Sporseverlerin ve spor kulüplerinin buluşma noktası

Girişimcilik ruhuyla spora erişimi kolaylaştırmayı hedefleyen platform Sporara, Türkiye’de spor kulüpleri ve sporseverler arasında köprü kuruyor.

Giriş: 02.04.2024 - 07:32
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Dijital dönüşümü sporla birleştirerek sektöre yenilikçi bir yaklaşım getiren Sporara kurucu ortağı Elif Haskırış, hikayesini ve hedeflerini anlattı. 

 

BAHAR DAĞAŞAN

 

Türkiye’de 20 binden fazla spor kulübünün bulunduğunu belirten Elif Haskırış, buna rağmen sporseverlerin aktivite ve eğitim arayışlarında istedikleri bilgiye erişimde zorluk yaşadıklarını, öte yandan spor kulüplerinin de düşük talepten yakındıklarını söyledi. Bu soruna çözüm olarak online bir pazaryeri olarak hizmet veren Sporara’yı hayata geçirdiklerini anlatan Haskırış, sporseverlerin istedikleri spor dalında eğitim ve aktivite bulmalarını sağlarken, aynı zamanda spor kulüplerinin hem reklam maliyetlerini düşürdüklerini hem de müşteri kazanımını artırarak sektöre canlılık kattıklarını kaydetti.

 

SEKTÖREL DENEYİMLE

 

Spor odaklı eğitim satın alma sürecine hız katan yaklaşım multidisipliner eğitim geçmişi, sporcu kimliği ve sektörel deneyimleriyle Sporara’nın hayata geçirilmesine önayak olan Elif Haskırış, “Sporara.com olarak dalış, golf ve yelken gibi binlerce spor kulübünün eğitim, aktivite ve turlarını listeleyip online satış yapabileceği bir pazaryeri sunarak kulüpler için müşteri kaybını önlemeyi, sporseverlere ise daha hızlı, güvenilir ve zahmetsiz bir erişim sağlayarak olumlu bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz” dedi. Haskırış, filtreleme ve online ödeme gibi özellikler sayesinde 7/24 satın alma yapılabilen platformda spor odaklı eğitim satın alma sürecini 5 dakikanın altına indirdiklerini de ekledi.

 

DÜNYA VE TÜRKİYE HEDEFİ 

 

Elif Haskırış; Sporara’nın teknik, pazarlama ve iş geliştirme gibi alanlarda profesyonellerden oluşan çekirdek ekibinden bahsetti ve kurucu ortağı Doğukan Aktürk’ün liderliğinde gelişen ekibin mobil uygulama geliştirme sürecinde Apple Tasarım Ödüllü danışmanlardan da destek aldığını belirtti.

 

Bir pazaryeri olarak gelir modellerini büyük oranda B2B ve B2C satış komisyonlarının oluşturduğunu söyleyen Haskırış, şöyle devam etti: “Reklamlar, işbirlikleri ve faaliyet dışı kârlar da diğer gelir kalemlerimiz arasında bulunuyor. Sporara ailesi olarak, edindiğimiz gelirleri yine spor sektörüne harcayarak ülkemizde ve globalde sporun erişimini daha kolay hale getirmek en büyük hayalimiz.” 

 

B2B SATIŞ MODÜLÜ VE YAPAY ZEKAYLA FARK 

 

Türkiye’de kendileriyle aynı fikri geliştiren bir girişim olmadığını vurgulayan Elif Haskırış, Sporara’nın en büyük farkını platformun yalnızca sporu merkezine alması ve B2B satış modülü içermesi olarak açıkladı. Girişimin birçok modülde yapay zeka desteğine sahip olmasının da kendilerini rakiplerinden ayıran önemli bir özellik olduğunu paylaştı.

 

YATIRIMCILARIN GİRİŞİME KATTIĞI NİTELİKSEL DEĞERLER DE KIYMETLİ

 

Türkiye’de ve dünya genelinde spor tutkunlarının vazgeçilmez adresi olmaya aday olduklarını dile getiren Elif Haskırış, girişim ekosistemine dair en büyük motivasyon kaynaklarının ‘Türkiye’nin bir unicorn şirketi daha oldu’ haberleri olduğunu söyledi. Günümüzde girişimcilerin nitelikli yatırımcı arayışında olduğunu paylaşan Haskırış; girişimcilerin, yatırımcıların yalnızca maddi desteğine değil, projeye katacağı nitel değerlere de ihtiyaç duyduğunu belirtti. 

 


BTM SÜRECİN DOĞRULUĞUNU TEST ETME FIRSATI SAĞLIYOR 

 

Sporara projesinden önce de çeşitli eğitimler ve etkinlikler vesilesiyle ziyaret ettikleri BTM ile yollarının kesişme hikayesini anlatan Elif Haskırış, şöyle devam etti: “BTM, girişimcilere sağladığı network ve bilgi birikimiyle başarılı projelerin ortaya çıkmasına olanak tanıyor. Öte yandan, BTM’nin sunduğu ortam, girişimcilere doğru bir sürecin içerisinde olup olmadıklarına dair bir test ortamı oluşturuyor. Girişimimizi başlatmak istediğimizde aklımıza ilk gelen yer BTM oldu. Sahne XL etkinliği sırasında standımıza ilgi gösterip görüşmeleri sürdüren yatırımcı gruplarıyla tanışmamız, bizim için önemli bir dönüm noktasıydı.”