HABER: AYŞE BAŞAK
Her şeyin hızla tüketildiği bir çağdayız. Değişimin hızına yetişemiyoruz. Teknoloji ilerledikçe nesneler önceki anlamlarını, işlevlerini yitiriyorlar ve çöpe dönüşüyorlar. Nostaljik bir yaklaşım dışında varlıklarının bir anlamı kalmıyor. Bu ekonomik ve sosyal gerçek, aynı zamanda dünyanın sınırlı kaynaklarını alabildiğine sömüren bir çevre felaketi. İnsanoğlunun ürettiği çöp miktarı korkunç boyutlarda. Bu da, az sayıdaki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin marifeti.
HEM TAMİR HEM ŞARJ
Elbette ilerleyen teknoloji ile işlevini yitiren nesnelerin hepsinin çöp olması gerekmiyor. Aslında hemen her şeyin yeniden kullanılması, değerlendirilmesi için çaba sarfedilebilir. İngiltere’nin meşhur kırmızı telefon kulübelerinin atılmak yerine değerlendirilmesi de böyle. Lovefone isimli firma cep telefonu ve tablet tamiri işini yapıyor. Firma eski ve atılacak telefon kulübelerini bu iş için kullanmaya başladı. Firmanın elden geçirdiği telefon kulübeleri bundan böyle mobil cihazlar için tamir ve şarj istasyonu görevi görecek. Ayrıca bu kulübelerden Wi-Fi hizmeti de verilecek.
18 AYDA 37 İSTASYON
Sadece bir metrekare alana sahip kulübeler Red Kiosk isimli şirket tarafından kiralanıyor. Onlar da bunları minik dükkanlar olarak kullanıyorlarmış. Lovefone, tamir istasyonlarına dönüştürürken kulübelerde mümkün olduğu kadar az değişiklik yapmış. Dışarıdan görüntüsü değişmemiş, içeriye birkaç ekleme yapılmış. Telefon kulübeleri güneş enerjisi ile cep telefonu şarj etme veya “ofis kapsülü” olarak da kullanılmıştı. Firma önümüzdeki 18 ay içerisinde 37 istasyon açmayı planlıyor. İngilizler’in bu yaklaşımı güzel bir örnek oluşturuyor. Eğer şehrinizin artık eskimiş ama vazgeçemediğiniz bir değeri varsa, onu yeni biçimlerde kullanabilmenin yollarını aramalı…
SEBİLLERİMİZE YENİ BİR İŞLEV KAZANDIRMA ZAMANI
İngiltere ile özdeşleşmiş geleneksel kırmızı telefon kulübelerinin yeniden değerlendirilmesi benzer durumda olan sebillerimizi hatırlatıyor. Sebillerimize yeni bir işlev kazandırma adına olumlu çalışmalar olsa da maalesef hem geçmişteki işlevleri hem de yapısal özellikleri açısından pek zarif olan bu tarihi değerlerimizin pek çoğu günümüzde estetikten uzak bir görüntü içinde…