Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları’nın 4 adet NF-5 uçağı, son 12 yılda çeşitli nedenlerle düştü. Kazalarda 2’si pilot, 1’i yer personeli, 3 asker şehit oldu. Uzmanlar, bu kazaların birçok nedeni olabileceği gibi 60 yıldır kullanılan NF-5 uçaklarında metal yorgunluğu olabileceğine dikkat çekiyor.
İşte bu nedenlerle Türk Yıldızları uçuşlarını artık NF-5 yerine HÜRJET ile yapacak. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, 2025 yılında Hava Kuvvetleri’nin envanterine girecek.
45 BİN FEET
Yüksek performansıyla kritik roller üstlenmek için tasarlanan HÜRJET’in, NF-5’lerden üstün olan taraflarından biri hızı.
NF-5’lerin hızı 1.2 mach iken, HÜRJET 1.4 mach hıza ulaşabiliyor. Ayrıca HÜRJET, 45 bin feete rahat bir şekilde erişebiliyor.
METAL YORGUNLUĞU
60 yıl önce envantere alınan NF-5 uçaklarının, 2000 ve 2010’da modernizasyona girdiğini hatırlatan uzmanlar, bu uçakların aviyonik, navigasyon, haberleşme ve görüş sistemlerinin modernize edildiğini, ancak metal yorgunluğu olabileceğine dikkat çekiyor. Türk Yıldızları çok hızlı hareket ettiklerinden yüksek basınçtan düşük basınca veya düşük basınçtan yüksek basınca çok hızlı geçiş yaptıkları için burada da metal yorgunluğu daha hızlı şekilde olabilir.
F-5’İN YERİNİ ALACAK
Yüksek performansıyla kritik roller üstlenmek için tasarlanan HÜRJET’in silahlı versiyonunun geniş bir görev yelpazesi sunması planlanıyor. HÜRJET, Türk Hava Kuvvetleri’nin eski T-38 ve F-5 uçaklarının da yerini alacak. Ayrıca HÜRJET, artan 5. nesil savaş uçaklarına (TFX, F-35 vb.) uygun eğitim desteği sağlayacak şekilde geliştirildi.
2025’TE ENVANTERDE
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından 2017 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı. Modern aviyonik sistemlerle donatılan HÜRJET, tek motorlu ve tandem kokpitli bir jet eğitim uçağı. İlk uçuşunu 25 Nisan 2023 tarihinde yapan HÜRJET, o günden bu yana toplamda 43 uçuş gerçekleştirerek, 34 saat uçuş süresine başarıyla ulaştı.
HÜRJET’te ilk teslimatın 2025 yılında gerçekleşmesi planlanıyor. HÜRJET’in test süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, şu ifadeleri kullanmıştı: “HÜRJET, uçmaya çok alıştı. Neredeyse her hafta test uçuşları gerçekleştirerek havada önemli veriler topluyor, analizler yapıyoruz. Bugün yine bir ilki gerçekleştirerek ikinci test pilotumuz da HÜRJET’te yerini aldı. Yakında seri üretime geçerek TSK’ya vereceğimiz eğitim uçakları ile gelecekte birçok Türk savaş pilotunun yetiştirilmesinde önemli katkı sağlamış olacağız.”