tatil-sepeti

UNESCO tarafından dünya miras listesine alınan Rusya’nın ikinci büyük kenti St. Petersburg’da Türk yatırımları artıyor. 300 yıllık tarih, kültür ve sanat şehrinde inşaata damgasını vuran Türk şirketleri, tekstil ve restoran işletmeciliğinde de nüfuzunu genişletiyor.

İstanbul Ticaret Odası Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi üyeleri, işbirliği ve yatırım fırsatlarını değerlendirmek için St. Petersburg’da incelemelerde bulundu. Komite Başkanı Erol Temizkanoğlu’nun başkanlık ettiği İTO heyetinde Komite Başkan Yardımcısı ve İTO Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme, Meclis Üyesi Ali Sinan Safi ile Komite Üyeleri Birol Kaya ve Hüseyin Kudret Kıdık yer aldı. Heyet, Rusya’ya 200 yıl başkentlik yapan ve giderek sanayi şehrine dönüşen St. Petersburg bölgesinde doğal ve işlenmiş yakıt alanında iş imkanları ve kurulabilecek olası işbirliği için Rus temsilcileriyle bir dizi temaslarda bulundu.

AVRUPA VE JAPONYA

Türkiye’nin St. Petersburg Başkonsolosluğu’nu ziyaret eden İTO heyeti, Başkonsolos Kazım Çavuşoğlu ve Ticari Ateşe Koray Ali Konca’dan iki ülke ilişkileri ve bölgenin ekonomisi hakkında bilgi aldı. Bölgedeki Türk yatırımlarını değerlendiren Hüseyin Akarçeşme, şu bilgiyi paylaştı: “Başkonsolosluğumuz St. Petersburg’da ülkemiz için cansiperane çalışıyor. İki ülke ilişkilerinin durumunu ve bölgede Türk iş adamlarının yatırımları olduğunu öğrendik. Son zamanlarda Türk inşaat şirketleri burada yatırıma başladı. Bölgede tekstil, gıda ve restoran işletmeciliğinde de Türk iş adamlarının sayısı artıyor. St. Petersburg, kültür ve sanat şehri. Son yıllarda sanayi şehri unvanı da alacak duruma geldi. Avrupa’nın birçok popüler otomobil markası ve Japon otomotiv üreticileri burada üretime başlamışlar.”

İNŞAAT PROJELERİ

Başkonsolosluğun verdiği bilgiye göre, Türk inşaat şirketleri bölgede bina, otoyol ve köprü başta olmak üzere önemli projelerin yapımını üstlendi. Akarçeşme’nin verdiği bilgiye göre, kentte inşaat işlerini yürüten İçtaş, asma köprüler yaptı ve Moskova-St. Petersburg otoyolunun bazı bölümlerini inşa ediyor. Yine Rönesans inşaat şirketi de önemli işler yapıyor. Yıldırım Holding’in krom tesisi var. Akkuyu termik santrali projesi de kentte konuşulan bir yatırım.

ŞAİRLERİN İLHAM KAYNAĞI

Yüzyıllardır şair ve yazarlara ilham kaynağı olan St. Petersburg, mimarisi ile hayranlık uyandırıyor. Şehirde devasa aynı zamanda estetik ve sanat eseri binalar, köprüler dikkat çekiyor. Tiyatroları, opera ve balo salonları, konser salonları ve galeriler kentin diğer sembolleri. Kent, dünyanın en büyük ve en çok eser bulunan müzelerine de ev sahipliği yapıyor. Hermitage Müzesi, en büyüğü ve en kapsamlısı. Bu müzede her eser için 10 saniye harcansa ancak 9-10 yılda dışarı çıkabileceğiniz kadar çok bilgi bulunuyor. Rus müzesi, büyük silah müzesi, işkence aletleri müzesi, Faberge hediye müzesi (yumurta müzesi) ve hayvan müzesi kentteki diğer müzelerden birkaçı.

GECE KARANLIĞI SADECE İKİ SAAT

Rus Çarı Deli Petro’nun (1. Petro) yaklaşık 300 yıl önce bataklıklar üzerine kurduğu St. Petersburg, ülkeye 200 yıl başkentlik yaptı. Bugün Rusya’nın ikinci büyük kenti olan St. Petersburg’da 5.5 milyon nüfus yaşıyor. Kent dört defa isim değiştirdi. Kurulduğu yıllar öncesinde St. Petersburg olarak anıldı. Deli Petro zamanında Petrograd oldu. Ekim devrimi ile birlikte Leningrad adını aldı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra da yeniden St. Petersburg adı verildi. Kentte, coğrafi konumu nedeniyle mayıs ortasından temmuz sonuna kadar gecenin karanlığı iki saat sürüyor ve beyaz geceler diye tabir ediliyor. Güneş gece saat 24.00’da batıyorsa, saat 02.00’da hava yeniden aydınlanıyor.

18 Ekim 2017 Çarşamba

Etiketler : Dünya