonezya, Malezya, Tayland gibi birçok ülkeden davet alındığını belirten Yıldırım, hepsiyle bir program çerçevesinde görüşüleceğini söyledi. Diğer yandan, Çin ve Japonya uzay ajanslarıyla ikili işbirliği anlaşması yapılacağı bildirildi.

EN BÜYÜK UZAY ORGANİZASYONUNA DAVET

Rusya’da 14-18 Haziran tarihleri arasında Uluslararası Astronot Federasyonu (IAF) ve Roscosmos’un ortaklaşa düzenlediği Küresel Uzay Keşif Konferansı (GLEX 2021) gerçekleştirilecek. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) da dünyanın en büyük uzay organizasyonu olan GLEX 2021’e davet edildi. Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenecek GLEX 2021’e, TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, ‘üst düzey konuşmacı’ olarak çağrıldı.

Yıldırım’ın, konuşmasında dünyanın önde gelen uzay ajanslarına TUA’yı ve Milli Uzay Programı’nı anlatacağı bildirildi. Özel sektörün önde gelen şirketleri ve güçlü sivil toplum kuruluşlarının üye olduğu Uluslararası Uzay Federasyonu’nda, Türkiye’den de STM, TÜBİTAK, İTÜ’nün yanı sıra uzay alanında çalışma yapan üniversite ve şirketler de bulunuyor. TUA, ayrıca IAF’nin 25-29 Ekim tarihlerinde Dubai’de düzenleyeceği Uzay Fuarı’na ilk kez katılacak.

TÜRK KONSEYİ’NE TUA LİDERLİK YAPACAK

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın da yer aldığı Türk Konseyi’nde, Macaristan gözlemci olarak bulunuyor. Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA), Türk Konseyi üyelerinin uzay çalışmalarında işbirliği için liderlik rolünü üstleneceği ifade edildi. Macaristan ziyareti, ilişkileri bu yönde de geliştirecek.

14 Haziran 2021 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji