Salı, 19 Kasım, 2024
TUĞÇE ÖZKUŞ
BTM’nin ileri düzey haberleşme ve savunma sanayi ürünleri geliştiren teknoloji girişimi SigintOS, pek çok elektronik donanımın tek bir işletim sistemi içerisinde sorunsuz ve stabil çalışmasıyla öne çıkıyor. Girişimin kurucusu Murat Şişman, SigintOS’in 2018 yılında alanında tek ve benzersiz bir işletim sistemi olarak ortaya çıktığını belirterek, “GSM, radyo frekans alıcı/verici ve sinyal istihbaratına yönelik geliştirilmiş pek çok elektronik donanımın tek bir işletim sistemi içerisinde sorunsuz ve stabil çalışması bu zamana kadar mümkün değildi.
SigintOS; piyasadaki tüm sinyal işleme donanımının tek bir işletim sistemi içerisinde sorunsuz olarak tak çalıştır özelliğiyle kullanılmasını sağlayarak sektördeki en önemli ihtiyacı karşıladı” dedi.
ÖNCE İSTİHBARAT İÇİN
Şişman, taşınabilir acil durum haberleşme sistemi PECS’in (Portable Emergency Communication System) de altyapı ve fonksiyonlarının daha önce geliştirilmeye başlanan, askeri ve istihbarat alanında kullanılması hedeflenen bir projenin farklılaştırılması neticesinde ortaya çıktığını söyledi. Şişman, ülkemizde sıkça yaşanan doğal afetler sonrasında çalışmayan GSM şebekeleri, göçük altında bulunan insanlara ulaşamayan GSM sinyalleri ve mobil şebekelerin mahalle aralarına girememesi neticesinde taşınabilir ve kompakt yapıda bir GSM haberleşme sistemine ihtiyaç olduğunu ve PECS’in arama kurtarma ekipleri için hayati önem taşıyan bir cihaza dönüştürüldüğünü söyledi.
KESİNTİSİZ 8 SAAT
PECS’in yalnızca 9 kg ağırlığında el çantası şeklinde taşınabilir bir GSM şebekesi olduğunu belirten Murat Şişman, “İçerisindeki batarya ile 8 saat aralıksız çalışabiliyor ve şebeke elektriği ile şarj olduğu sırada da çalışmaya devam ediyor” dedi. PECS’in aynı anda iki farklı GSM operatörü olarak yayın yaparak, çevredeki tüm cep telefonlarının kendi üzerine otomatik olarak bağlanmasını sağladığını da vurgulayan Şişman, detayları şöyle aktardı: “Bir arama kurtarma faaliyeti sırasında ekip operatörü PECS üzerindeki yazılımla saniyeler içerisinde iki farklı operatör bilgilerini sisteme girerek GSM şebekesi oluşturabiliyor. Bu şebeke, 50 metre çapta yayın yaparak yalnızca göçük altındaki insanların sisteme bağlanabilmesini sağlıyor. Ayrıca portatif antenleri sayesinde göçüğün en alt kısımlarına kadar yayın yapabiliyor. Göçük altında bulunan cep telefonları, PECS’ten gelen sinyalleri gördüğü anda sisteme otomatik olarak bağlantı kuruyor. Her bir cep telefonu içerisindeki SIM kart bilgilerinde hangi operatöre kayıtlı olursa olsun bu sisteme hiçbir sorgu olmadan otomatik olarak bağlanıyor.”
HER OPERATÖRLE UYUMLU
PECS’in dünyadaki tüm operatörlere ait SIM kartlar ve cep telefonları ile yüzde 100 uyumlu çalıştığını söyleyen Murat Şişman, PECS üzerine bağlanan cep telefonlarıyla sesli görüşme, SMS mesajlaşması yapılabildiği gibi bu cep telefonlarına internet erişiminin de sağlandığını ifade etti. Yardıma muhtaç insanlarla PECS’in başındaki operatörün sesli görüşmeyi dilediği an gerçekleştirebildiğine dikkati çeken Şişman, bu özellik sayesinde arama kurtarma ekipleriyle göçük altındaki insanların haberleşebildiğini kaydetti. Şişman, aynı zamanda sisteme bağlanan tüm cep telefonlarına ait Uluslararası Mobil Abone Kimliği (IMSI) numaralarının da sistemin ekranında anlık olarak görüntülendiğini, böylece göçük altındakilerin kimlik bilgilerine de anında ulaşılabildiğini vurguladı.
ARAMA KURTARMA
PECS’in hedef pazarının, dünya üzerindeki tüm arama kurtarma organizasyonları olduğunun altını çizen Murat Şişman, “PECS, gerek kamu gerek sivil arama kurtarma ekiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere özel olarak geliştirildi. Global pazarda yer alabilmesi için tüm ülkelerle uyumlu şekilde altyapısı oluşturuldu. Arama kurtarma organizasyonlarının yanı sıra askeri ve istihbarat alanında da yer edinmeyi amaçlıyoruz. Bu iki alanda da pek çok ihtiyacı mevcut hali ile karşılayabilen PECS, farklı ihtiyaçlar için farklı fonksiyonlarını kolaylıkla içerisine entegre edebiliyor” dedi.
MUADİLİ YOK
“PECS’in en önemli özelliği, taşınabilmesi ve batarya ile çalışabilmesi” diyen Şişman, bu konuda muadil bir ürünün pazarda bulunmadığını söyledi. Şişman, “Ayrıca kolay kullanımı, aynı anda iki farklı GSM şebekesi olarak çalışabilmesi, istenilen şebekenin istenilen frekans ve bant üzerinde yayın yapabilmesi, daha önce hiçbir operatörün sunmadığı özellikler” diyerek, PECS’in ayrıcalıklarını anlattı.
ZAMAN VE DOĞRU BİLGİ
Özellikle arama kurtarma ekipleri için özel olarak tasarlanmasında belli özelliklerin ön planda tutulduğuna dikkat çeken Şişman, şu bilgileri paylaştı: “Arama kurtarma faaliyetlerindeki en kritik şey, zaman ve doğru bilgidir. Deprem gibi büyük felaketler sonrasında ilk 72 saat GSM haberleşmesi tam anlamıyla sağlanamaz. Bu da arama kurtarma ekiplerinin yardıma muhtaç insanlarla haberleşmesi konusunda büyük sıkıntı doğurur. Ticari operatörlere ait araç tipi mobil şebekeler bölgede çalışsa da göçük altına bu araçlardan sinyal iletimi mümkün olmuyor. Göçük altındaki insanlarla haberleşmenin önemi, bu tip kritik durumlarda muazzam faydalar sağlıyor.
En önemlisi ise göçük altındaki insanın kendisini yalnız hissetmemesi, arama kurtarma ekibinin kendisini kurtaracağının farkında olarak yaşama tutunması. Göçük altındakilerin konumunu ve sağlık durumunu cep telefonu haberleşmesi dışında öğrenebilmek oldukça zordur.”
BTM İLE HEYECANLANDIK
Murat Şişman, BTM sürecini ise şu sözlerle anlattı: “Özellikle teknoloji alanında birçok harika fikir, yatırım bulamadığı için ya fesh ediliyor ya da ülke dışında kendisine yer buluyor. Bu üzücü durum karşısında BTM’nin sunduğu olanaklar bizi oldukça heyecanlandırdı. BTM ile olan sürecimiz yeni başladı diyebiliriz. Bizi BTM’ye yakınlaştıran en önemli olgu, İstanbul Ticaret Odası gibi önemli bir kurumun desteği. Yatırımcılara ulaşma ve sonrasındaki süreçlerle ilgili profesyonel destek açısından BTM’nin bize büyük faydalar sağlayacağı aşikâr.”
SAHTE İHBARLARDAN DA KORUYOR
PECS’in bir diğer önemli özelliğinin ise sahte ihbarlardan korunmayı sağlaması olduğuna dikkat çeken Murat Şişman, “Birçok felaket sonrasında arama kurtarma ekiplerini en zor duruma sokan şeylerden biri de sahte ihbarlar. Kasası, cüzdanı veya kıymetli eşyasının kurtarılması için göçük altında kaldığını belirten sahte SMS mesajları gönderen birçok insan, gerçek arama kurtarma faaliyetlerinin yapılmasını engeller. PECS tam da bu noktada, gerçekten göçük altında olan insanlarla haberleşme sağladığı için sahte ihbarların da önüne geçiliyor” dedi.
19 Kasım 2024 Salı
19 Kasım 2024 Salı
19 Kasım 2024 Salı
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi