Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle fuara katılımı organize eden İTO, yılsonuna kadar 3 küresel kitap fuarına daha yayıncıların iştirakini sağlayacak.
Dünyanın önde gelen 50’ye yakın fuarına Türk firmalarının katılımını organize eden İstanbul Ticaret Odası, kültür ekonomisinin gelişimine de destek veriyor. Farklı kıtalardaki içerik fuarlarına katılan İTO, kültür ekonomisinin temellerinden yayıncılığın da dünyaya açılması için çalışmalarını artırarak sürdürüyor. 2024 yılında 6 global kitap-yayıncılık fuarına katılımı programlayan İTO, Körfez bölgesinin en önemli kitap fuarı olarak tanımlanan Abu Dabi Uluslararası Kitap Fuarı’na katılımı sağladı. 29 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen fuarda, 90 ülkeden 1.350 katılımcı yer alırken, 300 bini aşkın ziyaretçi ağırlandı.
İTO DA ORADAYDI
Yayıncılık dünyasının Körfez bölgesindeki en önemli etkinliğine bu yıl da İstanbul Ticaret Odası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle katılım organizasyonu sağlandı. Fuarın açılış programına katılan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, sektör temsilcileriyle bir araya geldi; katılan firmaları ziyaret etti. Fuarın ikinci günü Türkiye standını Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer ziyaret etti. Üstün ve sektör temsilcileriyle bir araya gelen Tunçer, fuarda incelemelerde bulundu.
HER YIL YENİ ONUR KONUĞU
Abu Dabi Uluslararası Kitap Fuarı’nda her yıl belirlenen bir ülke, onur konuğu oluyor. Geçen yılın onur konuğu Türkiye olurken, bu yıl ise Mısır oldu. Fuarda ayrıca her yıl bir edebiyatçı öne çıkarılıyor. Bu yıl, 1988’de Nobel Edebiyat Ödülü alan ilk Arap yazar olan Mısırlı romancı Necib Mahfuz, fuarın öne çıkarılan yazarıydı. Eserleri dünya dillerine çevrilen Mahfuz’un Arap edebiyatının zenginleşmesine katkı sağladığı için seçildiği belirtildi.
11 ÜLKE İLK KEZ KATILDI
Dünyanın en önemli kültürel platformlarından biri olan Abu Dabi Uluslararası Kitap Fuarı, uluslararası kültürel alışverişi ve diyaloğu teşvik etmek amacıyla farklı kültürleri bir araya getiriyor. Fuar, yayıncılık ve yaratıcı endüstrilerin liderlerini buluşturarak, bu sektörde yer alan kişilerin yeni ortaklıklar kurması, gelecek vaat eden sektördeki en son trendleri ve gelişmeleri öğrenmesi ve temel önceliklerini tartışması için umut verici fırsatlar sunuyor. Böylelikle fuara katılan ülke sayısının da her geçen gün artması hedefleniyor. Bu kapsamda Yunanistan, Sri Lanka, Malezya, Pakistan, Mozambik, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Brezilya fuara ilk kez katılan ülkeler oldu.
3 FUAR DAHA VAR
2006 yılından bu yana uluslararası kitap fuarlarına katılım sağlayan İstanbul Ticaret Odası, 2024 yılı kitap fuarları organizasyonlarına Budapeşte, Bakü ve Frankfurt Kitap Fuarları ile devam edecek. Milli katılım organizasyonu düzenlediği kitap fuarlarının takvimi ise şöyle:
ÇİN’DEN YOĞUN İLGİ
Çinli katılımcılar fuara damga vurdu. Fuarın resmi sitesinden edinilen bilgiye göre Çinli firmaların en fazla ilgi gösterdiği kitap fuarı, Abu Dabi Uluslararası Kitap Fuarı oldu.
9 pavilyonda 80 Çinli yayınevinden oluşan resmi delegasyon fuarda yerini aldı. Heyet, Çin kültürünü tanıtmak için 15 etkinlik düzenledi. Ayrıca bu yıl Hindistan’ı, 23 Hint yayınevi temsil etti.
SANAT VE KİTAP BİR ARADA
Fuarda bu yıl sanat köşesi de kuruldu. Bu sanat alanında, diller ve alfabeler arasındaki diyaloğu anlatan sanat eserleri yer aldı. Ayrıca anıtlar, mağara yazıtlarından başlayarak BAE ve dünyadaki görüntünün tarihini temsil eden Görüntü Bir Dildir sergisi de tanıtıldı.