Ticareti kolaylaştırmak için yüksek düzeyli diyalog

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu kapsamındaki İş Dünyası Yuvarlak Masa Toplantısı, Brüksel’de gerçekleştirildi.

Giriş: 16.07.2024 - 09:08
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Toplantıda, Gümrük Birliği’nin yapısal sorunlarından kaynaklanan problemlerin aşılması için yapılması gereken düzenlemeler görüşüldü. Ticaretin önündeki engellerin paylaşıldığı toplantıda, iş dünyasının temsilcileri de sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi. 

 

HABER: ADEM ORHUN

 

Avrupa Birliği Komisyonu’nda düzenlenen ilk ‘Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu’ kapsamında İş Dünyası Yuvarlak Masa Toplantısı yapıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis eş-başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye’den iş dünyasını temsil eden kurum ve derneklerin yöneticileri de katıldı. Toplantıda TOBB adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şekib Avdagiç yer aldı. 

 

GÜMRÜK BİRLİĞİ

 

Brüksel’deki toplantıda, uluslararası ticaretin değişen yapısı karşısında Türkiye-Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesi görüşüldü. Toplantının gündemi hakkında İstanbul Ticaret’e bilgi veren AB Komisyonu Sözcüsü Olof Gill, “Türkiye tarafından 2021’in başından bu yana, 26 ticaret engelinden 11’inin kaldırılmasının ardından yeni adımlar atılıyor” dedi. Gill, “İkili ticaret çalışma grubundaki çalışmalara ek olarak, iki taraf ek öncelikli engelleri kaldırmanın yollarını tartışıyor. İşbirliğine ilişkin görüşmede yeşil dönüşüm, dijital ticaret ve ticaretin savunulması gibi konulara odaklanılacak. Toplantı gündeminde, ortak yüksek öncelikli maddelerden biri olan Rusya’ya yeniden ihracatın önlenmesinde işbirliği yolları arayışı da bulunuyor” diye konuştu.  

 

ORTAK AÇIKLAMA

 

Görüşmelerin ardından Komiser Dombrovskis ve Bakan Bolat, yüksek düzeyli diyalog hakkında ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu toplantısı, Gümrük Birliği’ne ilişkin mevcut engellerin giderilmesi ve Birliğin güncellenmesi yolunda önemli bir dönüm noktasıdır” denildi. Türkiye’nin AB tarafından ortaya çıkarılan çok sayıda ticaret engelini çözmesinin ardından, AB Komisyonu Ticaret Genel Müdürü Sabine Weyand ve Türkiye Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu’nun eş başkanlığında özel ikili ticaret çalışma grubunda yapılan çalışmalara istinaden, iki tarafın, öncelikli engellerin çözüm yollarını görüştüğü de belirtildi. 

 

KARBON SINIRLAMASI

 

Taraflar ayrıca Gümrük Birliği’ni ilgilendiren yeşil dönüşüm, özellikle sıfır karbon sınırı uygulaması (CBAM), dijital ticaret ve ticaret savunması gibi temel işbirliği alanlarını da görüştü. Bu bağlamda Türkiye ve AB, iş hareketliliğini ve AB üye devletleri tarafından Türk nakliyecilere uygulanan karayolu taşımacılığı kotalarını tartıştı. AB ile Türkiye’nin, Gümrük Birliği aracılığıyla AB yaptırımlarının ihlal edilmesinin önlenmesi konusunda işbirliği için görüş alışverişinde bulundukları kaydedilen açıklamada, “Taraflar, karşılıklı olarak tespit edilen konularda angajman yoluyla çalışma yürütülmesi konusunda mutabakata vardı” denildi. 

 

UMUT VERİCİ

 

Komiser Dombrovskis de sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajda şunları kaydetti: “Bu üst düzey ticari diyalog, ticari ilişkilerimizi güçlendirmeye yönelik olarak şu konularda umut verici adım oldu:  

* Gümrük Birliği’nde daha fazla ticaret engelinin kaldırılması,

* Yeni işbirliği alanları, özellikle yeşil dönüşüm,

* AB yaptırımlarının ihlal edilmesine karşı işbirliği,

* Modernizasyonun önünü açmak ve

* Karşılıklı yarar için işbirliği.”

 

BOLAT: YAPISAL SORUNLAR FAYDALARI SINIRLIYOR

 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Brüksel’deki toplantıda yaptığı konuşmada, “Mevcut sorunlar, Gümrük Birliği’nden elde edilen faydaları sınırlandırıyor” dedi. Son 30 yılda uluslararası ticaretin değişen manzarası göz önüne alındığında Gümrük Birliği’nin yapısını geliştirebilecek önemli alanlar olduğunu vurgulayan Bolat, şöyle devam etti: “Güncelleme sürecinde Gümrük Birliği’nin hizmetler ve dijital ticaret gibi yeni alanlara genişletilmesi önemli. Yeşil ve dijital dönüşümde işbirliği derinleştirilmeli. Başlangıçta Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine kadar geçici bir düzenleme olarak tasarlanan Gümrük Birliği’nin mevcut yapısının, kalıcı yapısal kusurlara sahip olduğu bir gerçek.” 

 

Bolat, Gümrük Birliği’nde yer alan kusurların tarafların Serbest Ticaret Anlaşması ağları arasında giderek artan eşitsizlikler, kara yolu kotaları ve iş dünyası temsilcilerinin Gümrük Birliği’nden tam olarak yararlanma kabiliyetini engelleyen hantal vize prosedürleri olduğunu vurguladı. “Günümüzde transit kotaların uygulanması, Gümrük Birliği’mizde serbestçe dolaşması gereken Türk ürünlerinin teslimatının daha uzun ve daha maliyetli olmasına yol açıyor” diyen Bakan Bolat, bu durumdan sadece Türk ürünlerinin etkilenmediğini, AB şirketlerinin Türkiye’de ürettiği ürünlerin de aynı engellerle karşı karşıya olduklarını hatırlattı. Bolat, “Vize işlemlerinde yaşanan tıkanıklıklar, Türk iş dünyasının faaliyetlerini aksatmanın yanı sıra AB ile yakın ticari bağları olan Avrupa’nın çok uluslu iş modellerinde de ciddi belirsizliklerin oluşmasına neden oldu” dedi.   

 

AVDAGİÇ VİZE SORUNLARINI HATIRLATTI

 

Avrupa Komisyonu’ndaki toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) adına TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç katıldı. Avdagiç, yaptığı konuşmada, başta Gümrük Birliği’nin modernizasyonu olmak üzere iş insanları ve sürücülerin vize sorunu gibi konuları gündeme getirdi. Şekib Avdagiç, Ekim 2023’te de İstanbul’da yapılan Türkiye-AB ticari ve ekonomik ilişkiler toplantısına katılarak, önerileri paylaşmıştı. İstanbul Sanayi Odası’ndaki toplantı, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu ve AB Komisyonu Ticaret Genel Müdürü Sabine Weyand’ın başkanlığında gerçekleştirilmişti.

 

TOPLANTIYA KATILAN KURUMLAR VE KURULUŞLAR

Brüksel’deki Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu ‘Türkiye-AB İş Diyaloğu’ toplantısına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu (BusinessEurope), Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) ve Avrupa KOBİ Birliği (SMEunited) temsilcileri katıldı.