HABER: MESUDE DEMİRHAN
İstanbul Ticaret Odası Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi’nin düzenlediği çalışma toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu’nun başkanlığında yapıldı. Toplantıya, Meclis ve Komite Üyeleri ile İstanbul’daki teknoparkların yetkilileri de katıldı.
Toplantıda sektörel sorunların yanı sıra, İstanbul’da düzenlenmesi planlanan fuar için paydaşların bir araya getirilmesi ve kentteki teknoparkların önerileri değerlendirildi.
DESTEĞE HAZIRIZ
İTO olarak ihracatı artırmak için gerekli kurumlarla iletişim kurabileceklerini söyleyen Murat Hazıroğlu, fuarların sadece bilişim alanındaki ihracata değil, turizme ve şehir ekonomisine de katkısı olduğunu vurguladı. Hazıroğlu, şöyle konuştu: “Bu fuarı neden Türkiye’de yapmıyoruz? Bütün sektörlerde bilişim altyapı birikimimiz var. Avrupa’da eskisi kadar fuar ziyaretçileri yüksek değil. Çin’de bu sayı artmaya başladı. Çünkü ülke olarak ciddi yatırım yapmışlar. Komite olarak böyle bir fuar yapacak arkadaşlara her türlü desteği vermeyi planlıyoruz. İkinci başlığımız olan teknoparklar, bizim için en önemli üretim merkezlerinden biri. Bu konuda işbirliği içerisinde neler yapabiliriz? Türkiye ekonomisinin önünü nasıl açabiliriz? Buradaki zorluklar neler? Nelere dikkat çekmemiz lazım? Bir yol haritası belirleme anlamında bilişim alanında böyle bir birlikteliğimiz yok.”
Komite Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu da teknoparkların sorun ve taleplerini dinlemek için bir araya geldiklerini söyledi.
YENİ YAPIYA İHTİYAÇ VAR
Toplantıda, teknoparklardaki firmaların ihtiyaçlarının belirlenmesi konusunda yönlendirilmeye gerek olduğu dile getirildi. Teknoparkları, üniversitenin ve sanayi tecrübelerinin bir araya gelerek değerli ürün çıkardığı yer olarak tanımlayan sektör temsilcileri, şu önerilerde bulundu: “Yeni bir sanayi ve üniversite işbirliği modeli gerekiyor. İTO özelinde sektörün problemlerine ve taleplerine yönelik bir projeksiyon ortaya koyarak, yurt dışına katılım organizasyonlarını artırmalıyız. Türkiye’deki teknoparkların yüzde 40’ına sahip İstanbul’da birlik oluşturacak bir yapıya ihtiyaç var. Akademinin ve sanayinin içinde olduğu bir kesişimin tam ortasındayız. Hedef kitle netleştirilmeli. Startuplar, Ar-Ge ve tasarım konularında kendilerini geliştirmek ve teknoparklarda yer almak istiyorlar. Bir fikrin hem sürdürülebilir hem de ticarileştirilmesi çok değerli.”