istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

SON DAKİKA: Bakan Şimşek 'Türkiye için avantaj sunuyor' diyerek açıkladı

Son dakika haberi...Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, artan küresel korumacılığa rağmen Türkiye'nin iç talep, güçlü Serbest Ticaret Anlaşması ağı (%62 ihracat) ve Asya'daki rakiplerine kıyasla daha düşük vergi gibi avantajlarla daha dayanıklı olduğunu belirtti. Şimşek, tek haneli enflasyon hedefi ve düşük kur geçişkenliği beklentisini yineledi.

Giriş: 18.04.2025 - 10:45
Güncelleme: 18.04.2025 - 11:22
SON DAKİKA: Bakan Şimşek 'Türkiye için avantaj sunuyor' diyerek açıkladı

Son dakika haberleri... Uluslararası Ekonomi Zirvesi'ne videokonferans yöntemiyle katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel ekonomik görünüm ve Türkiye’nin konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ticarette artan korumacılığa dikkati çeken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin benzer ülkelere kıyasla daha dayanıklı konumda olduğunu söyledi. 

Şimşek, "İhracatımızın %62'si serbest ticaret anlaşmalarımızın olduğu ülkelere yapılıyor. Yatırımcıların risk iştahının azalması yaşadığımız bir dolaylı etkidir. Türkiye'ye konulan görece düşük vergi, Asya'daki rakiplerimize oranla bir avantaj sunuyor. Küresel savunma ihtiyacındaki artış Türkiye için avantaj sunuyor. Türkiye, IMF'nin yapay zeka hazırlık endeksinde oldukça iyi durumda." şeklinde konuştu.


Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:
“Küresel ekonomi politikalarındaki belirsizlik hiç olmadığı kadar arttı. Ticaret kısıtlamaları 11 kat yükseldi. Küresel finansal kriz sonrası dönemde küresel ticaretteki büyüme, küresel büyümenin de altında kaldı. Ticaret savaşları bu şekilde devam ederse küresel büyümenin yüzde 3'ün altına gerilemesi olasılığı yüksek.


Bugün dünya imalat sanayi katma değerinin yüzde 30'dan fazlası Çin'de üretiliyor. Türkiye benzer ülkelere kıyasla daha dayanıklı konumda. Büyümeyi yönlendiren asıl unsur iç talep. İçe kapanan bir dünya düzeninde Türkiye'nin etkilenme düzeyi görece daha sınırlı olabilir. Ticaretin büyük kısmını dost ve yakın ülkelerle yürütüyoruz. AB bizim gibi kural temelli ticaret sistemini savunuyor, bu da bizi dış şoklara karşı daha dayanıklı kılıyor. Türkiye'ye konulan görece düşük vergi Asya'daki rakiplerimize oranla avantaj sunuyor.


İhracatımızın %62'si serbest ticaret anlaşmalarımızın olduğu ülkelere yapılıyor. Yatırımcıların risk iştahının azalması yaşadığımız bir dolaylı etkidir. Türkiye'ye konulan görece düşük vergi, Asya'daki rakiplerimize oranla bir avantaj sunuyor. Küresel savunma ihtiyacındaki artış Türkiye için avantaj sunuyor. Türkiye, IMF'nin yapay zeka hazırlık endeksinde oldukça iyi durumda.


Türkiye'de nüfus yaşlanmaya başladı ama en az 15-20 yıllık bir fırsat penceresi olduğunu düşünüyoruz. Küresel savunma harcamalarının arttığını görüyoruz. Son 25 yılda 2 kat artarak 2,4 trilyon dolara ulaştı. AB önümüzdeki 4 yılda 800 milyar euroya kadar kaynak aktarmak için mali kuralları esnetti. Küresel savunma harcamalarındaki artış Türkiye'ye fırsatlar sunuyor.


“KUR GEÇİŞKENLİĞİNİN DÜŞÜK OLMASINI BEKLİYORUZ” 

Dünyada ciddi yapısal sorunlar var ama Türkiye daha avantajlı konumda. Amacımız enflasyonu kalıcı tek haneye indirmek, reformlar için bütçede alanlar yaratmak ve verimliliği potansiyel büyümeyi artırarak yapısal dönüşümü hayata geçirmek. Enflasyon düşmeye devam edecek. Dezenflasyon programını uygulamakta kararlıyız.


Lirada sınırlı değer kaybı yaşandı ama kur geçişkenliğinin düşük olmasını bekliyoruz. Finansal koşullardaki sıkılaşma dezenflasyonisttir. Harcama disiplininden taviz vermeyeceğiz. Harcamaları kontrol altında tutarak dezenflasyona destek vereceğiz.”