Çarşamba, 27 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi Sektörel Değerlendirme Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün başkanlığında, Meclis ve Komite Üyeleri, STK yetkilileri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde yapıldı. Toplantıda; tıbbi cihaz sektöründeki geri ödeme sistemiyle ilgili talep ve öneriler, Devlet Malzeme Ofisi’nin alımları ve gümrüklerde karşılaşılan problemler değerlendirildi. Nüfus artışı ve sağlık hizmetlerinin genişlemesine bağlı olarak tıbbi cihazlara ayrılan bütçenin artırılması talepleri de gündeme getirildi.
STRATEJİK SEKTÖR
Toplantının açılış konuşmasında teşhis, tedavi ve önleyici hizmetlerde teknolojinin her geçen yıl sağlık kanalında daha fazla yer tuttuğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, “İlaç ve tıbbi cihaz da teknolojiyle çok önemli bir şekilde iç içe geçmiş durumda. Sektörün pazar büyüklüğü, 230 milyar lirayı aştı. Önümüzdeki yıllarda bunun daha da artacağı açık. Yine 2023 yılında ihracat açısından bakıldığında hem ilaç hem de tıbbi cihazlarda toplam 3.5 milyar dolarlık ihracatımız söz konusu. Yaşlanan nüfus, gelişen teknoloji ve yeni ürünler, sağlık hizmetleri talebini ve arzını yukarıya taşıyor. Üstelik katma değeri yüksek üretimle birlikte düşündüğümüzde sağlık sektörü hem firmalar hem ülkeler için stratejik önemde. Dolayısıyla sektöre dair herhangi bir konu aynı zamanda Türkiye’nin geleceğine dair büyük bir mesele demektir” dedi.
ÖDEME SÜRELERİ
Sektörün zor dönemleri başarıyla geçip bugünlere geldiğini belirten İTO İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Veysi Cengiz Balçık, “Geri ödemelerin 9-10 ay olduğu dönemden bugün 5 aylık bir döneme gelmiş olduğunu görüyoruz. Bu, bizleri sevindiriyor fakat enflasyonist ortamda 30 gün bile çok uzun. Süreyi daha da düşürmek konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ise satın almanın önemli bir kısmını Devlet Malzeme Ofisi (DMO) üzerinden gerçekleştiriyor. Şu anda ilacın yüzde 93’ü, tıbbi cihazın ise yüzde 62’lik bir bölümünde satın alma Devlet Malzeme Ofisi üzerinden yapılıyor. DMO tarafında daha net ve belirgin bir ödeme sistemi var. Çünkü orada ürünü teslim ettikten ve kabul edildikten sonra en geç 90 günlük bir ödeme sistemi işliyor. Gümrüklerdeki problemlerin çözümü konusundaki çalışmalarımız da devam ediyor” diye konuştu.
PARADİGMA DEĞİŞİYOR
Nitelikli sağlık hizmetine ulaşabilmek için sağlığa ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini vurgulayan İTO İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Sarpkaya, şunları söyledi: “Tıbbi cihaz ve ilaca ayrılan bütçenin de artması gerekiyor. Dünya, geri ödeme sistemi konusunda yeni bir arayış içinde. Ülkelerin uyguladığı mevcut sistem, çağın gerisinde kaldı. Yani bu konuda dünya çapında bir yenilik ihtiyacı var. Ülkemize özel bir geri ödeme sistemi geliştirilebilir. Ülkemizde geri ödeme sistemindeki iki temel kurum, Sağlık Bakanlığı ve Genel Sağlık Sigortası. Tıbbi cihaz sektörünün geleceği çok parlak. Ancak paradigma da değişiyor. Paradigma, artık evde sağlık ve uzaktan hizmetler. Meslektaşlarımıza tavsiyem, sağlık sektöründe yeni alanlarda kendilerini startup’larla geliştirmeleri ve sağlık startup’larıyla işbirliği yapmaları.”
YERLİ ÜRETİM DESTEKLENİYOR
Toplantıya katılan sektör temsilcileri, geri ödemelerin çok uzun vadelerden daha kabul edilebilir sürelere indiğini ve kamunun satın alma süreçlerinde birçok iyileştirmelerin yapıldığını aktardı.
Sağlığa ayrılan bütçenin artırılması halinde tıbbi cihaza ayrılan bütçenin de artacağı kaydedildi. Sektör temsilcileri, teknolojinin gelişmesine rağmen tıbbi cihaz pazar büyüklüğünün yıllardır 1.8-2 milyar dolar aralığında olduğunu, sağlığa ayrılan bütçenin artmasının bu baremin aşılmasını da sağlayabileceğini söyledi. Yerli üretimin desteklenmesi için gayret edildiğinin altı çizilirken, fuar teşviklerinin sektörün gelişimine olumlu yansıdığı, bu konuda yeni adımların beklendiği de belirtildi. Gümrüklerdeki bir diğer sorunun, Ürün Takip Sistemi’nde yeşil kodlu ürün turuncuya düştüğünde KDV’nin artması olduğu ve çözülmesi için çalışmaların yapıldığı bilgisi verildi.
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı
26 Kasım 2024 Salı