Tekstilde eleman açığına çare meslek kursları

Özellikle emek yoğun sektörlerde nitelikli eleman sorunu sürerken, tekstil sektörü bu açığı meslek kurslarıyla kapatmak için harekete geçti. Kuru temizleme, boyahane ve çamaşırhaneler, İSMEK ile ortak çalışma yaparak bu alandaki açığı kapatmaya hazırlanıyor.

Giriş: 10.12.2024 - 09:04
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL 

 

İŞKUR’un 2023 yılında yaptığı İş Gücü Piyasası Araştırma Raporu’na göre, İstanbul’da sadece imalat sektöründe 24 bin 821 nitelikli elemana ihtiyaç duyuluyor. Alt sektörlerle birlikte İstanbul’da toplam 56 bin 400 kişilik yetişmiş personele ihtiyaç duyulurken, tekstil de bu alanda açığı olan en büyük sektörlerden biri. Kuru temizleme, boyahane ve çamaşırhane gibi emek yoğun sektörler, bu soruna çözüm bulmak için meslek kurslarıyla işbirliği yapmak istiyor. İstanbul Meslek Edindirme Kursları (İSMEK) ile bir protokol hazırlığı yaparak bu sorunu çözmek için adım atan sektör mensupları, İTO Tekstil Terbiye Meslek Komitesi tarafından düzenlenen çalışma toplantısında bir araya geldi. 

 

100 BİN KİŞİ 

Toplantının açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca gerçekleştirdi. Tekstil sektörünün alt dallarıyla birlikte İstanbul’da 100 bine yakın üyesi olduğunu ifade eden Eyyüpkoca, “Türkiye’nin en çok istihdam oluşturduğu, en çok ihracat yaptığı, en fazla rekabetçiliğe sahip olduğu sektör tekstildir. Tekstil sektöründe başardıklarımız, bize diğer sektörlerde neler başarabileceğimizi gösteriyor. İşte bu yüzden tekstil sektörümüzün her bir dalı, ilgi ve alakayı hak ediyor” diye konuştu. 

 

ADIMLAR ATIYORUZ 

İTO Tekstil Terbiye Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hüseyin Karasu da toplantıdaki konuşmasında, en büyük sorunlarının nitelikli eleman eksikliği olduğunu vurgulayarak, “Bu konuda çözüm önerilerini değerlendiriyoruz. İSMEK ile imzalanacak protokolle açığı kapatmak için çalışma başlattık. Ayrıca sektör olarak KDV sorununun da çözülmesi için ilgili mercilere taleplerimizi ilettik. Tekstilde KDV oranının yüzde 20’den yüzde 10’a düşmesini talep ediyoruz” dedi.

 

HAKSIZ REKABET

Toplantıda haksız rekabet konusu da gündeme geldi. Aşırı düşük fiyat veren işletmelerin bu alandaki rekabetçiliği zedelediği ifade edilerek, “Taban ve tavan fiyat tarifesi belirlenerek bu makas hakkaniyetli bir zemine oturtulabilir mi?” önerisi konuşuldu. Ayrıca enerji ve su maliyetlerinin nasıl çözülebileceği, tüketici hakem heyetlerinde sektör mensuplarının bulunması konusu da toplantıda gündeme getirilen başlıklar arasında yer aldı.