Salı, 05 Kasım, 2024
Bilim insanları, güneş ışığını kullanarak geliştirdikleri sis ağları ile tehlikeli molekülleri parçalayıp temiz içme suyu sağlamak ve atmosferik kirliliği azaltmak için çığır açıyor. Bu buluş dünya genelinde içme suyu ihtiyacını karşılamak için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.
AYŞE BAŞAK
Bilim insanları, güneş ışığını kullanarak tehlikeli molekülleri parçalayabilen sis ağları geliştirdi. Bu yeni teknoloji, dünya genelinde içme suyu ihtiyacını karşılamak için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor. Sis ağları, kurak bölgelerde düzenli sis yaşandığında su toplamak amacıyla kullanılıyor. Özellikle Kuzey Şili gibi yağmurun nadir olduğu bölgelerde, bu ağlar sayesinde suyun yoğun sislerden toplanması mümkün oluyor.
KİMYASAL KATALİZÖR
Geleneksel olarak, yerel halk bu yöntemi borulara ve tanklara su akıtmak için kullanıyordu. Ancak atmosferik kirlilik, toplanan suyu kirletme riski taşıdığı için bu yöntem güvenli değil. Bu sorunu aşmak adına ETH Zürih araştırmacıları, güneş ışığını kullanarak suyu arıtma yeteneği olan yeni bir sis ağı geliştirdi. Bu ağ, metal tellerden yapılmış ve titanyum dioksit ile kaplanmış bir polimer karışımı içeriyor. Polimer karışımı, su damlacıklarının ağdan hızla akmasını sağlamak üzere tasarlanmışken, titanyum dioksit güneş ışığına maruz kaldığında organik bileşikleri parçalayan bir kimyasal katalizör işlevi görüyor.
YÜZDE 94 TEMİZLİK
Araştırma ekibi, geliştirdikleri sistemi laboratuvar ortamında ve pilot bir fabrikada test etti. Bu testler, ağın dizel ve BPA gibi kirleticileri yüzde 94 oranında temizleyebildiğini gösterdi. Yalnızca 30 dakika güneş ışığına maruz kalmanın, titanyum dioksitin 24 saat boyunca aktif kalmasını sağladığı ve sistemin düşük güneş ışığı alan bölgelerde bile etkili şekilde çalışabildiği görüldü. Araştırmacılar, sistemin sadece su toplamakla kalmadığını, aynı zamanda toplanan suyu arıtarak atmosferik kirliliğe maruz alanlarda da kullanılabileceğini belirtiyor. Ayrıca, bu teknolojinin temiz içme suyu sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda elektrik santrali soğutma kulelerinden kaybolan suyun daha kaliteli bir şekilde dönüştürülmesine de yardımcı olabileceği düşünülüyor.
28 Ağustos 2023 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba