HABER: AYŞE BAŞAK
Klimaların özellikle yaz aylarında çok yüksek değerlerde enerji harcadığı ve karbon salınımının üzerinde büyük bir etkisi olduğu kabul edilmiş bir gerçek. Bunlara ilave olarak ozon tabakasını delen gaz salınımları yaptıkları da biliniyor. Bu duruma bir çözüm bulabilmek için düşünülen en iyi yöntemlerden biri ise solar enerji ile çalışan klimalar.
KARMAŞIK TESİSAT
Solar enerji ile çalışabilen klimalar bugüne kadar çeşitli firmalar tarafından geliştirildi. Seri üretime geçip, yaygınlaşamayan bu sistemler çoğunlukla sabit klima sistemlerinin güneş panelleri ile çalıştırılması prensibine dayanıyordu. Yüksek maliyetler ve karmaşık tesisat yapısı sebebiyle tutunamayan bu tipteki klimaların yerine, taşınabilir solar klima sistemleri geliştirildi.
SEKİZ SAAT SOĞUTUYOR
Solar enerji ile çalışan ve bir kutu şeklinde hep yanınızda taşınabileceğimiz klimalar sektöre yeni bir heyecan getirdi. Onlardan biri olan Coolala adlı bu yeni klima, su damlacıkları püskürterek veya sıcak havayı üfleyerek soğutma işlemi yapan taşınabilir soğutuculardan farklı olarak gerçek bir AC sistemine sahip. Klima 3500 BTU (British thermal unit) güç üretebilip, güneş enerjisi ile tamamen sarj olduktan sonra sekiz saat soğutma yapabiliyor. Klima ayrıca bir şarj istasyonu olarak da kullanılabiliyor. Bunun için yeterince güneş ışını var ise tabii.
AĞIRLIĞI 4 KG
Güneş yok ise özellikle iç mekanda kullanımlarda isteğe bağlı olarak güç adaptörü ile en yakın prize takarak da kullanılabiliyor. Kamplarda, plajlarda, teknede ve karavanda da kullanılabilen klima, led lambaları sayesinde aydınlatma içinde kullanılabiliyor. Güneş panelleri katlanabilme özelliği sayesinde çok küçük bir hacme indirgenebiliyor. Sistemin toplam ağırlığı sadece dört kilogram. Bu sistemin çok efektif şekilde araba bagajında dahi taşınabilmesini sağlıyor.
JEOTERMAL ENERJİ İÇİN HASSAS TERMAL HÜCRE
Enerji tüketiminin arttığı bir dünyada, tek umudumuz yeni enerji üretim teknolojilerinin geliştirilmesi. Halen rüzgar ve güneş enerjisi gibi çok faydalı yenilenebilir enerji kaynakları kullanılsa da ayaklarımızın altında devasa, kalıcı ve tam anlamıyla kullanılmayan bir enerji kaynağı var: Jeotermal enerji.
Jeotermal enerjiden elektrik üretmek, bir şekilde dünyanın kabuğundaki ısıdan faydalanabilecek cihazlar gerektirir. Son zamanlarda, Dr. Sachiko Matsushita liderliğindeki Tokyo Tech bilim adamlarından oluşan bir ekip, 100 santigrat veya daha az ısı ile elektrik enerjisi üretebilecek bir tür batarya olan hassaslaşmış termal hücrelerin (STC’ler) verimliliğinin artırılmasında ve geliştirilmesinde büyük ilerleme kaydettiler.
ÇEVRE DOSTU
Isıyı elektrik enerjisine dönüştürmek için çeşitli yöntemler mevcuttur ancak büyük ölçekli uygulamaları mümkün değil. Örneğin, sıcak ve soğuk redoks bataryaları ve seebeck etkisine dayalı cihazlar, bir ısı kaynağının içine kolayca gömülüp kullanılamaz. Matsushita ekibi araştırması sonucunda, STC’lerin, boyaya duyarlı güneş pilleri kullanılarak ısının doğrudan elektrik enerjisine dönüştürülmesinde yeni bir yöntem olarak kullanabileceğini açıkladı. Ayrıca, sistemin ışık yerine ısı kullanarak çalışmasını sağlamak için boyayı yarı iletken ile değiştirdiler.
Matsushita makalesinde, “Böyle bir tasarımla, genellikle düşük kaliteli enerji olarak kabul edilen ısı, büyük bir yenilenebilir enerji kaynağı haline gelir” dedi.
Ekip, uygulanabilirliği, çevre dostu olması ve küresel enerji krizini çözmeye yardımcı olma potansiyeli nedeniyle keşiflerinden dolayı çok heyecanlı. Matsushita, “Radyasyon korkusu yok, pahalı yakıt korkusu yok, güneş veya rüzgâr gibi değişken ve dengesiz güçlere dayanarak güç üretme yok” diyor. Gelecekte bu pil tipine yönelik daha fazla araştırma yapılması halinde, jeotermal piller gezegenimize zarar vermeden insanlığın enerji ihtiyacına cevap verebilir.