HABER: ADEM ORHUN
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan tekstil ve hazır giyim, son yıllarda ihracat kürsüsünde yerini korumakta zorlanıyor. İhracat tutarına göre kimyevi maddeler ve otomotiv sektörünün ardından üçüncü sıraya gerileyen sektörün, ülkenin toplam ihracatındaki payı ise yüzde 8.7 oldu. Özellikle son iki yıldır görülen daralmanın etkilerini yaşayan sektör firmaları, hızla yükselen enerji ve işçilik ücretleri sebebiyle zor durumda. İstanbul Ticaret Odası Tekstil İhtisas Komitesi de ihracatta yaşanan düşüş, fiyatlamada yaşanan problemler ve çözüm önerileri için toplandı.
MALİYETİ HIZLI ARTTI
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca başkanlığındaki toplantının ana maddelerinden biri maliyet artışları oldu. Emek yoğun sektör olması sebebiyle asgari ücret güncellemesinin üretim maliyetlerini çok fazla artırdığını belirten sektör temsilcileri, “İçeride üretim maliyetleri çok arttığı için ürünümüzün fiyatı da artıyor ve dış pazarlar için bizim fiyatlarımız pahalı kalıyor. Bu durumda müşteri ve pazar kaybediyoruz. Zor bir yıl olacak” dedi.
Maliyetleri azaltmak için hammaddenin üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasını öneren sektör temsilcileri, şunları söyledi: “Pandemiden sonra yüksek enflasyon kalıcı hale geldiği için özellikle Avrupalı tüketicilerin tüketim alışkanlıkları değişti. Müşterilerimiz artık çok daha ucuz ürün bulabildikleri ülkeleri tercih ediyor. Bu değişimin firmalarımızı daha fazla etkileyecek. Gerektiği kadar büyüyen ve gerektiği yerde daralmasını bilen firmalar yola devam edebilecek. Dikkatli adım atmak ve katma değerli ürünlere yönelmek gerekiyor.”
NUMUNE İÇİN ÖNERİ
Toplantıda, gümrüklerde takılan numune ürünler de tartışıldı. Tasarım ve ürün geliştirme için gelen ham ve bitmiş ürünlerin aylarca gümrükte kaldığını, çok yüksek vergi ve harçlar ödediklerini belirten sektör temsilcileri, “İhracat yapan firmalar, dışarıdan gelecek numuneleri için en baştan teminat yatırsın. Firma, numuneleri vergiyle uğraşmadan, beklemeden çekebilsin” diye konuştu.
Toplantıda ayrıca, sektörün önde gelen isimlerinin katkılarıyla hazırlanan ancak henüz basılmamış olan ‘Tekstil 4.0’ kitabı da değerlendirildi.