Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) işbirliği ile yürütülen ‘Grow Up: Türkiye’de Startup Ekosistemi Çeşitliliğinin Desteklenmesi’ projesinin sahne etkinliği gerçekleşti. Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen PEP-Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında yürütülen Grow Up projesinde destek alan 10 girişimci sunum yaptı.
Etkinlik, BTM’nin Fulya Yerleşkesi’nde düzenlendi.
TEMATİK ALANLAR
Programın açılışında konuşan BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, bugüne kadar 8 bin 500’den fazla girişimciye ve 5 binden fazla girişime destek verdiklerini söyledi. Elbaşı, Grow Up programıyla özellikle tarım, gıda ve yeşil dönüşüm alanında çalışmalar yapan kişileri girişimcilik ekosistemine kazandırmayı ve bu alanlarda nitelikli girişimleri ekosistemle buluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Elbaşı, sözlerine şöyle devam etti: “BTM olarak yaş ve sektör ayrımımız bulunmuyor. Ancak Grow Up programında özellikle sektör olarak tarım, gıda ve yeşil dönüşüm gibi belirli temalara odaklandık. Grow Up programını başlatırken sürdürülebilir bir dünya vizyonu ile yola çıktık. Dünyada ilk 5’e giren bir startup merkezi olarak sadece ülkemize değil, dünyadaki ekosisteme karşı bir sorumluluğumuz olduğunun bilincindeyiz ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.”
EKOSİSTEM ZENGİNLEŞİYOR
GIZ İş Geliştirme ve Girişimcilik Bölüm Yöneticisi Onur Arcan ise Grow Up projesiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen GIZ tarafından uygulanan PEP Projesi olarak, Türkiye’deki girişimcilerin kapasitelerini artırmayı hedefleyerek girişimcilik projelerine destek sağlıyoruz. BTM işbirliğiyle yürüttüğümüz bu projede, farklı sektörlerden gelen girişimlere destek vermek ve ekosisteme katkı sağlamak, bizi son derece memnun etti. Gençlerin, kadınların ve göçmenlerin de girişimcilik ekosistemine dahil olmasını, fırsat eşitliği ve ekosistemin daha da zenginleşmesi açısından önemsiyoruz.”
YEŞİL GELECEK PANELİ
Grow Up’ın Proje Koordinatörü Başak Güröz de proje kapsamında gerçekleşen faaliyetleri ve çıktıları hakkında bilgi verdi.
Etkinlik kapsamında projenin hedef sektörlerinden gıda, tarım ve yeşil girişimcilik temalarını da konu alan ‘Yeşil Gelecek: Eko-Girişimciliğin İlerlemesi ve Destek Yolları’ konulu bir panel de gerçekleştirildi. BTM Kıdemli İş Geliştirme Uzmanı Zübeyde Ağsakallı’nın moderatörlüğünde düzenlenen panele; EKSİM Holding Ar-Ge ve Dijital Süreç Yönetimi Direktörü Dr. Mustafa Çelikpençe, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) İklim Teknolojisi Elçisi Emrah İnce ve Wastespresso Kurucu Ortağı Cavid Bayramlı panelist olarak katıldı. Etkinlik, BINA Incubator Program Müdürü Muhammed Yasin Elmadit’in ‘Türkiye’de Girişimcilik Ekosistemi: Farklılıkların Gücü’ başlıklı konuşmasıyla sonlandı.
EKOSİSTEMDE YENİ BAŞARI HİKAYELERİ YAZACAĞIZ
İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, sürdürülebilirlik konusunun şimdiki kuşakların gelecek kuşaklar için taşıdığı en önemli sorumluluklardan biri olduğuna dikkat çekti. Salman şunları söyledi: “Artık koşullar, dünyayı mevcut politikalarını yeniden gözden geçirmeye ve sürdürülebilirliğe yönelik ciddi çalışmalar yapmaya zorunlu kılıyor. İşte tam da bu noktada startup’lar ve çözümleri devreye giriyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında ülke olarak birçok alanda uluslararası başarılara imza attık. Tıpkı bu ilk 100 yılda olduğu gibi ikinci yüzyılda da daha çok çalışarak yeni başarı hikâyeleri oluşturmalıyız. İTO olarak destek vermekten gurur duyduğumuz BTM’nin girişimcilik ekosistemi içinde yeni ve ses getiren başarı hikayelerinin yazılmasında önemli rol üstleneceğine inanıyorum.”
84 GİRİŞİM DESTEKLENDİ
Geçtiğimiz yıl kasım ayında başlayan Grow Up projesinin birinci etabında, iş modelini kurmuş 28 girişim yer alırken, ikinci etabında ise fikir aşamasındaki 56 kadın girişimci desteklendi. Girişimcilik ve sosyal uyum faaliyetleri yoluyla Türkiye’deki girişimcilerin niteliklerini artırmayı ve fırsat eşitliği sağlamayı amaçlamayan Grow Up kapsamında startup’ların iş kurma, iş kapasitesini geliştirme, sürdürülebilirlik becerileri geliştirildi ve yol haritaları belirlendi. Program sürecinde eğitimlerin yanı sıra, odak grup toplantıları, paneller, çalıştaylar, fuar katılımı ve mentor eşleştirmeleri gerçekleştirildi.
İŞTE SUNUM YAPAN 10 GİRİŞİM
Mapla Biotechnology: Gıda atıklarını kullanarak biyoplastik ve sıfır atık hedefine yönelik kompost gübre üretimini amaçlıyor.
Paketman: Özellikle yabancılar ve turistler için tasarlanmış online yemek siparişi ve teslimat platformu olarak çok dilli bir arayüz sunuyor. Geniş ödeme seçenekleri ve üstün müşteri hizmeti ile Türkiye’nin çok kültürlü nüfusuna yemek deneyimini geliştiriyor.
Yomio Drops: Fonksiyonel atıştırmalık kategorisinde sağlıklı yaşam ve doğru beslenme alışkanlığı edinmeyi amaçlayan, tamamen gıda bileşenlerinden oluşan, yoğurt içeren, katkı maddesi kullanmadan uzun raf ömrü sağlayan ve güvenli hayvansal gıda tüketimini destekleyen lezzetli atıştırmalıklar.
Aladdin Energy: Güneş enerjisi sistemi termal enerjiyi depoluyor ve su ısıtma için tasarruf sağlayarak enerjiyi yüzde 70 oranında koruyor.
Orbiba Robotics: Temiz tarım alanında katkıda bulunmak isteyen her birey için uygun fiyatlı, yapay zeka ile veri işleme yeteneğine sahip robot platformları üretmek amacıyla kurulan bir tarım teknolojileri girişimi. Yenilenebilir enerji kullanarak düşük maliyetli ve yüksek yatırım getirili akıllı küçük robotlar tasarlayıp geliştirerek, düşük karbon ayak izi ile organik tarım uygulayıcılarını desteklemeyi hedefliyor.
NFS Fonksiyonel Gıda: İleri gıda teknolojileri ve doğal kaynaklardan elde edilen fonksiyonel bileşenlerle geliştirilen özel gıdalarla tüketicilere spesifik sağlık ve yaşa uygun çözümler sunan bir gıda üretim girişimi.
DeliveTree: Ağaçları yeniden hayata döndürme ve topluluk katılımını teşvik etme girişimi.
Agrovech: Tarımsal arazilerde uydu ve drone görüntüleri kullanıp yapay zeka tabanlı yazılım geliştiriyor; hasat dönemini belirleme, bitki büyümesi, rekolte tahmini ve diğer analizleri gerçekleştirerek çiftçilere web tabanlı bir karar destek sistemi sunuyor.
Amenu: Restoranlar ve mutfaklar için ücretsiz dijital menü desteği sunuyor.
Farmhood: Yenilikçi gıda teknolojileri ile Ar-Ge çalışmalarını birleştirerek, tarım ürünlerini, işlenmiş gıdaları ve yan ürünleri dönüştürerek inovatif, lezzetli ve sürdürülebilir gıdalar üretiyor.
20 Kasım 2023 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe