tatil-sepeti
tatil-sepeti

SON DAKİKA: Bakan Şimşek 2025 yılı enflasyon hedefini açıkladı!

Son dakika haberi: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dezenflasyon süreci başladı. Hedefimiz enflasyonu bu sene %20 civarına çekmek, bir sonraki sene de %10'lar civarına ve daha sonra tek haneye çekmek" diye konuştu.

Giriş: 08.01.2025 - 15:13
Güncelleme: 08.01.2025 - 15:13

Son dakika haberleri: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dezenflasyon sürecinin başladığına dikkat çekerek 2025 yılında hedefin enflasyonu yüzde 20 civarına çekmek olduğunu açıkladı.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MÜSİAD 2024 Yılı Değerlendirmesi ve 2025 Yılı Beklentileri toplantısında Türkiye ekonomisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, cari açığın azaldığını belirterek, Merkez Bankası rezervleri, Kur Korumalı Mevduat uygulaması ve Türk Lirası'nın değer kazanması gibi olumlu gelişmeleri vurguladı. Bakan Şimşek ayrıca enflasyon konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, tek haneli enflasyon hedeflerine dair planlarını paylaştı.


"KIRILGANLIĞIN YÜKSEK GÖSTERGESİ CARİ AÇIKTIR"

Cari açıktaki gerilemeye dikkat çeken Bakan Şimşek, "Kırılganlıkları azalttık mı? Kırılganlığın yüksek göstergesi cari açıktır. Türkiye'de cari açık düştü. Bu iyi bir haber. Daha az dış borç alacağız demek." dedi.


2025'te düşmeye devam edecek. Dolayısıyla Türkiye'nin brüt dış finansman ihtiyacı azalıyor. Cari açık azalıyor. Rezervlerimiz arttı. Net rezervlerimiz 100 milyar dolardan fazla arttı.


Rezerv yeterliliğini uluslararası standartlara göre sağladık. Türkiye'nin dış finansmana erişim sorunu kalmadı. Yani özel sektör olarak, bankacılık sektörü olarak 100 dolar borç ödediğinizde istiyorsanız daha fazlasını bulma noktasında sorununuz kalmadı. Hatta bunun maliyeti düştü.


"CDS'LERİMİZİ 200'ÜN ALTINA ÇEKTİĞİMİZ ZAMAN BU TASARRUF DAHA DA ARTACAK"

Önümüzdeki 5 yıl her sene 7 milyar dolar dış borç maliyetlerinde tasarruf sağladık. Bu program uygulanıp CDS'lerimizi 200'ün altına çektiğimiz zaman bu tasarruf daha da artacak. Programın çıktıları teorik değil, gerçekten sonuç alıyoruz ve bu yansıyor.


KKM 144 milyar dolarla geçen sene ağustos ayında zirveye ulaştı. Zirveye göre 110 milyar doların üzerinde düşüş var. TL'ye güven arttı. TL'nin getirisi yüksek olduğu için TL'ye rağbet var. TL'ye güven kazandırmadan bu program zaten başarılı olmazdı. TL'nin toplam mevduattaki payı yüzde 30 civarından neredeyse yüzde 60 civarına çıktı.


Kur riski bütün ülke için, reel sektör için, kamu için önemli bir riskti. Bunun yönetilmesi lazım. Risk primimiz düştü. Kredi notumuz arttı. Ben inanıyorum ki programı güçlü bir şekilde uygulamaya devam edelim, artmaya devam edecek.


"KİRADA ÜST SINIRI KALDIRDIK"

2025'te hedefimiz dezenflasyonun daha hissedilir olması ve yapısal dönüşümün hızlanması. Bütçe disiplinini sağlamaya devam edeceğiz. Dezenflasyon süreci başladı. Hedefimiz enflasyonu bu sene %20 civarına çekmek, bir sonraki sene de %10'lar civarına ve daha sonra tek haneye çekmek. Hizmet sektöründeki enflasyonda büyük katılık var, bu katılığı kırmak zaman alacak. Mal fiyatı %36 artarken, manşet enflasyon neden %44 olmuş, çünkü kirada üst sınırı kaldırdık.


Tüm hizmetleri alırsak %66 artmış, hizmet enflasyonu bizim öngördüğümüzden daha katı ve daha yüksek, şimdi tepki vermeye yeni başladı. Birkaç puanlık sapmanın özünde birkaç etken var ancak resim çok net ortada. Dezenflasyon programı ile 2024-2026 öngörülerimizi oturttuk, geçen yılın ilk yarısında birkaç puanlık sapma var, biz inanıyoruz ki bu, bu yılın ikinci yarısında telafi edilecek. Dolayısıyla bu enflasyon inecek. TCMB'ye destek olmak için maliye ve gelirler politikası devreye girmeli.


Reel sektör ve hane halkının enflasyon beklentilerinde program hedeflerine göre bir farklılık var, kısmen kredibiliteyi inşa ederek, kısmen sonuç alarak ve kısmen de daha iyi iletişim ve doğru politikalarla bu farkı azaltabiliriz.


Yeniden değerleme oranı şu, sonra da enflasyonun düşmesini bekliyorlar, deniyor, yeniden değerleme oranına tabi üç ürün hariç ki onu da bu oranda artırıyoruz, enflasyon sepetindeki payı yüzde 0,36.