tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

Gözlük camları son yıllarda çok geliştirildi. Türlü özellikleri olan camlar ile insanların hayatını kolaylaştıran gözlükler üretiliyor. Örneğin gece araba kullanırken karşıdan gelen aracın farlarının, sürücünün gözünü almamasını sağlayan, sürüş güvenliğini artırıcı camlar veya güneş ışığının zararlı etkilerinden koruyan camlar var. Elbette bilgisayar başında çalışan, saatlerini monitör karşısında geçirenler için de gözleri zararlı ışınlardan koruyan camlar da hemen akla geliyor.

ÇİFT FONKSİYONLU

Gözlük camları ile ilgili bir mesele de yakın ve uzak gözlükleri diye adlandırdığımız hipermetropi ve miyop için kullanılan gözlüklerle ilgili. Kullanıcılarının iki gözlüğü de sürekli yanlarında taşımak zorunda olmaları, gün içinde sayısız kere gözlük değiştirmek zorunda kalmaları gerekiyor. Bu sorunu çözmek adına aynı camda hem uzak hem de yakın merceklerinin bir arada olduğu gözlükler geliştirildi. Ancak bunlar da pek kullanışlı bulunmuyor olmalı ki çok fazla satılmıyorlar.

SERİ ÜRETİME GEÇİLDİ

Yakın ve uzak için iki ayrı gözlük taşımak zorunluluğunu ortadan kaldırmak adına ilk olarak 2011’de Pixel Optics bir ürün geliştirdi. Elektrikle aktive edilen likit kristaller gözlük camlarının bir düğmeye dokunmak ile uzak ve yakın arasında değişmesini sağlıyordu. Ancak bu ürün hiç bir zaman seri üretime geçemedi. Pixel Optics’in bıraktığı yerden bayrağı devralan TouchFocus ise üretim ile ilgili sorunları çözmüş gözüküyor. Firma bir dokunuş ile kısa ve uzun arasında değişen camları olan gözlükler üretmiş. Sadece bir düğmeye basıyorsunuz! O kadar! Gözlüğünüz yakın gözlüğüne dönüşüyor. Düğmeye tekrar basın! Anında uzak gözlüğüne dönüşüyor!

USB İLE ŞARJ OLUYOR

Elbette gözlüklerin satması için güzel görünmeleri de önemli! Gayet şık olan 20 farklı modelde çerçeve üretilmiş. USB ile şarj oluyorlar. Tam şarj olmaları dört saat sürüyor ve bir şarj ile on saatlik bir kullanım süreleri var. Gözlükler sadece yakın gözlük modunda iken pili tüketiyor.
Bu gözlük için özel bir reçeteye ihtiyacınız yok. Mevcut reçeteleriniz ile alabiliyorsunuz.
Gözlük piyasasına yeni bir soluk getiren bu teknolojinin bedeli ise epey yüksek. Bir gözlüğün KDV hariç fiyatı 2 bin 220 dolar. Bu fiyata aldığınız gözlüklere ‘gözünüz gibi’ bakmak isteyeceksiniz!

Uykunun her saniyesini izleyen cihaz!

Sağlıklı bir uyku, sağlıklı bir hayat için şart! Düzenli uyku tüm organlarımızın iyi çalışması için çok önemli. Uykunun süresi ve düzenli olması ile birlikte kalitesi de sağlık açısından ciddi ehemmiyet arz ediyor.

Piyasada uyku izleyici cihazlar, bu iş için özel üretilmiş akıllı saatler mevcut olsa da uluslararası bir bilim insanları grubu hali hazırda piyasada satılan akıllı saatlerin doğru bir aplikasyon yardımıyla zaten uyku izleyici olarak kullanılabileceğini söylüyorlar.

İngiltere’de bulunan Lancaster Üniversitesi ve Çin’deki Northwest Üniversitesi’nden bilim insanlarının geliştirdiği aplikasyon akılı saatin mevcut sensörlerini kullanarak çalışıyor. İlave bir aygıta ihtiyaç duymuyor. Akıllı saatlerde bulunan hızölçer ve jiroskop gibi cihazlar ile kişinin uykusunda ne kadar hareket ettiği, ne sıklıkta sağa sola döndüğü, bu hareketleri ne hızla yaptığı, ortam aydınlığı veya ses seviyesi gibi veriler elde ediliyor. Hangi pozisyonda ne kadar süre uyunduğu, ne zaman hareket edildiği gibi veriler uykunun kalitesi ile ilgili bilgi veriyor. Kan akışını engelleyen yatış şekillerinden, çeşitli ağrılara sebep olanlara kadar her şey açığa çıkarılıyor. Ayrıca kişi uykusunda konuşuyor mu? Nefes alış verişi nasıl? Tüm bunlar akıllı saatin çeşitli sensörleri, mikrofonu ile kaydediliyor ve veriler değerlendiriliyor.

SleepGuard isimli aplikasyonu geliştiren ekibin başında bulunan Dr. Petteri Nurmi, amaçlarının akıllı saatlerin tüm marifetlerinden yararlanarak kişilerin uyku alışkanlıklarını kaydetmek olduğunu belirtiyor.

06 Kasım 2018 Salı

Etiketler : Teknoloji