tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

Japonya’da pirinç üretiminde kullanılacak bir robot üretildi. Deneme aşamasında olan robot pirinç üretiminde büyük bir devrim anlamına gelebilir. Bu robot, kimyasalların azaltılması, insan sağlığı, su kaynaklarının korunması, çevre kirliliği mücadelesi açısından büyük bir değişim oluşturabilir. Suda büyüyen pirinç, yetiştirilme koşullarından dolayı büyük emek istiyor. Pirinç üretiminde kullanılan pestisitler (tarım zararlılarına karşı ilaçlar) ve yabani otları öldüren güçlü kimyasallar, orantısız kullanıldığında insan sağlığı için tehlikeli olabiliyor. İlaçlama yapan, kimyasallara temas eden tarım işçileri için çeşitli riskler oluşuyor.
Solunum ve cilt hastalıkları bunların başında geliyor.

DOĞAL YÖNTEM

Asya’da pirinç tarlalarına salınan ördekler, yabani otları söküyor, içlerindeki böcekleri yiyerek çiftçilere iki önemli sorunun çözülmesine katkıda bulunuyor. Fakat artan nüfus ile ördek kullanımı yetersiz hale geldi ve kimyasallara dayalı pirinç üretimi yaygınlaştı. Dolayısıyla sebep olduğu sorunlar da…

JAPON İCADI

Pirinç tarlalarında ördeklerin yaptığını yapacak bir robot planlandı. Japon bir mühendisin geliştirdiği robot, ördeklerin gördüğü işleve benzer bir biçimde, kimyasala gerek duyulmadan pirinç tarlalarındaki sorunları çözmek üzere tasarlanmış. Otomotiv firması Nissan’ın çatısı altında geliştirilen robot, tasarımı ve işleviyle oldukça sıra dışı bir buluş. Robotun adı ise Aigamo. Bu adın kaynağı pirinç tarlalarında kullanılan bir ördek türü. Çok sade bir tasarıma sahip olan robot sadece 1.5 kg ağırlığında. Robot Aigamo’nun alt yüzeyine iki kauçuk fırça yerleştirilmiş. Ördeklerin fizyonomisinden ilham alan bu fırçalar, tıpkı kuşların palete benzer ayakları gibi işlev görüyor. Robot, bu fırçaları kullanarak su içinde ilerlerken yerlerinden söktüğü yabani otların büyümesini ve çoğalmasını önlüyor.

***

GERİ DÖNÜŞÜMÜ ENZİMLER YAPACAK

Bitkisel atıklardan plastik ve kimyasallar elde edilse nasıl olurdu? Kaynağı doğa olan ve doğal yollarla elde edilen sürdürülebilir geri dönüşüm ürünleri üzerinde çalışan bilim insanları bitkisel atıkların dönüştürülmesinde kullanılacak bir enzim geliştirdi. Bu buluş, geri dönüşüm, sıfır atık araştırmaları ve hedefleri açısından yepyeni bir eşik sayılıyor. Geri dönüşümün en önemli aşamalarından birinde rol oynayacak olan enzim tamamen doğal ve bitkilerin ana bileşenlerinden biri olan ‘lignin’den elde edildi. Pek çok buluşa kaynak olan bir bitki yapı taşı olan lignin, selüloz ile birlikte harikalar yaratıyor.

Bilim insanlarının amacı doğayı taklit etmek. Bu sürecin neticesinde elde edilen enzim bitkisel atıkların dönüştürülmesinde doğal reaksiyon gerçekleştirerek önemli rol oynayabilir. Bu bir nevi tasarım ürünü diyebileceğimiz enzim sayesinde bitkisel atıklardan plastik ve kimyasallardan doğal kaynaklı sürdürülebilir ürünler elde edilebilir. Bilim insanları, bu çalışmaların hedefine ulaşması durumunda geri dönüşümde ezberlerin değişebileceğini söylüyor.

02 Temmuz 2019 Salı

Etiketler : Teknoloji