tatil-sepeti
tatil-sepeti

Tasarrufa yönelmek sağlıklı büyümenin gereği

Giriş: 13.09.2017 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca yapılan ‘İsrafın Boyutu’ incelemesinde, Türk halkının tasarruf yapma oranı yüzde 14’te kaldı. Akıllı telefon kullanımı ise yüzde 84’ü buldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlıkça ‘Tüketici İsrafın Boyutlarının İncelenmesi’ adıyla yapılan araştırma, 7 bölgeden 26 kent merkezinde, 18-69 yaş arası bin 650 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.

HER GÜN EKMEK

Araştırmada, özellikle her yıl Ramazan ayında sıkça gündeme gelen ekmek tüketimine ilişkin de veriler yer aldı. Türk halkının yüzde 66’sının her gün ekmek satın alırken, yüzde 96.8’inin ambalajsız ekmek tükettiği bilgisi de verildi. Ambalajsız ekmek satın alanların bir seferde ortalama 3 adet, ambalajlı ekmek alanların ise bir seferde ortalama 1.7 paket ekmek satın aldığı belirtildi.

TÜKETMEDEN ÇÖPE

Toplumun yüzde 8.6’sının ekmeği çöpe atma eğilimi gösterdiğine ve haftada kişi başı 226 gram ekmeğin tüketilme-den çöpe atıldığına işaret edilen araştırmada, ekmek israfının önlenmesi için bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiği kaydedildi.

Türkiye’de akıllı telefonkullanımının yüzde 84’e ulaştığına dikkat çekilen araştırmada, yüzde 14.7’lik kesimin standart cep telefonu sahibi olduğu, telefonu olmayan kesimin ise yüzde 1.5’te kaldığı ifade ediliyor. Akıllı telefon sahiplerinin yüzde 7’sinin yılda bir, yüzde 17’sinin iki yılda bir akıllı telefonunu değiştirdiğinin belirtildiği araştırmada, ortalama akıllı telefon değişim süresinin ise 3.2 yılda bir olarak hesaplandığı vurgulandı.

2 YILDA BİR OTOMOBİL

Araştırmada, Türkiye’nin yüzde 27’sinin otomobil sahibi olduğuna dikkat çekilerek, otomobil sahiplerinin yüzde 10’unun 2-3 yılda bir otomobilini değiştirdiği, ortalama değişim süresinin ise 6.2 yılda bir olarak görüldüğü ifade edildi.

İHTİYAÇ DIŞI

Araştırmaya göre gazete, kitap, dergi için para harcamak kamuoyunun yüzde 57’si için zorunlu ihtiyaç olarak algılanıyor. Taksiye binmek, abur cubur tüketmek, dışarıda yemek, tatile gitmek, kültür-sanat konularına para harcamak ise ihtiyaç dışı tüketim olarak görülüyor.