Üniversitelerin teknoparklarında kurulacak bu okullarda sektörle iç içe, sektörden beslenen bir program uygulanacak. Bu sayede öğrencilerin uygulama pratiklerinin gerçek saha deneyimleri ile artırılması sağlanacak.
Teknolojinin gelişmesi ve sosyo-ekonomik ihtiyaçlar sebebiyle hem işletmelerde hem de kurumlarda dijital dönüşüm yaygınlaşıyor. Buna paralel olarak riskler de artıyor. Kamu kurumlarında ve şirketlerde dijital güvenliği sağlayacak insan kaynağının yetiştirilmesi için de yeni adımlar atılıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında bir protokol imzalanmıştı. Buna göre teknoparkı olan 4 üniversitede Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu (MYO) açılacak. Bu üniversitelerin şunlar olduğu açıklandı:
SAHADA ÖĞRENECEKLER
Teknoparkların içinde açılacak Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarında, öğrencilere siber güvenlik alanındaki temel konuların yanı sıra güvenlik teknolojileri, ağ güvenliği, sızma testleri ve veri analizi gibi konularda da eğitim verilecek. Öğrenciler, öğrenimleri süresince teorik bilgileri uygulama becerisi kazanacakları laboratuvar ve proje çalışmaları yapacak. Siber Güvenlik MYO’larda İngilizce hazırlık sınıfı olacak. Öğrenciler sektöre ait ortamlarda uygulama eğitimi alacak. Bu okullardaki programın müfredatı, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve sektör temsilcileriyle birlikte hazırlanacak. Siber Güvenlik MYO’ları tercih edecek öğrencilere hem burs hem de istihdam desteği sağlanacak. Öğrencilerin mezun olduklarında kolaylıkla iş bulabilmeleri amacıyla sektörün önde gelen firmalarıyla işbirliğine gidilecek.
İŞBİRLİĞİ HEDEFLERİ
Öte yandan protokolde, ‘Yükseköğretimde siber güvenlik programlarının yaygınlaştırılması’ başlığı altındaki bu gelişmenin yarı sıra şu başlıklar da bulunuyor: