tatil-sepeti

İTO’nun Yazılım-Bilişim Akademisi SoftITo, Türkiye’nin teknoloji inşa etme vizyonuna katkı vermeye ve insan kaynağı yetiştirmeye devam ediyor.

Yazılım sektörüne nitelikli beyin gücü kazandırmayı amaçlayan SoftITo, 5 binden fazla başvuru aldığı ikinci döneminde, 153 mezun daha verdi. İlk dönemle beraber toplam mezun sayısı ise 299 oldu.

 

HABER:ŞEREF KILIÇLI

 

Dijital dönüşüm, her geçen gün artan hızıyla ürün ve hizmetler başta olmak üzere tüm değer zincirlerini ve iş yapma şekillerini değiştiriyor. 

 

Yaşanan bu büyük dönüşümün özünde inovasyon, yeni iş modelleri ve teknoloji olmakla birlikte tüm bu etkileşimin merkezinde yazılım tabanlı rekabetçi üstünlük yer alıyor. 

 

Yazılım sektörü, hem büyüklüğü hem de tüm sektörlere sağladığı yüksek katma değerle beraber ihracat potansiyeli ve istihdam olanakları bakımından da stratejik üstünlük sağlıyor.

 

 

BAŞARI BELGESİ TÖRENİ

 

İstanbul Ticaret Odası’nın yazılım sektörüne nitelikli beyin gücü kazandırmak ve Türkiye’nin yazılım ihracatı stratejisine destek olmak için kurduğu SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi, ikinci dönem mezunlarını verdi.

 

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu’nun katıldığı SoftITo Başarı Belgesi Takdim Töreni’ne; İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, Meclis Başkan Yardımcıları Mustafa Büyükdede ve Sultan Selim Şimşek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İstanbul Bölge Müdürü Asım Gürlük, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Şimşek, İTO Meclis ve Komite Üyeleri de yer aldı. 

 

İş dünyasının ihtiyacını karşılayacak 7 farklı bilişim alanında verilen eğitimler için ikinci dönem 5 binden fazla kişi başvuruda bulundu. 

 

İkinci dönemde ayrıca 153  mezun başarı belgesini almaya hak kazandı. İlk dönemle beraber toplamda ise 

299 mezun verildi.

 

 

GELECEĞİN ALFABESİ

 

Açılış konuşmasında, günümüz dünyasında artık makinaların öğrendiği ve nesnelerin iletişime geçtiği bir çağın yaşandığını belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu, şunları söyledi:

 

“Haftalarla bazen günlerle ölçülen zamanda yeni teknolojilerle karşılaşıyoruz. Tabii bu teknolojinin değişimini takip etmek yetmiyor. Onu inşa etmek de gerekiyor.

 

 Geleceğin alfabesi ise artık yazılım kodlarından oluşuyor. Günümüzde yeni nesil bir otomobilde 150 milyon satır kod bulunuyor. Ortalama bir mobil uygulama 100 bin satır. Bir sosyal medya uygulaması da 61 milyon satır koddan oluşuyor. 

 

İşte ülke olarak bu yüksek teknolojide gelecekte var olabilmek için Ar-Ge ve altyapı yatırımlarına, en çok da nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyuyoruz.”

 

 

KALKINMADA KISAYOL TUŞU

 

SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi projesiyle Türkiye’nin yazılım alanındaki insan kaynağı havuzunu zenginleştirdiklerini belirten Hazıroğlu, “Bilişim alanındaki fırsatları yetkin insanlarla buluşturabilirsek ülkemiz için kalkınmanın kısa yol tuşuna basmış olacağız. 

 

SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi, İstanbul Ticaret Odası olarak bu vizyonla hayata geçirdiğimiz projelerimizden sadece biri. Dünyada yazılım şirketlerinin oluşturduğu küresel sektör büyüklüğü 565 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin yazılım ihracatı ise oyun sektörüyle birlikte 3 milyar doları aştı.

 

İTO olarak bu rakamı çok daha yukarılara taşıma niyetiyle bu yola çıktık. Geldiğimiz noktada ise ikinci dönem mezunlarımızı veriyoruz. Sertifikalarını alacak 153 mezunumuzla birlikte toplamda 299 kişi SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi’nde eğitim almış oldu” dedi.

 

 

ÜCRETSİZ EĞİTİM

 

Hedef kitlesi geniş olan SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi’nin ücretsiz yazılım eğitimlerine, yazılım alt yapısı olan herkes ‘softito.com.tr’ adresinden başvuru yapabiliyor. 

 

İlk eleme olan online teknik sınav sonrası, ortalama puanın üstünde alan yaklaşık 60 kişi ile interaktif ders ortamında online eğitim başlıyor. Online eğitim sonunda, başarılı olan ilk 24 kişi, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde oluşturulan SoftITo sınıflarında yüz yüze eğitim almaya hak kazanıyor. 

 

Ardından 160 saat online, 160 saat yüz yüze, toplamda 320 saat süren ve 2 ayda tamamlanan eğitim veriliyor.

 

Kadınların başvuru oranı yüzde 40

 

SoftITo’nun ikinci dönem eğitimlerine başvuru yapanların sayısı; 1885’i İstanbul’dan ve 3 bin 382’si 72 farklı şehirden olmak üzere toplam 5 bin 267 kişi oldu. 

 

Ayrıca, kadınların işgücüne katılımı ve istihdamının artırılmasını da destekleyen SoftITo’nun ikinci dönem eğitimlerine kadınların başvuru oranı yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti. 

 

Program bazında ise kadınlar yüzde 54’lük oranla en çok başvuruyu Mobile App. Developer’a ve ardından yüzde 47’lik oranla da Veri Analitiği eğitimine yaptı.

 

 

Eğitilmiş insan sayısını her noktada artırmalıyız

 

Türkiye’nin daha iyi konuma gelebilmesi için her noktada eğitilmiş insan sayısının ve kalitesinin artması gerektiğini belirten İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, şöyle konuştu: 

 

“SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi’nin mezuniyet sevincini paylaşmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Eğitimin önemine inanan insanlarız. SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi projesi, İstanbul Ticaret Odası’nın örnek çalışmaları arasında. Sayı olarak belki binlerce öğrenci mezun olmuyor.

 

Ancak şekil itibarıyla güzel bir çalışma. Yazılımcı ve bilişimci yetiştirmeye odaklanılıyor. Öğrencilerimizin piyasayla da irtibat kurmasını sağlıyoruz. 

 

Yani hem eğitimi veriyoruz hem onların piyasada uygun yerlere girmelerini istiyoruz. Bu bize aynı zamanda geribildirim verecek. Geribildirimler projenin geliştirilmesi açısından da önemli. 

 

Projeyi her dönem daha nitelikli bir hale getireceğiz. Bu projenin farklı kurumlara da örnek olabilecek bir çalışma olduğunu düşünüyorum.”

 

Eğitim verilen 7 alan

 

SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi’nde şu 7 alanda eğitim veriliyor:

Frontend Developer 

Backend Developer

Mobile App. Developer  

Game Developer

Bilişim Güvenliği Mimarı (Siber Güvenlik)

Veri Analitiği                                                

Embedded Systems Developer

10 Ekim 2024 Perşembe