tatil-sepeti

Yapay zekanın, insan gibi düşünebilmesinin imkanlarını saptamak için kullanılan Turing testi, yapay zekanın başarısını ölçmekte artık yetersiz ve kısıtlı görülüyor.

Adını ünlü İngiliz matematikçi Alan Turing’den alan testten, ilk olarak, kendisinin 1950 yılında yazdığı ‘Computing Machinery and Intelligence’ başlıklı ünlü makalesinde söz edilir. Turing testi, yapay zekanın, varsayılan koşullar altında, insani tepkileri taklit edip edemeyeceğini ölçmek için kullanılır ve her biri ayrılmış ve yalıtılmış üç farklı terminal odada uygulanır. Birinde yapay zeka, diğer ikisinde ise iki-biri sorgulayan, diğeri ise yapay zeka ile beraber katılımcı olan- insan yer alır. Belirli bir sürede sorulan belirli sayıdaki sorulara cevap aranırken, insan ve yapay zeka kıyaslanır. Turing testi, bir insanın, sorulara cevap veren kişinin yapay zeka olup olmadığını tespit etmesine odaklanır.

Amazon’un yapay zeka asistanı Alexa’nın geliştiricilerinden ve yapay zeka asistanı bölümü başkan yardımcısı, baş mühendis Rohit Prasad’ın yaptığı son açıklamalar, Turing testinin yapay zekaların etkinliğini ölçmekte yetersiz kaldığı yönünde. Prasad’a göre yapay zeka, insanları taklit etmeye çalışma aşamasını geride bıraktı ve çok daha fazla gelişti. Bu yüzden de artık yeni bir test protokolüne ihtiyaç var.

SENSÖRLER VE BECERİLER

İnsanların, yapay zekaların işlevsel olmasını yeğlediklerini söyleyen Rohit Prasad, Turing testinin sınırlı kaldığını, testin artık bir fayda sağlamadığını belirtti. Prasad’a göre insanlar, yapay zekayı ayırt etmeye dair ilgilerini çoktan kaybetti. Prasad, ayrıca Turing testinin yapay zeka teknolojisini hafife alarak, bu test esnasında yapay zekanın insancıl cevaplar vermesini beklemenin bir kandırmaca olduğunu düşünüyor. Prasad, “Yapay zekaya, ‘A destinasyonu B destinasyonundan ne kadar uzakta’ gibi bir soru yöneltildiğinde, insan gibi görünebilmesi için duraksaması, tereddüt etmesi gerekir. Oysa yapay zeka, yalnızca düşünüyormuş gibi duraklayarak insan davranışına yakın tutum sergiler. Ancak bu test, yapay zekanın dış dünyayı algılamak için istifade ettiği sensörleri ve becerileri göz ardı eder” diyor.

Yapay zeka tartışmaları farklı zeminlerde, farklı içeriklerle sürerken aklımızdan çıkarmamamız gereken tek şey, bu teknolojinin hızla ilerlediği gerçeği. Bakalım, önümüzdeki yıllarda bizi bu alanda neler bekliyor olacak.

18 Ocak 2021 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji