Son dakika haberleri: 2025 aile yılı ile birlikte çalışan annelere hem iş imkanları müjdesi verilirken hem de destek ödemesinde artışa gidildi. İş Kanunu kapsamında, analık hali izninin bitiminden itibaren haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilmiş olan annelere, çalışmadıkları süre için ödenek sağlanıyor. Yarım çalışma ödeneği, birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda altı aya kadar veriliyor. Destekler İŞKUR üzerinden sağlanıyor. Bu desteklerle ilgili tutarlar, 2025 yılı asgari ücretinin açıklanmasıyla güncellendi.
ÇALIŞAN ANNELERE 25 BİN 808 TL
Asgari ücret tutarına bağlı olarak verilen ödenek de asgari ücretteki artışla birlikte arttı. Buna göre yarı zamanlı çalışmakta olan annelere yapacağı aylık ödeme 12 bin 904 TL oldu. Daha önce bu tutar 9 bin 925 liraydı. İlk doğumunu yapıp iki ay ‘yarı zamanlı’ çalışan anneler artık 25 bin 808 TL ödenek alacak.
DOĞUM RAPORU PARASI DA ARTTI
Bu arada çalışan anneler, doğum izni kullandığı 16 hafta için devletten ‘geçici iş görmezlik ödeneği’ alıyor. Halk arasında ‘rapor parası’ da denilen bu ödenek de 1 Ocak’ta asgari ücrete paralel olarak arttı. 16 haftanın yani 112 günün karşılığı olarak verilecek en düşük ödenek 64 bin 725 TL oldu. Asgari ücret zamlanmadan önce bu ödenek 49 bin 784 liraydı.
YARI ZAMANLI ÇALIŞMAYA KİMLER BAŞVURABİLİR?
Mevzuatta hangi annelerin yarı zamanlı çalışabileceği de belirtiliyor. İş Kanunu dahilinde kullanılan doğum sonrası analık hali izninin bitiminden itibaren, çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla anneler haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabiliyor. Doğum izni kullanan anneler, daha sonrası için de yarı zamanlı çalışma için başvurabiliyor. Bunu isteyen annelerin, birinci çocuk için 60 gün, ikinci çocukta 120 gün ve çocukta ise 180 gün yarım çalışma yapma hakkı bulunuyor. Şayet anne bu yarım çalışma hakkını kullanırsa, işveren kendisine, çalıştığı süre için yarım maaş ödüyor. Annenin bu süre için azalan gelirine destek olmak için de devlet ödenek sağlıyor. Yani İŞKUR, bu durumdaki anneye, brüt asgari ücrete göre yarım çalışma parası veriyor.
SÜT PARASINI KİM ALABİLİYOR?
Ayrıca annelere emzirme ödeneği de sağlanıyor. ‘Süt parası’ da denilen bu ödenekten yararlanmak için annenin çalışıyor olması gerekiyor. Kendi işini yapmakta olan annelere ve eşi çalışan annelere de bu destek veriliyor. Bu ödeneğin tutarı bin 238 lira olarak uygulanacak.
BAKICI PARASI DA VAR
Büyük şehirlerde yaşayan anneler için bakıcı parası uygulaması da devrede. Ankara, İstanbul ve İzmir'de yaşayan annelere bu kapsamda destek sağlanacak. 20 ay boyunca sağlanan bu desteğin tutarı, asgari ücretteki artışla birlikte güncellendi. Tam zamanlı çalışan annelere aylık 510 Euro, bekar veya özel gereksinimi olan çocukları bulunan annelere 560 Euro hibe verilecek.
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN YARARLANMA KOŞULLARI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan paylaşılan bilgiye göre yarım çalışma ödeneğinden yararlanma şartları şunlar:
İşçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi bildirilmiş olmalı.
Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışıyor olmalı.
Hak sahipliğine konu olan çocuk hayatta olmalı.
NEREYE BAŞVURULUYOR?
Yarım çalışma ödeneğine başvuru, analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen gelerek yapılıyor.
Ayrıca elektronik ortamda (e-Devlet ya da İŞKUR Mobil uygulama üzerinden) başvuru yapılabiliyor.
YENİ İŞ İMKANLARINDAN KİMLER FAYDANABİLECEK?
İlk etapta üniversite öğrencilerinin bu desteklerden faydalanabileceği açıklandı. Daha sonra ev kadınları, engelliler gibi dezavantajlı kesimlerde iş imkanlarından yararlanabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklamaları takip ediliyor.