Kısa sürede Avrupa’nın önde gelen fuarları arasına giren Texhibition İstanbul, 06-08 Mart tarihleri arasında İFM çatısı altında düzenlendi. Türk tekstilinin gücünün ve çeşitliliğinin yabancı katılımcıların beğenisine sunan fuar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve ekibi, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, TİM Başkanı Mustafa Gültepe katılımıyla açıldı. Dokumadan örme kumaşlara, iplikten denime, deriden aksesuara kadar birçok ürünün sergilendiği fuarda 550 firma, 100’ün üzerinde ülkeden davetli 30 bin profesyonel katıldı.
YÜZDE 6 ARTTI
Texhibition Fuarı’nın açılışında, tekstil ve hazır giyimin bu topraklardaki ilk sanayi sektörü olduğunu ifade eden Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tekstil ve konfeksiyon sektöründe yılın ilk 2 ayında ciddi bir iyileşmenin sinyallerinin alındığını dile getirdi. Bolat, konuşmasına şöyle devam etti: “Tekstil ve hammadde ihracatında ocak ve şubatta yüzde 6’lık artış var. İhracatımız 1 milyar 587 milyon dolar oldu ve 2023 yılındaki 9 milyar 456 milyon dolar seviyesini aşmayı hedefliyoruz. Avrupa’daki, ABD’deki talebin de artışıyla beraber konfeksiyonda da rakamların iyileşeceğini öngörüyoruz. 2023’te tekstil ve konfeksiyon yaklaşık 33 milyar dolar ihracat yaptı.”
YEŞİLE DESTEK
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün Yeşil Mutabakat’a uyumunun öneminden bahseden Bolat, Avrupa Birliği’ne ihracat yaparken dezavantajlı duruma düşülmemesi için yeşil dönüşüme uyumun çok önemli olduğunu vurguladı. Bolat, kısa süre önce hayata geçirilen Yeşil Mutabakat’a Uyum Projesi Desteği kapsamında şirketlerce alınan danışmanlık hizmeti giderlerinin 10 milyon liraya kadar Ticaret Bakanlığı tarafından destekleneceğini anlattı. Bolat, ihracatçılara yönelik kurumlar vergisinde sağlanan avantajlardan ve Türk Eximbank tarafından verilen finansmandan bahsederek, “Eximbank’ın sermayesi 9 ay içinde üçüncü defa artırıldı. Turquality tanıtım projesi desteğinde yaptığımız değişikliklerle tekstil ve hazır giyim ihracatçılarına tanıtım ve marka desteği vereceğiz. Tekstilin merkezi olan deprem bölgesindeki illerimiz için Turquality destek programlarını bir yıl daha uzattık” diye konuştu.
İTHALATTA GERİLEME
Bolat, ithalatta gerileme sağlamayı başardıklarını ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 75’e yükseldiğini, dış ticaret açığında iki ayda 13.5 milyar dolar tasarruf sağladıklarını, mayısta 122.5 milyar dolar olan dış ticaret açığının şubatta 93 milyar dolara gerilediğini kaydederek, 9 ayda 29 milyar dolar gerileme sağladıklarını söyledi. Bakan Bolat, Türkiye’nin dövize ihtiyacının azaldığını, dış ticaret açığının ve cari işlemler açığını kapatarak bunu başardıklarını sözlerine ekledi.
HAZIR GİYİMDE 40, TEKSTİLDE 20 MİLYAR DOLAR
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, "Hazır giyimde 40, tekstilde 20 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye'nin sanayileşmesinde, kalkınmasında, istihdamında ve dışa açılmasında özel bir yeri var. Türkiye'de sanayileşmenin bu iki sektörle başladı. 1980'li yıllarda dışa açılmanın öncülüğünü de yine bu iki sektörün yaptı” dedi. Gültepe, yıllarca bu iki sektörün ihracatta zirve olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin her iki sektörde de küresel oyuncu olduğunu vurguladı.
TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN İHRACATTAN ALDIĞI PAY YÜZDE 3.5’E ÇIKTI
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de fuarın küresel tedarik zincirinin Türkiye’ye akışını kalıcı kılabilmek için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Öksüz, tekstil sektörü olarak son 4 yılda Türk tekstil sektörünün küresel ihracattan aldığı payı yüzde 2 seviyelerinden yüzde 3.5’a çıkardıklarının altını çizdi. 2023 yılının yaşanan deprem afetinin etkisi ve küresel talep daralması sebebiyle arzu edildiği gibi geçmediğinin altını çizen Öksüz, şunları kaydetti: “Türk tekstil sektörünün ihracatı yüzde 10 seviyesinde gerilerken, Avrupa Birliği ve ABD gibi en büyük ihracat pazarlarımızın dünyadan ithalatı yüzde 20 seviyesinde geriledi. Dolayısıyla en büyük pazarlarımızda pazar payımızı korumayı başardık. Bunu da sektörün el birliği ile organize ettiğimiz fuarımıza borçluyuz. Texhibiton İstanbul bu yüzden önemli. Fuarımızın niteliğini korumak ve kontrollü büyümek en önemli önceliğimiz. Çünkü fuarımızı uluslararası tekstil fuarlarının takvimine işleterek, dünyanın en prestijli tekstil fuarlarından biri yapmayı hedefliyoruz”
Konuşmalarının ardından açılış kurdelesinin kesildiği törene Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Valisi Davut Gül, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyüpkoca, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ile çok sayıda davetli katıldı.