HABER: AYŞE BAŞAK
GE Renewable Energy, dünyanın en büyük rüzgar türbinini test etmeye başladıklarını açıkladı. Haliade-X adı verilen dev türbin, İngiltere’de Offshore Renewable Energy şirketinin merkezinde yürütülen çalışmalar sonucunda tam beş yılda geliştirildi. 12 megavat enerji üreten Haliade-X, diğer kıyı türbinlerine nazaran yüzde 45 daha fazla enerji üretecek. Bir yılda 67 gigavat enerji üretecek olan türbin, 16 bin haneye tek başına yetecek kapasiteye sahip olacak.
NEDEN BÜYÜK?
260 metre uzunluğunda, bir kanadı 107 metre olan pervanesi, 220 metre çapında dönüşlerle aslında türbin başına yüksek bir maliyet oluşturuyor. Peki, neden bu kadar büyük rüzgar türbinleri inşa ediyorlar da daha çok sayıda küçük olanlardan yapmıyorlar? Şirket bir rüzgar santralinin toplam maliyetinin, daha az sayıda ama daha büyük rüzgar türbinleriyle, çok sayıda ama küçük türbinlere sahip olmasına göre daha düşük olduğunu belirtiyor.
EN GÜÇLÜ SANTRAL
Blyth’de bulunan tesiste Haliade-X test edilirken mühendisler soğutma, dönüştürücü ve aktarma sistemlerini en ince detayına kadar inceleyecekler. Sonra bu türbin örnek alınarak belli aralıklarla diğer türbinler de yerleştirilecek. Her şey planlandığı gibi giderse deniz kıyısı rüzgar santralleri içinde en büyük ve en güçlü santral inşa edilmiş olacak.
SU ALTINI ANLIK YAŞATAN DRONE
Drone teknolojisi geliştikçe bu araçların özellikleri çoğalıyor ve ucuzluyor. Her keseye hitap eden, çeşitli amaçlara uygun dronelar artık seri halde üretiliyor. Suya inebilen dronelar bir süredir piyasada bulunabiliyor. Az sayıda olsa da su altında dolaşabilen, bir nev’i uzaktan kumandalı denizaltı gibi çalışan dronelara ise görece yeni ve bunlara çarpıcı özelliklerle donatılmış, yepyeni bir tanesi eklendi: Nemo. Bu araç benzerlerinin çok ötesinde özellikleri ile su altı droneları içinde şimdiden özel bir yere sahip oldu.
Aquarobtman isimli Çin merkezli şirketin geliştirdiği Nemo, 100 metre derinliğe inebiliyor, saatte 3.9 deniz mili hıza ulaşabiliyor. Araç ile deniz dışına uzanan bir kablo üzerinden iletişim sağlanıyor.
Wi-Fi ile çalışan bir üniteye bağlanan cihaz, 4K çekilen video görüntüsünü anlık olarak kullanıcıya ulaştırıyor. Cep telefonu ve tablet ile kumanda edilebilen cihazın belki de en ilginç özelliği, sanal gerçeklik ile entegre olabilmesi. Bir sanal gerçeklik gözlüğü ile kumanda edilebilen cihaz size su altı dünyasını anlık yaşatabiliyor.
Saniyede 30 kare çeken kamerası ile 4K video kaydederken dilerseniz 16 megapiksel çözünürlüğünde fotoğraf da çekebilirsiniz. Su altında aydınlatma 1000 lümen ışık yapan iki LED ile yapılıyor. Bir buçuk saatte şarj olan pilleri ile üç saat çekim yapabiliyor. Dışarıda bulunan Wi-Fi ünitesi ise bir şarj ile altı saat çalışıyor. Her özelliği ile piyasadaki benzerlerinin üzerinde olan cihaz henüz üretime geçmedi. Piyasaya çıktığında fiyatının bin 800 dolar (30 metrelik model) ve 2 bin 600 dolar olması (100 metrelik model) bekleniyor.