tatil-sepeti

Yeni teknolojilerin pazarı değil, üreticisi olma hedefiyle hareket eden Türkiye, TÜBİTAK’ın altyapısını geliştirmeye devam ediyor.

TÜBİTAK RUTE Motor Mükemmeliyet Merkezi, TÜBİTAK MAM Enerjetik Malzemeler Laboratuvarı, TÜBİTAK MAM Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi, TÜBİTAK MAM Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Araştırma, Geliştirme ve Onarım Mükemmeliyet Merkezi, TÜBİTAK UME Fotovoltaik Performans Test Merkezi, TÜBİTAK SAGE Çevresel Testler Merkezi ve TÜBİTAK SAGE Ar-Ge Hizmet Binası, bu hedef doğrultusunda hizmete alındı.

MOTOR GELİŞTİRME İMKANI

TÜBİTAK RUTE Motor Mükemmeliyet Merkezi: Merkezde; demiryolu, denizcilik, jeneratör ve özel amaçlı kullanıma uygun motorlar yurt içinde test edilebilecek. Bu sayede hem firmalar yurt dışındaki laboratuvarlara para vermekten kurtulacak hem de büyük bütçeli motor geliştirme projeleri ülkemizde yapılacak.

TÜRKİYE’DE ÜRETİME KATKI

TÜBİTAK MAM Ulusal Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karakterizasyon Laboratuvarı: Askeri mühimmatlarda kullanılan ve yurtdışı kaynaklardan satın alım yoluyla temin edilen enerjetik malzemelerin ülkemizde üretilebilmesi için gerekli olan üretim proseslerinin geliştirilmesi ve uluslararası standartlara uygunluk çalışmalarının gerçekleştirilmesi artık mümkün hale geliyor.

TEK ELDEN TEST

TÜBİTAK MAM Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi: Biyomekanik Laboratuvarı’nda Ar-Ge kapsamında geliştirilen ürünlerin hedef doku ve uygulamaya yönelik mekanik özellikleri test edilecek. Ülkemiz implant ve biyomalzeme üreticileri için en önemli eksikliklerden olan biyomekanik standart test hizmetleri verilecek. Biyoelektronik laboratuvarında ise elektroniğin tıp ve biyoloji ile artan sinerjisinin bir ürünü olarak, bu alanlarda gerçekleştirilen uygulamalar ile hastalığın teşhis ve tedavi edilmesinde önemli süreçler işletilebilecek ve birçok hastalık tedavi edilebilir hale gelecek. Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi, yurt dışında yapılan testleri tek bir elden yürütecek, ayrıca biyoteknoloji temelli malzeme ve sistemler geliştirecek.

TÜRBİN KANATÇIĞI ÜRETİMİ

TÜBİTAK MAM Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Araştırma, Geliştirme ve Onarım Mükemmeliyet Merkezi: Enerji, havacılık ve demir-çelik sektörlerinde yüksek sıcaklık uygulamalarında kullanılmak üzere araştırma, ürün geliştirme ve prototip imalatına yönelik konusunda tek yetkin merkez. Helikopter ve uçak motorlarının kristal kanatçıkları MAM’da üretiliyor. MAM’da üretilen türbin kanatçığı, turboşaft motorlarında kullanılıyor.

Bu kanatçık, milli genel maksat helikopter Gökbey’in motorunda kullanılan en yüksek katma değerli parça konumunda. Türkiye dünyada bu parçayı üretim kabiliyetine sahip 5 ülke arasında yer alıyor.

KALİBRASYON VE TEST

TÜBİTAK UME Fotovoltaik Performans Test Merkezi: Burada optiksel, elektriksel, termal, mekaniksel test sistemlerinin kalibrasyonlarında kullanılan referans sistemlerinin izlenebilirlikleri birincil seviye izlenebilirlik sistemlerine bağlanabilecek. Böylece ölçümlerin güvenilirliği ve doğruluğu TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü tarafından sağlanacak. Test Merkezi’nde, güneş enerjisi uygulamalarında kullanılan cihazların kalibrasyonları ve test ölçümleri gerçekleştirilecek. Böylece yerli üreticilere zaman ve maliyet avantajı sağlanacak.

MİLLİ MÜHİMMAT TASARIMI

TÜBİTAK SAGE Çevresel Testler Merkezi: Bu merkezde özellikle savunma sanayi için çok büyük öneme sahip çevresel testler ile ilgili standartların gereği olan çoğu test hizmeti gerçekleştirilecek. Test Merkezi sayesinde silah sistem projeleri başta olmak üzere tüm çevre şart testleri uluslararası standartlarda ülkemizde icra edilecek. Yine SAGE bünyesinde kurulan yeni Ar-Ge Hizmet Binası’yla milli mühimmatların tasarımı, yazılımı ve simülasyonu alanlarında stratejik çalışmalar yürütülecek.

18 Ağustos 2020 Salı

Etiketler : Teknoloji