Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Dünya spor endüstrisi 2 trilyon dolara ulaşırken, hayran kitlesi de artıyor. Başta futbol olmak üzere golf, tenis, motor sporları ve olimpiyat-larda, milyarlarca dolarla ifade edilen rakamlar dönüyor. İnsanlar hayranı olduğu sporcularla adeta aynı yemeği yiyor, aynı elbiseyi giyiyor. İspanya futbolunun yetenekli ismi Messi, golfün bir numarası Tiger Woods, kortların söz sahibi Roger Federer bu isimlerden birkaçı. İşadamları, takımları ve sporcuları izlemek için gittiği şampiyona, turnuva veya finallerin yayın ihaleleri için devasa paralar ödemede tereddüt etmiyor. Spor karşılaşmalarının yayın ihaleleri 1 milyar doların altına inmiyor.
BU DAHA BAŞLANGIÇ
Bu alandaki uzmanlar ise henüz bunun başlangıç olduğunu ve spora olan ilginin artacağını belirtiyor. İşte uzmanların görüşleri: “Spor, eğlenceden ve maçlardan çok daha fazlası. Tüketicinin elinde çok daha fazla seçim şansı var ve spor, markaların vermek istedikleri mesajları, tüketiciye daha kolay ulaştırabilmeleri için bir araç. Taraftarlık tutkusu çalışmalarımıza yön veriyor. İnsanlar taraftarı olduğu takımları desteklemek, onlarla beraber sevinmek için maçlarına gidiyor, ürünlerini alıyor hatta onlarla bir gece yemek yemek için binlerce dolar ödüyor. Böylesine önemli bir pazarda tüketiciler, pazarı çığ gibi büyütüyor. Onlar sayesinde spor endüstrisi markaların vazgeçilmez adresi olacak.”
YÜZDE 70’İ İLGİLENİYOR
İnsanların yüzde 70’i sporla ilgileniyor. Yüzde 24’ü ise yılda en az bir spor müsabaka-larına gidiyor. Spor artık böylesine kitlesel bir olgu. 70 milyar dolar, her yıl insanların maç biletleri için harcadığı meblağ. Spor kulüplerinin sporcu transferi için yaptığı ödemelerin toplamı ise yılda 500 milyar dolar. Bu sektörün, yan endüstrileri de mevcut. Bugün 300 üniversite, spor endüstrisi için insan yetiştiriyor. ABD’de 1.3 milyon kişi, spor endüstrisinde çalışıyor.
SPOR GİYİM MODASI
İnsanların sportif giyim konusunda yaptıkları harcamaların toplamı ise yılda 300 milyar dolara ulaşıyor. Bahis endüstrisi 200 milyar dolarlık bir endüstri haline geldi. Bu rakamları topladığımızda, spor endüstrisinin 2 trilyon dolarlık bir değere sahip olduğunu görüyoruz. Bu rakam, spor endüstrisinin sağlık endüstrisi gibi birçok endüstriden daha büyük olduğu anlamına geliyor. Bugün ABD’de spor endüstrisi, Hollywood sektöründen 7 kat daha büyük bir sektör. Bu nedenle, Türk markalarının oyun planlarına sporu da almaları gerekiyor.
HER HAFTA 212 ÜLKEDE İZLENİYOR
İngiltere Premier Ligi, 212 ülke ve 80 farklı yayıncı kuruluşla şüphesiz dünyanın en çok izlenen futbol ligi. Gerek Türkiye’de, gerekse diğer ülkelerde hafta sonu bir Premier Lig maçını televizyonda izlemek için plan yapmayan bir futbolsever bulmak imkansız. Ya evde ya da bir kafe veya barda mutlaka bir Premier Lig maçı için plan yapılır. Hafta sonunun en güzel iki saati hatta daha da fazlası bu mekanlarda geçirilir. Geçtiğimiz şubatta Premier Lig’in 2016-2019 yılları arasındaki yayın hakları için yeni bir anlaşma yapıldı. Bir önceki anlaşmada 154 maç için toplamda 4.7 milyar dolar ödeyen Sky ve BT televizyonları, yeni anlaşmada 168 maç için 7.8 milyar dolarlık bir ödeme yapacak.
18 Eylül 2015 Cuma
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi