Salı, 05 Kasım, 2024
MOVE ON, geliştirdiği tarımsal yapay zeka ve otonomi çözümleri ile tarımın tüm süreçlerini yönetilebilir kılıyor. Web sitesi ve mobil uygulamalar üzerinden de hizmet veren MOVE ON, tarımsal yapay zeka ve otonomi teknolojilerinde dünyadaki 5 firmadan biri.
SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi firmalarından MOVE ON, sürüm ve hasat dahil tarladaki tüm süreçleri yöneten yerli otonom sistemler geliştiriyor. Kameralar ve bunlara bağlı tarımsal yapay zeka yazılımları ile traktörleri otonom hale getiren dünyadaki 5 firmadan biri olan MOVE ON, insan hatasını ortadan kaldırıp, hasattaki ürün kaybını engelleyen yazılım ve donanımları yüzde 100 yerli olarak üretiyor.
HEDEF TARIM 5.0
Tarımda tam otonomi üzerine çalışan tek yerli firma olan MOVE ON, geliştirdiği TAS, TASAI sistemleri ve bunların bulut bağlantısını sağlayan MCP Tarım Bulut Platformu ile Türkiye’yi Tarım 5.0’a taşımayı hedefliyor. İstanbul Ticaret’in sorularını MOVE ON’un kurucusu çiftçi ve bilgisayar yüksek mühendisi Ömer Faruk Koç cevapladı.
HEM ÇİFTÇİ HEM MÜHENDİS
MOVE ON’u tanıtır mısınız?
“Elimiz klavyede, ayağımız toprakta” sloganı ile çalışan çiftçi ve mühendisler olarak, genç ve dinamik bir startup olarak yapay zeka ile yeni nesil komplike tarım teknolojileri geliştiriyoruz. Bilgisayarlı görü, sensör füzyonu, bulut bilişim ve uzak haberleşme teknolojileri Ar-Ge’si yapıyoruz. Tarımsal verimsizliği azaltacak yerli yapay zeka yazılım ve donanımları geliştirmek adına ‘traktörlere göz ekleyebilir miyiz?’ sorusuna cevap arayarak yola çıktık.
MALİYETLER DÜŞTÜ
Traktörlere eklediğiniz gözler ne gibi faydalar sağladı?
Geliştirdiğimiz TAS ve TASAI kitlerimiz sayesinde tarımsal ürünlerdeki kayıp maliyetleri düşürdük, insan hatasını en aza indirdik. Gübre dozlarını bitkinin ihtiyacına göre ayarlayabiliyoruz. Yetersiz veri ve takipsizlik problemlerini tarım bulut platformu ile ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. TAS-Kameralı Traktör Otomatik Dümenleme Kiti, hasat sırasında oluşan yüzde 8’lik ürün kaybını en aza indiriyor. TASAI Otonom Traktör Kiti; ihtiyaç kadarıyla gübre ve ilaç kullanılmasını sağlamak için tarlayı ve bitkiyi haritalandırıyor. MCP-Tarım Bulut Platformu ise TAS ve TASAI ile entegre olarak traktörleri uzaktan yönetirken, verileri depolayıp tarımsal yapay zeka yazılımları ile analizler yapıyor.
BİR BİTKİ İÇİN 500 BİN VERİ
Bitkisel veri tabanı ne işe yarıyor?
Mısır, ayçiçeği, çim, şeker pancarı ve yabancı ot için özel veri tabanları oluşturup, her biri için 500 bin verilik bir sisteme sahip olduk. Bu da çiftçinin çok veri ile beslenmesini, öngörülü ve sağlıklı tarım yapmasını sağlıyor. Verim artış ve azalışlarının gerçek nedenlerini ortaya koyuyor. Tarlanın verim haritasını oluşturuyor ve bitki sayısını ölçüyor, tarlayı 360 derece haritalandırıp, toprağı analiz ederek rekolte tahmini yapıyor.
TARLADA ROTA TAYİNİ
TASAI nasıl bir sistem?
Gerçek zamanlı çalışan TASAI ile her marka traktörü tam otonom hale getirebiliyoruz. Bu sistem Türkiye’yi Çin ve ABD ile aynı zamanda, Tarım 5.0 liginde söz sahibi yapacak. Traktörün üzerine taktığımız kamera, yapay zeka bilgisayarı, dokunmatik ekran ve benzeri donanımlardan aldığımız verileri yapay zeka yazılımlarımızla işliyor ve anlamlandırıyoruz. TASAI; tarlada önüne çıkan engelleri algılayarak traktörü durdurabiliyor, çiftçinin cep telefonunda bulunan MCP uygulamasına bildirim gönderebiliyor, bitki ve yabancı otları ayırt ederek değişken oranlı gübreleme, ilaçlama yapabiliyor. Ek olarak traktör operatörü ile de entegre çalışarak traktör dümenlemesi ve rota planlaması yapabiliyor.
GLOBAL PATENT
Patent çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
2018 yılında ilk patent başvurumuzu yapmıştık. Bu kapsamda yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonrasında, 2021 yılında TAS kitimizin satışlarına başladık. Hali hazırda Fikri Sınai ve Mülki Haklar (IP) çalışmaları çerçevesinde; yurtiçinde 2, globalde 1 patent olmak üzere toplamda 3 patente sahibiz. Ayrıca toplamda 7 markamız bulunuyor.
TRAKTÖRLERE UZAKTAN MÜDAHALE
“Bulut platformumuz MCP-MOVE ON Tarım Bulut Platformu, traktörün bütün metriklerini ve verilerini uzaktan yönetebiliyor. Servis bakımı gibi kritik zamanlamalar için traktör üreticilerini uyararak sürekli bilgi akışı sağlıyor. MCP de diğer sistemlerimiz gibi çeşitli markalardaki alet ve ekipmana entegre olarak, tarımsal yapay zeka yazılımlarımızın kullanımına imkan sağlıyor.”
5 MİLYON TL YATIRIM
“Yatırım turumuzda; Şirket Ortağım Melek Yatırım Ağı, KT Portföy’ün yönettiği Lonca GSYF ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) olmak üzere 3 kurumdan 50 milyon TL değerleme üzerinden 5 milyon TL yatırım aldık.”
DÜNYADA ÖNCÜYÜZ
“2023 Ocak’ta Las Vegas’ta düzenlenen dünyanın en büyük elektronik fuarı CES’e katılan 50 Türk girişiminden biri olduk. Tarımda dijital teknoloji geliştirmeye dünyada ilk başlayanlardan biri olmanın mutluluğunu yaşadık.”
BİTKİNİN İHTİYACINI BELİRLİYOR
“Sistemlerimiz tarladaki bitkilerin gübre ihtiyacını belirliyor. Traktörlerin arkasındaki ekipmanlara veya ZİHA’lara (zirai insansız hava aracı) komut göndererek; tarlanın 2 veya 3 boyutlu haritalandırmasını yapıyor, gerekli oranlarda gübre ve ilaç kullanımını sağlıyor.”
YABANCI OTA NOKTA TESPİTİ
“Uluslararası 2021 ARCA ve 2021 ISIF fuarlarından gümüş madalya alan TASAI-Otonom Traktör Kiti ile bütün traktörleri kamerayla donatıyor ve otonom hale getiriyoruz. Eski ve yeni her marka ve model traktöre entegre edilebilen TASAI; tarlayı ve bitkiyi 360 derece görüyor. Yeşilden yeşil ayrıştırması yapıp; bitki ve yabancı otu birbirinden ayırt edebiliyor. Böylece doğrudan yabancı ota yönelik ilaçlama yapabiliyor.”
17 Temmuz 2023 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba