Çarşamba, 06 Kasım, 2024
Bilim insanlarının geliştirdiği robot ekskavatör, tasarımından işçiliğine her detayını kapsayacak şekilde 6 metre yüksekliğinde, 65 metre uzunluğunda bir taş duvar ördü. Projeyle, malzemelerin en verimli şekilde kullanılması ve enerji israfının önlenmesi hedefleniyor.
AYŞE BAŞAK
Taş duvar yapmak, ustalık isteyen, hem zihinsel hem de fiziksel olarak yorucu ve zor işlerden biridir. Bu yüzden taş taşımak, taş işçiliği yapmak, kesinlikle robotlara devretmek isteyeceğimiz işlerden biri olabilir. Bilim insanlarının bu arzuyu gerçekleştirmiş olması bizi şaşırtmamalı.
Taş duvar ören robotun adı HEAP; kendisi otonom bir hidrolik ekskavatör.
Aslında ETH Zürih Araştırma Enstitüsü’nden bir ekip tarafından modifiye edilen 12 tonluk Menzi Muck M545 yürüyen bir ekskavatör demek daha doğru. Ekskavatörü, robota çeviren değişiklikler arasında bir GNSS küresel konumlandırma sisteminin kurulumu, şasiye monteli bir IMU ölçüm ünitesi, bir kontrol modülü, ayrıca kabine ve kazı koluna yerleştirilen LiDAR sensörleri yer alıyor.
3 BOYUTLU HARİTA
Önce küçük test ve görevlere koşulan robot, taş duvar projesinde önemli bir aşama kaydetti ve bir ilki gerçekleştirdi. Başından sonuna, malzemelerin dökümünden tasarım ve yapım sürecine kadar bir taş duvarı kendi başına tamamladı. Robot HEAP, önce inşaat sahasını tarayarak mekanın 3 boyutlu bir haritasını oluşturdu. Sonra sahaya rastgele atılan her biri birkaç ton ağırlığındaki kayaların yerlerini kaydederek işe başladı. Robot, bir sonraki adımda her bir kayayı tek tek yerden kaldırdı, ağırlıklarını ölçmek, ağırlık merkezlerini tartmak ve üç boyutlu şekillerini kaydetmek için makina görüş teknolojisini kullandı.
65 METRE UZUNLUĞUNDA
Ardından bu veriler işlendi ve robot, kontrol modülünde işleyen bir algoritma ile 6 metre yüksekliğinde, 65 metre uzunluğunda sağlam bir ‘kuru taş’ duvar inşa etmek amacıyla her bir kaya için en iyi konumu belirledi. ‘Kuru taş’ duvar yani aralarında herhangi bir harç olmaksızın yalnızca iyi bir dengeyle üst üste dizilmiş taşlardan yapılmış bir duvar söz konusu olunca her kayaya en uygun pozisyonu bulmak daha da önem kazandı. HEAP böylelikle duvarı inşa etmeye başladı ve son derece başarılı oldu.
Çalışmayla ilgili bir makale, Science Robotics dergisinde yayınlandı.
HEDEF, ENERJİ İSRAFINI ÖNLEMEK
Deneysel sistemin hedeflerinden biri, aynı ortamda bulunan malzemelerin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak ve bunları başka yerlerden getirirken enerji israfının önüne geçmekti. Robot, bu hedefi gerçekleştirdi.
04 Aralık 2023 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba