Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: AYŞE BAŞAK
Akıllı cep telefonunuzu açıyorsunuz. Uygulamayı çalıştırıp bir araç istiyorsunuz. Gideceğiniz yeri söylüyorsunuz. Uygulama ücreti hesaplıyor. Telefonunuzdaki GPS ile yerinizi tespit eden sistem size en yakın aracı yönlendiriyor. Ekrandan aracın gelişini harita üzerinden takip ediyor, plakasını, şoförü görebiliyor, diğer müşterilerin şoför hakkındaki izlenimlerini öğrenebiliyorsunuz. Varış noktasına ulaştığınızda uygulamada belirlenen ücreti ödüyorsunuz.
KENDİ ARAÇLARI
Tanıdık geldi mi? Türkiye’de de son yıllarda popüler olan benzer uygulamalar var. Bunlar ücretlendirme konusunda bu kadar net değiller ve standart taksileri kullanıyorlar. Ücreti de standart taksi ücreti oluyor. Ancak bu işin piri diyebileceğimiz Uber, kendi araçlarını kullanıyor. Türkiye’de standart taksi hizmetinden daha pahalı olduğundan çok ilgi görmeyen Uber, taksiden daha ucuz hizmet verdiği pek çok yerde de taksi sahipleri ile sorunlar yaşıyor.
DAHA UCUZ HİZMET
Uber, sürücüsüz araçlar için testlere başlayacağını duyurdu. Hibrit bir Ford Fusion sürücüsüz araç kitleri ile donatılarak Uber’in Pittsburgh’daki merkezinde denemelere başlıyor. Bu şehrin yollarının çeşitliliği, trafik ve hava durumunun denemelerin yapılması açısından ideal olduğu belirtiliyor.
Uber, bu teknoloji ile daha güvenli ve daha ucuz hizmet vermeyi amaçlıyor.
ALERJİYE KARŞI TEKNOLOJİ
Alerjik hassasiyet artıyor mu? Eskisine göre daha mı çok alerjik insan var? Etrafımıza baktığımızda bu duyguya kapılıyoruz. Yediğimiz gıdalar, kullandığımız veya bir şekilde maruz kaldığımız kimyasallar sağlığımızı nasıl etkiliyor, bilemiyoruz.
Evde toza alerjisi olanlar için geliştirilen elektrikli süpürgeler gibi başka sektörlerden dealerjisi olanlar için özel üretilmiş ürünler geliyor.
KİRLİ HAVA İÇİN
Tesla’nın “biyolojik silah koruma” modu olan modeli aslında biyolojik silah için değil, kirli hava için geliştirildi. Yolcuların dışarının kirli havasından etkilenmemeleri için şimdi de Audi bir teknoloji geliştirmiş.
Bu yılın içinde Q2 modeline yerleştirilecek olan sistem A1, A3, Q3 ve TT modellerinde de kullanılacak. Ayrıca hâlihazırda arabası olanlar isterse bu yeni filtrelerden taktırabilecekler.
NASIL ÇALIŞIYOR
Havadaki partikülleri, zararlı gazları ve alerjiye sebep olan maddeleri filtreleyen teknoloji sıradan iki filtreli sistemin çok ötesinde. Bitkilerden elde edilen bir madde ile üretilen özel bir dış katman havadaki alerjenleri yakalıyor. İç kısımda ise mikrofiber bir filtre var. Bu havadaki tüm tanecikleri karbon bir katmanda hapsediyor. Üstelik aracın içine dolan havada bir azalma olmadığı belirtiliyor.
62.5 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE
Biri ABD’li, diğeri Kanadalı iki girişimci tarafından kurulan Uber, bugün 62.5 milyar dolar değerinde, tüm dünyada yolcu taşıyan bir şirket. Her ne kadar pek çok ülkede hükümetler veya taksiciler ile problemler yaşıyor olsa da Uber yoluna devam ediyor.
31 Mayıs 2016 Salı
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe