Çarşamba, 04 Aralık, 2024
TANZANYA
Kahire’den Cape Town’a kadar 26 ülkeyi kapsayan Afrika Serbest Ticaret Bölgesi’nin bir parçası olan Tanzanya’da ticaret yapmanın yatırımcı için fırsat olduğu kaydediliyor. Ülkedeki yatırım fırsatlarının başında endüstri ve tarım gelirken, 50 milyonu aşan nüfusuyla Doğu Afrika Topluluğu’nun da üyesi olan Tanzanya’nın, bu ülkelere ulaşmak için önemli bir köprü görevi gördüğü belirtiliyor.
KÂRLI SATIŞLAR
Tanzanya Yatırım Merkezi (TIC) Başkanı Clifford Tandari, özellikle Türk yatırımcıların Tanzanya’da yapacakları yatırımlarla hem kıtaya hem de dünyanın farklı ülkelerine kârlı satışlar yapabileceklerini söyledi. Ülkedeki yerli ve yabancı yatırımcılara danışmanlık için Ticaret ve Endüstri Bakanlığı çatısı altında hizmet veren merkezin başkanı Tandari, ülkedeki yatırım olanaklarına ilişkin, “Tanzanya’da endüstrinin yanında tarım, eğitim, su ve yer altı kaynaklarında da önemli fırsatlar var” diye konuştu.
Ülkenin 8 farklı bölgesinde pamuk üretildiğini, Türkiye’nin de tekstil ve ayakkabı üretiminde çok başarılı olduğunu söyleyen Tandari, “Türkler, neden buraya gelip, üretip, dünyaya satmasın?” dedi.
Tanzanya’ya gelen yatırımcıların önce bir arsa temin etmesi gerektiğini aktaran Tandari, şunları söyledi: “Biz bu konuda yardımcı oluyoruz. Şirket kurma işlemlerini tamamlamalılar. Şirket sözleşmelerine sahip olmalılar ve tabii bankadan da bir teminatları olmalı. Eğer Tanzanyalı bir şirketle ortaklık kuracaklarsa bir iş planları olmalı ve bunu ibraz etmeliler. Ülkemiz 8 farklı ülkeyle çevrili. Türkler buraya geldiklerinde bu ülkelere kolaylıkla ürünlerini satabilirler.”
GİRİŞİMCİLERİ KOORDİNE EDİYOR
Tanzanya Yatırım Merkezi, 1997’de ülkedeki yatırımları artırmak ve koordine etmek amacıyla kuruldu. 500 bin dolar sermayeye sahip yabancı yatırımcılara ve 100 bin dolara sahip yerli yatırımcılara destek olan merkez, müteşebbislerin ülkedeki izinleri almalarına ve yetkilendirilmelerine yardımcı oluyor.
RUANDA
AFRİKA’DAKİ FIRSATLARI KAÇIRMAYIN
İstikrarlı büyümesi ve Doğu Afrika’da ‘bölgesel ticaret merkezi’ olma hedefinden dolayı uluslararası arenada ‘Afrika’nın Singapur’u’ denilen Ruanda, Afrika kıtasının nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkesi konumunda.
YÜZDE 5.9 BÜYÜDÜ
Bugün Afrika’nın en hızlı gelişen ülkelerinden biri haline gelen Ruanda’nın ekonomisi tarım, hayvancılık, madencilik ve turizme dayanıyor. Ruanda Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre, ülkenin 2016’da ekonomik büyümesi yüzde 5.9 olurken gayrisafi yurtiçi hasılası da 9 milyar dolara yaklaştı.
KAHVE VE ÇAY
Toplam ticaret hacmi 2016’da 603.4 milyon dolara ulaşan ülkenin ithalatı 439.3 milyon dolar, ihracatı ise 164.1 milyon dolar oldu. Türkiye de Ruanda’nın toplam ticaret hacminden yüzde 10’luk paya sahip.
Bu dönemde ihracat kalemlerinin en önemlisini Ruanda kahvesi ve çayı oluştururken altın ihracatı da üçüncü sırada yer aldı. Ülke son 15 yılda gerçekleştirdiği ticari reformlarla tüm dünyanın ilgisini çekiyor ve Dünya Bankası ile diğer uluslararası kuruluşların da övgüsünü alıyor.
DAĞ GORİLLERİNİN ÜLKESİ
ZANZİBAR
EGZOTİK TATİL DESTİNASYONU
Hint Okyanusu’nun turkuaz rengi sularıyla çevrili Zanzibar Adası, günümüzün en çok dikkat çeken egzotik tatil destinasyonları arasında yer alıyor. Yaklaşık 1.5 milyon kişinin yaşadığı 2 bin 500 kilometrekarelik alana kurulu adada sıcaklardan bunalan halk, akşam saatlerinde denize girerek serinliyor.
24 Mayıs 2017 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba