Salı, 26 Kasım, 2024
STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik Ticaret, siber tehdide yönelik “Siber Güvenlik Tehdit Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, özellikle geçen yılbankalara yönelik gerçekleşen saldırıların ardından siber güvenliğin artık stratejik bir önem taşıdığı belirtiliyor. ABD, Çin, Almanya, İngiltere, Brezilya, İspanya, İtalya ve Fransa’dan sonra en çok siber saldırıya uğrayan ülkeler arasında Türkiye ise 9’uncu sırada yer alıyor.
ULUSAL GÜVENLİK
Türkiye için siber saldırı tehdidi 2016’da da hız kesmeden devam ediyor. Enerji, haberleşme, su kaynakları, tarım, sağlık, ulaşım, eğitim ve finansal hizmetler gibi kritik alanlarda kullanılan teknolojilerin güvenliğinin sağlanması, ulusal güvenliğin bir parçası haline geldi. Hatta birçokalanda kamusal hizmete erişim sağlayan e-devlet uygulaması kişisel bilgiler nedeniyle saldırganların odak noktası olabilir.
STRATEJİK HEDEFLER
“Hedef odaklı saldırı” olarak nitelendirilen siber eylemlerönümüzdeki dönemin en önemli tehditleri arasında gösteriliyor. Basit siber saldırılara göre çok daha planlı, uzun süreli ve fark edilmesi zor eylemler olan hedef odaklı saldırılar, çoğunlukla ülke destekli aktörler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu saldırılar hem kritik sistemlerin çökertilmesi hem de bilgi sızdırılması amacıylakullanılıyor. Büyük yankı uyandıracak stratejik kurum ve faaliyetler ise bu tip saldırıların hedefi durumunda.
FİDYE İSTİYORLAR
2015 başından beri fidye saldırıları ise iki kat arttı. Bu tür saldırılarda saldırganlar zararlı yazılımlarla sızdıkları sistemi kitliyorlar ve sonrasında kullanıcılardan fidye istiyorlar. Bu tür saldırılara maruz kalan ülkeler sıralamasında Türkiye dünyada 8’inci sırada yer alıyor.
26 MİLYONLUK RİSK
Yaklaşık 26 milyon kullanıcılı e-devlet hizmetinin siber saldırganların hedefi olması durumunda, vatandaşlar adına sahte şirket kurulabilir, hatta kredi bile çekilebilir.
14 Şubat 2016 Pazar
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma